Megjelent: 10 éve

Így előzhetőek meg az ülő munkával járó megbetegedések

Egy híres autóipari cég szakmai nyílt napján ismertette új munkavédelmi rendszerük előnyeit. Bemutatták, hogyan végzik a bejárást, az ott felderített műszaki hibákat, miként kerülik el a balesetveszélyes eseteket a munkavédelmi jogszabályoknak megfelelően.

Amikor az emberi tényezőkre tértek, és ismertették a fiatal és jól képzett dolgozói állományt, az egyik résztvevő feltett egy kérdést: "Mi lesz ezekkel a fiatal munkavállalókkal 20-25 évvel később?"

Míg a legtöbb cég súlyos milliókat költ berendezések karbantartására, irodaházak fenntartására, addig sokszor a legfontosabb tényezőről, magáról a munkaerő "karbantartásáról" megfeledkezik. A munkavállaló későbbi lecserélése, arra hivatkozva, hogy már nem rugalmas, lassú és ízületi problémákkal küzd, nem lenne etikus, sőt törvényes. Mit tehet a munkáltató?

A win-win szituáció érvényesülésének elve

A magyar fordításban nyertes-nyertes politika filozófiáját De Greef és Van den Broek, a munkahelyi egészségfejlesztési program modelljének kidolgozói is felvették alaptéziseik közé. Szerintük a munkahelyi egészségfejlesztésben a munkavállaló-munkáltató kapcsolatát is ilyen szemléletre kell építeni.

Eszerint, a munkahelyi egészségfejlesztést bevető vállalatok pénzösszegben kifejezhető nyereséghez jutnak azáltal, hogy egészséges életmódot népszerűsítő programokat (pl. Life Balance Program, Employee Assistance Programs) vezetnek be. Ezek hatására csökken a táppénzes napok száma, nő a munkavállalók teherbíró képessége és lojalitása, amely csökkenő fluktuációt eredményez. Így a toborzási és képzési költségek drasztikus csökkenése kimutatható. A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata - amelynek tagja 31 európai ország, köztük hazánk is - kiszámolta, hogy minden egyes munkahelyi egészségfejlesztésbe fektetett euró további négy euró nyereséget hoz a vállalatoknak.

Váz- és izomrendszeri panaszok, mint vezető hiányzási ok

Az Európai Munka- és Egészségbiztonsági Hivatal 2000-ben tett jelentése szerint Európában 146 millió munkanap veszik el a betegségek okozta hiányzás miatt. Ez közel 15.000 egészséges ember pályakezdéstől nyugállományig terjedő munkaideje. Ennyi idő alatt az egyik hazai országos hipermarket hálózat 50 évig tudna működni.

Ezek közül a váz- és izomrendszeri zavarok jelentik a leggyakoribb munkával összefüggő egészségügyi problémát, amely a munkavállalók 48 százalékát érinti az EU-ban. Ezen betegségekre fordított egészségügyi kiadások, kártérítések csökkentik a vállalkozások nyereségességét. A folyamatosan egyoldalú testhelyzetben végzett, monoton, ismétlődő mozdulatokból álló munkavégzés, a folyamatos ülő munkavégzés mind olyan tényezők, amelyek szerepet játszhatnak a váz- és izomrendszeri megbetegedések kialakulásában.

Mit tehet a munkáltató, ha felismerte, hogy a szóban forgó témakör súlyos anyagi károkat okozhat neki? Ezen problémák nagy része megelőzhető, vagy mérsékelhető a jogszabályok betartásával, valamint a helyes gyakorlat alapelveinek követésével.

Magyarországon a leghatékonyabban, vagy egy önálló programot lehet bevezetni, vagy érdemes a törvény által előírt éves kötelező kockázatértékelés alkalmával az ülő munkát érintő kockázatokat is belevenni az értékelésbe, és azokra hatékony kezelési javaslatot kínálni.

A Personal Best az elmúlt 12 éves működése során kiemelt figyelmet fordított a mozgásszervi problémák kezelésére. Mintaprojektek megvalósításával kidolgoztak néhány, a problémát hatékonyan kezelő megoldást, amelyek önmagukban, vagy egy komplex programba integrálva is alkalmazhatóak. A tapasztalatok igazolták, hogy már néhány minimális változtatással, akár egy-egy kockázatkezelő programelem bevezetésével (pl. irodai masszázs, irodai torna stb.) is kiemelkedő változást lehet elérni a munkavállalók egészségében.

A probléma hatékony kezelésére a komplex rendszerek bizonyultak hosszú távon megtérülőnek. Egy ilyen program csupán féléves alkalmazása már a résztvevők 20 százalékánál jelentősen csökkentette a mozgásszervi fájdalom mértékét, mindhárom gerincszakaszuk terheltsége csökkent, 36 százalékuknál csökkent a medenceaszimmetria, 27 százalékuknál javulást tapasztaltunk a vállízületeik általános állapotában. Mindez megmutatkozott a betegszabadságok számának 10 százalékos csökkenésében is.

A probléma kezelése, a munkahelyi egészségfejlesztési programok tehát akár önmagukban, akár munkavédelmi rendszerbe integrálva valóban kimutatható - vállalati, egészségügyi és a foglalkoztathatóság révén morális - nyereséget hoz a vállalatok számára.

Gazsó József
Personal Best Kft.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter