kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 15 éve

Fej-fej mellett a magyar és a szlovák HR-esek fizetése

A Merces legfrissebb kutatása szerint a szlovák humán erőforrás szakemberek többet kerestek 2009 első negydévében, mint a magyarok. Ez a második negyedévre ismét változott, ugyanis a magyarországi HR szakma 280 ezer forintos átlagfizetése veri a szlovák 263 ezer forintos átlagfizetést. Ez az eredmény természetesen a reálbérekre nem vonatkozik - mondta portálunknak Ficza János, a Workania bérinformációs állásportál marketing szakembere.

A rendszerváltás huszadik évfordulójának évében - túl az Európai Parlamenti választásokon, a továbbra is érzékelhető gazdasági világválság mostoha körülményei között -, minden objektív tény, megbízható kutatási eredmény érdekes, ami Szlovákia és Magyarország jelenlegi helyzetének érdemi összehasonlítására, a két évtizedes fejlődés alatt elért eredményekre vonatkozik. Ilyen - minden munkavállalót érintő kérdéskör -, az átlagos fizetések viszonya, és a tényleges munkaerő-piaci helyzet a két szomszédos EU-tagországban.

A Merces internetes állásbörze nyilvánosságra hozta a két ország régiók, és iskolai végzettség szerinti összehasonlítását, valamint az egyes iparágak munkakategóriák szerinti elemzését, a tényleges pozíciók szerinti bontásban.

Szlovákiában többet keresnek

A felmérésben részt vevő 110.024 ember adatainak, továbbá 6.491 állásajánlatban felkínált fizetés és 34.482 önéletrajzban közölt elvárt havi bér összehasonlító elemzése során kiderült, hogy a magyarországi országos átlagfizetés (205.000 forint) nyolc százalékkal alacsonyabb, mint Szlovákiában (223.000 Fforintnak megfelelő euro).

Mióta keresnek többet a szlovák HR-esek?

A június végi kutatás során 480 konkrét pozíció átlagos jövedelmeit is egybevetették a kutatók. Majdnem mindenféle projektmenedzseléssel jobban lehet Magyarországon keresni, mint északi szomszédunknál, ez alól csak a HR (239.000), a munkaerő-fejlesztés, és a marketing, reklám és PR (254.000) a kivételek, azaz megéri munkát vállalni Szlovákiában, ha ez a szakterületünk. (Pszichológusként pont fordított a helyzet: hazánkban lehet jobban keresni!)

A szakember portálunknak elmondta, hogy a magyarországi bérek külfölddel való összehasonlítása esetében fontos tudni, hogy az eredményeket nagyban befolyásolja a forint/euró árfolyama. Így van ez a HR szakma esetében is. A Merces 2007 óta gyűjti a hazai bérinformációkat. Az eredmények alapján egyértelmű, hogy 2008 év végéig a magyar HR-esek az akkori aktuális árfolyammal számolva jobban kerestek szlovák kollégáiknál. A legnagyobb különbség 2008 első negyedévében - több, mint 40.000 forint - volt. A forint gyengülésének és az euró év eleji szlovákiai bevezetésének köszönhetően azonban 2009 első negyedévében - összehasonlítva a magyar eredményekkel - már a szlovák személyzetisek fizetése volt magasabb, átlagban 40 ezer forinttal. Ez a második negyedévre ismét változott, ugyanis a magyarországi HR szakma 280 ezer forintos átlagfizetése veri a szlovák 263 ezer forintos átlagfizetést. Ez az eredmény természetesen a reálbérekre nem vonatkozik.

Jól fizetett szakma a HR

Ficza János arra a kérdésre, hogy mennyire vannak alulfizetve a humán erőforrás szakemberek Magyarországon a környező országokhoz képest úgy válaszolt, hogy a magyar HR szakma fizetése a bruttó 275 ezer forintos átlagfizetésével - összehasonlítva a többi szakmával - még a jobban fizetett területek közé tartozik. Az eredmények alapján a HR-esek fizetése egy szinten mozog a leasing, a biztosítás és a bankügy béreivel. Ebbe az átlagba természetesen beletartoznak az adott szakmák magasabb és alacsonyabb pozíciói is.

Munkakörök, ahol nincsenek különbségek

A legkiugróbb jövedelmi különbségek a két állam között az autószerelés és általában az autóipari szakmák terén található: itt 30 százalék különbséget mutattak ki a Workania kutatói.
Ugyanazt az átlagfizetést (158.000 forint) adja mindkét ország a titkároknak, titkárnőknak, adminisztrátoroknak és asszisztenseknek. Az ő esetükben mindegy, hogy Szlovákiában, vagy Magyarországon veszik fel a fizetésüket.

Pozsony lekörözi Budapestet

Természetesen mindkét állam fővárosának adatai messze magasabbak, mint más régiók és megyék számsorai, de a két főváros összevetése során is előnyösebbnek tűnik Pozsonyban munkát vállalni: 278.000 forint, a budapesti 255.000 forintos átlagfizetéshez képest.

A kimondottan hátrányos helyzetű országrészek összevetése során a Workania kutatói megállapították, hogy északi szomszédunknál Eperjes 173.000 forintos átlagfizetésével ugyancsak jelentősen meghaladja a köztudomásúan elmaradott hazai Békés megye (156.000 forint) és Szabolcs-Szatmár Bereg megye (160.000 forint) átlagát.

Az is érdekes, hogy a határ-menti megyékben élők átlagfizetései közelítik meg a leginkább a fővárosi honfitársaikét: Komárom-Esztergom megyében például ez a szám eléri a 202.000 forintot, míg a Nagyszombati kerületben (Trnavský kraj) élők átlagfizetése 210.000 forint.

Mely területen vagyunk versenyképesebbek?

Természetesen vannak szép számmal olyan szakterületek is, ahol Magyarországon versenyképesebbek az átlagjövedelmek, ilyen például leasing (313.000), a vagyon és életbiztosítások (280.000), valamint a további feldolgozás céljára előállított termékek értékesítése (234.000) nagyraktárakból és nagykereskedelem során. Ez utóbbi területeken a legális magyar munkavállalók átlagos jövedelmei lényegesen magasabbak, mint szlovák kollégáiké.

Elgondolkodtató adat az is, hogy a magyar közigazgatásban és államigazgatásban dolgozók átlagfizetései is megelőzik szlovákiai hivatalnokokét. A magyar minisztériumok és kormányhivatalok munkatársai tíz százalékkal több bért vihetnek haza a borítékokban, mint Pozsonyban.

Jó keresnek a magasan képzett magyarok

Jelentős mértékben árnyalja azonban az egyértelműen szlovákiai előnyöket mutató területi elvű összehasonlítást, ha megnézzük az adatközlők iskolai végzettségét mindkét országban. Meglepetést kelt, hogy lényegesen magasabbak Magyarországon dolgozó főiskolai, egyetemi és posztgraduális végzettséggel rendelkezők átlagos jövedelmi viszonyai, mint szlovákiai kollégáiké. Ez utóbbi esetben akár 100.000 forinttal több jövedelmet vihet haza egy magasan képzett magyar állampolgár, mint a szomszédos országban élő többdiplomás társa. (392.000 vs. 297.000 Forint).

A Workania által működtetett fizetés-összehasonlító portál (www.merces.hu) szakértői 54 iparág átlagos jövedelmi viszonyait hasonlították össze a reprezentatív felmérésben. Az könnyen belátható, hogy miért vezetnek a szlovákok a fafeldolgozással és a bútorgyártással kapcsolatos szakmákban 24 százalékkal, de az a tény, hogy az egészségügy területén is 22 százalékkal magasabbak az átlagjövedelmek, nehezen lenyelhető pirula a magyarok számára. Az élet fintora, hogy a hazai gyógyszergyárakban lényegesen jobban lehet átlagosan keresni (307.000), mint ha Szlovák Köztársaságban (Slovenská Republika) végeznénk ugyanazt a munkát (292.000).
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk