Megjelent: 4 éve

Hogyan változnak a megváltozott munkaképességűek bejelentési kötelezettségei?

A megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) a Parlament elé terjesztett T/9635. számú törvényjavaslat (a továbbiakban: Javaslat) szerint 2016. május 1-jétől előreláthatólag több ponton is módosul, ezen változásokat egy többrészes cikksorozatban mutatjuk be a HR Portál olvasóinak. Most a megváltozott munkaképességűek bejelentési kötelezettségeinek változásairól szólunk.

A törvénymódosítási javaslatok nem csak tartalmi pontosításokat, tisztázó jellegű magyarázatokat foglalnak magukba, hanem ki is egészítik az Mmtv. aktuálisan hatályos bekezdéseit.

Sorozatunk harmadik részében összefoglaljuk, hogy a törvénytervezet alapján miként változnak a megváltozott munkaképességű személyek bejelentési kötelezettségei.

A rokkantsági ellátásban részesülő személynek 2016. május 1-től továbbra is értesítenie kell a rehabilitációs hatóságot, ha keresőtevékenységet folytat, és a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül minden hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát. Az értesítéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolnia kell jövedelmének az összegét is. A rokkantsági ellátottnak a korábbi 15 nap helyett májustól 10 napon belül eleget kell tennie fenti bejelentési kötelezettségének.

A rehabilitációs ellátásban részesülő személy 10 napon belüli értesítési kötelezettsége az alábbiakra terjed ki: ha az egészségi állapotában tartós javulás vagy rosszabbodás következett be; ha keresőtevékenységet folytat vagy keresőtevékenysége megszűnt; illetve (kiegészítve az Mmtv.-t) ha keresőtevékenység folytatása esetén a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát. Eszerint egyrészt külön kell jelenteni a keresőtevékenység folytatásának tényét, másrészt azt is, ha ezen munkából származó jövedelem három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér másfélszeresét (szemben a rokkantsági ellátás melletti munkavégzésre vonatkozóan idézett rendelkezéssel, mely alapján a rokkantsági ellátásban részesülőnek csak akkor kell jelentenie a keresőtevékenységét, ha jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér másfélszeresét). Az értesítéssel egyidejűleg a rehabilitációs ellátottnak haladéktalanul igazolnia kell jövedelmének összegét is.

A vonatkozó paragrafusok:
A Javaslat 37. §-a szerint:
(1) Az Mmtv. 17. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(2) A rokkantsági ellátásban részesülő személy az (1) bekezdés c) pontja szerinti értesítéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolja jövedelmének összegét.
(3) A rehabilitációs ellátásban részesülő személy tíz napon belül értesíti a rehabilitációs hatóságot, ha
a) az egészségi állapotában tartós javulás vagy rosszabbodás következett be,
b) keresőtevékenységet folytat vagy keresőtevékenysége megszűnt, vagy
c) keresőtevékenység folytatása esetén a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát.”
(2) Az Mmtv. 17. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
„(4) A rehabilitációs ellátásban részesülő személy a (3) bekezdés c) pontja szerinti értesítéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolja jövedelmének összegét.”
A Javaslat 51. §-a az Mmtv. 17. § (1) bekezdésének módosításáról:
„Az Mmtv. 17. § (1) bekezdésének nyitó szövegrészében a „tizenöt” szövegrész helyébe a „tíz” szöveg lép.”


Kappel Katalin
munka- és szervezetpzichológus
a szakértő rovatát itt találják


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A koronavírus a vállalati döntésekre és vállalatirányításra is jelentős hatással van

Így befolyásolja a koronavírus-járvány a a közgyűlések és igazgatótanácsok mindennapjait. Teljes cikk

Az ember csak az első helyen lehet

A napokban olvastam egy cikket, melynek egyik állítása az volt, hogy az emberi erőforrás hamarosan a legfontosabbá válik minden szektorban. Az írás... Teljes cikk

A munka és a magánélet tereit nem versengővé kell tenni, hanem harmonikusan működtetni egymás mellett

Átalakult a tulajdonosi szerkezet, folyamatosan változik a telekommunikációs szektor és a munkaerőpiac is komoly átalakuláson megy át. Mindez HR... Teljes cikk