Megjelent: 4 éve

Hogyan közöld a gyengeségeidet egy állásinterjún?

Állásinterjúkon sztenderd kérdésnek számít, hogy a jelentkező mondja el az erősségeit és a gyengeségeit. Nem meglepő, hogy utóbbiakat nem szereti az ember beismerni, sőt van, aki előnyös tulajdonságokat próbál gyengeségként „becsomagolni”. Pedig a gyengeségekből is lehet előnyt kovácsolni, ha őszintén nyilatkozik róluk valaki, mert így az erősségei is hitelesebben hatnak, írja Adam Grant a LinkedInen.

images

images

A szerző egy hölgy példáját hozza fel, akinek megtetszett egy termékmenedzseri pozícióról szóló álláshirdetés egy befektetési cégnél, amelyhez azonban nem volt meg a megfelelő pénzügyi tapasztalata. Bemutatkozó levelét a céghez azzal kezdte, hogy „talán nem én vagyok a jelölt, akit maguk elé képzeltek a pozíció meghirdetésekor, mert nincs meg a megfelelő pénzügyi tapasztalatom az álláshoz...”, mégis megkapta a pozíciót. (Persze a levélben nem csak a gyengeségeit, hanem a motivációit és a képességeit is leírta, hogy miért lehet mégis sikeres.)

Több kutatás szerint is jobban értékelik az interjúztatók, ha valaki őszinte a gyengeségeivel kapcsolatban, mintha nagyon pozitívan szeretné eladni magát. Az egyik harvardi kutatás szerint a jelentkezők mindössze 23%-a ismert be nyíltan valamilyen gyengeséget, 77% inkább becsomagolta a válaszait. Az értékelők viszont 30%-al jobban érdeklődtek az őszinte jelöltek iránt.

Bár sokan hiszik, hogy az önreklám hatékony eszköz egy állás megszerzésekor, a tények mást mutatnak. Nem jellemző, hogy több jó ajánlatot, jobb fizetést vagy gyorsabb karrierlehetőséget kapnak, akik ezt nagyon nyilvánvalóan csinálják. Vagyis, ha valaki valóban jó, akkor nincs szüksége rá, hogy ezzel kérkedjen. A szakértő szerint, ha valaki bevallja a gyengeségeit, attól az erősségek is hitelesebben hatnak, valamint azt mutatják, hogy az illető elég jól látja magát, elég magabiztos ahhoz, hogy megnyíljon a gyengébb készségeit, tulajdonságait illetően.

LinkedIn
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter