kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Érettségivel vagy diplomával lehet-e többet keresni?

A felsőfokú tanulmányok sok pénzbe és energiába kerülnek. De vajon megtérül-e ez a befektetés: mennyit ér ma, ha valaki az érettségi után kezd dolgozni, vagy ha friss diplomájával a zsebében lép az álláspiacra?

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés legutóbbi kutatásában azt vizsgálta, mennyit ér 2010-ben, ha valaki az érettségi megszerzése után kezd dolgozni, vagy ha friss diplomájával a zsebében lép az álláspiacra. A kutatás különböző területeken pályakezdő fiatalok átlagfizetéseit hasonlította össze.

A felmérésből kiderült, az érettségivel rendelkező pályakezdők (19-20 évesek) havi bruttó átlagjövedelme 2010 elején 118 ezer forint, a diplomás pályakezdők (21-26 év közöttiek) átlagosan ennek majdnem duplájára, 236 ezer forintra számíthatnak.

Az iparágak szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a diplomás pályakezdők közül a telekommunikáció és szállítmányozás területén elhelyezkedők átlagosan 313 ezer forintra számíthatnak.

Pénzügyi területen átlagosan 299 ezer forint, az ipari termelésben 250 ezer forint, az egészségügy, gyógyszeripar területén 235 ezer forint átlagos jövedelemmel számolhatnak a kezdők. Az állam-és közigazgatási szektorban elhelyezkedők kezdő jövedelme 199 ezer forint, a jogi területen és ügyvédi irodáknál átlagosan bruttó 164 ezer forint.

Az oktatás, képzés területén karriert építeni tervezők zárják a listát 140 ezer forinttal.

Az érettségivel rendelkezők bérének összevetése szektoronkénti bontásban a következő eredményeket hozta: legtöbbet kereshetnek pályakezdőként a szolgáltatási területen elhelyezkedők, átlagosan 163 ezer forintot.
Az ipari termelésben dolgozók átlagos jövedelme 120 ezer forint.

Az idegenforgalom, szállodaipar, gasztronómia területét pályakezdőként átlagosan bruttó 118 ezer forintra számíthatnak a fiatalok, a kereskedelemben érettségivel 107 ezer forint kezdő fizetéssel számolhatnak.

Egy érettségivel asszisztensként elhelyezkedő pályakezdőnek bruttó 117 ezer forintot, diplomával bruttó 202 ezer forintot fizetnek átlagosan. Érettségivel egy pincér átlagosan bruttó 107 ezer forintot, eladóként bruttó 93 ezer forintot kap kezdetben.

A pozíciók szerinti összehasonlításban az IT tanácsadók állnak a dobogó legfelső fokán, átlagosan bruttó 344 ezer forinttal.

A pénzügyi kockázatmenedzserek 342 ezer forintot, a szoftvermérnökök 336 ezer forintot vihetnek haza az első időkben.

Az IT projekt menedzserek átlagosan 334 ezer forintra, a banki pénzügyi elemzők 320 ezer forintra számíthatnak az első lépések megtételekor szakmai pályafutásukban. A pályakezdő a gépészmérnökök 255 ezer forintot, az építészmérnökök 189 ezer forintot, a mezőgazdasági mérnökök 146 ezer forintot kereshetnek az első években.

A pályakezdő gyógyszerészek átlagosan 256 ezer forintra számíthatnak, a fogorvosok átlagosan bruttó 223 ezer forintra, a többi orvosi területen átlagosan 150 ezer forintra.

A területi képviselők átlagosan 244 ezer forintot, a marketing menedzserek 236 ezer forintot, a banki ügyféltanácsadók átlagosan 218 ezer forintot vihetnek haza az első években. A diplomával könyvelőként elhelyezkedők kezdő fizetése 218 ezer forint, a logisztikusok átlagosan 209 ezer forintra, a személyzeti alkalmazottak átlagosan 192 ezer forintra számíthatnak az első időszakban.

A tudományos pályát kezdők átlagosan 175 ezer forintot kapnak, a középiskolai tanárként elhelyezkedők kezdő átlagfizetése 128 ezer forint.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk