Megjelent: 2 hónapja

GKI: Valójában ennyit keresnek a magyarok

Havi 60 ezer forinttal kevesebbet vitt haza egy átlagos dolgozó 2020-ban Magyarországon, mint amekkora átlagbért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölt - derül ki a GKI adóbevallásokon alapuló számítasaiból.

A 2020-as valós fizetések jelentősen eltérnek a KSH által publikáltaktól, amely csak az 5 főt foglalkoztató, teljes munkaidős dolgozókat veszi figyelembe. Havi 60 ezer forinttal kevesebbet vitt haza egy átlagos dolgozó 2020-ban, mint amekkora átlagbért az állami statisztikai intézet közölt – számolta ki a GKI az adóbevallások alapján.

kereset ksh

Valójában alig haladta meg a nettó 210 ezer forintot az egy munkavállalóra jutó átlagos fizetés, ráadásul a települések 87 százalékán még ennél is rosszabbul kerestek az emberek.

A Covid-járvány első éve pedig tovább növelte a már korábban is létező kereseti szakadékot Magyarország különböző területei között.

"A 2022-es adatok most 373 ezer forint körüli átlagot mutatnak az egyszeri tételek, például a féléves fegyverpénz nélkül, ami jól mutatja, hogy egy kis létszámú csoport jelentős fizetésemelése mekkorát tud dobni az átlagon" - mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója az Inforádióban.

kereset ksh

Szerinte látszik az adatokból, hogy a KSH 2020-as nettó átlagkereseti adata (268 ezer forint) nem nézett még több cégtípust sem. Ha ugyanis így tett volna, 211 ezer forint körüli átlag jött volna ki.

A két kereseti mutató közti 60 ezer forint eltérést részben az 5 fő alatti cégek figyelmen kívül hagyása okozza, részben pedig az, hogy a non-profit szervezetek körében "csak mintavétel van".

kereset ksh

És míg a nagy non-profit szervezetek kiemelt állami támogatást kapnak, és viszonylag magas béreket tudnak fizetni, másutt ebben a szektorban korántsem kirívóak a bérek.

Az 5 fő feletti cégek és az államigazgatási dolgozók közül pedig csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak kerülnek be a statisztikába - magyarázta Molnár László.

Fotó: unsplash.com

 

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook