kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

GKI: Valójában ennyit keresnek a magyarok

Havi 60 ezer forinttal kevesebbet vitt haza egy átlagos dolgozó 2020-ban Magyarországon, mint amekkora átlagbért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölt - derül ki a GKI adóbevallásokon alapuló számítasaiból.

bérek fizetések gki ksh-

A 2020-as valós fizetések jelentősen eltérnek a KSH által publikáltaktól, amely csak az 5 főt foglalkoztató, teljes munkaidős dolgozókat veszi figyelembe. Havi 60 ezer forinttal kevesebbet vitt haza egy átlagos dolgozó 2020-ban, mint amekkora átlagbért az állami statisztikai intézet közölt – számolta ki a GKI az adóbevallások alapján.

kereset ksh

Valójában alig haladta meg a nettó 210 ezer forintot az egy munkavállalóra jutó átlagos fizetés, ráadásul a települések 87 százalékán még ennél is rosszabbul kerestek az emberek.

A Covid-járvány első éve pedig tovább növelte a már korábban is létező kereseti szakadékot Magyarország különböző területei között.

"A 2022-es adatok most 373 ezer forint körüli átlagot mutatnak az egyszeri tételek, például a féléves fegyverpénz nélkül, ami jól mutatja, hogy egy kis létszámú csoport jelentős fizetésemelése mekkorát tud dobni az átlagon" - mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója az Inforádióban.

kereset ksh

Szerinte látszik az adatokból, hogy a KSH 2020-as nettó átlagkereseti adata (268 ezer forint) nem nézett még több cégtípust sem. Ha ugyanis így tett volna, 211 ezer forint körüli átlag jött volna ki.

A két kereseti mutató közti 60 ezer forint eltérést részben az 5 fő alatti cégek figyelmen kívül hagyása okozza, részben pedig az, hogy a non-profit szervezetek körében "csak mintavétel van".

kereset ksh

És míg a nagy non-profit szervezetek kiemelt állami támogatást kapnak, és viszonylag magas béreket tudnak fizetni, másutt ebben a szektorban korántsem kirívóak a bérek.

Az 5 fő feletti cégek és az államigazgatási dolgozók közül pedig csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak kerülnek be a statisztikába - magyarázta Molnár László.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezért nehéz ma felvenni egy mérnököt: 38 százalékos bértöbblet kell a váltáshoz

Közel 40 százalékkal magasabb bérajánlat kell ahhoz, hogy munkahelyet váltsanak a mérnökök - derül ki a TESK Group szeptemberi felméréséből. A... Teljes cikk

Megdöbbentő, mennyivel keresnek többet a budapestiek

A NAV adatai szerint 2022-ben bruttó 418 ezer forint volt az átlagos havi kereset, ami nettó havi 285 ezer forintot jelentett – kedvezményekkel együtt.... Teljes cikk

Juttatási trendek 2024-ben: mit tud az egészségpénztár?

“Érdemes az infláció és a munkavállalói igények mentén minden évben felülvizsgálni a juttatási struktúrát. Több cégnél halljuk, hogy a... Teljes cikk