kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Jó dolga van a nőknek a Fővárosi Csatornázási Műveknél

Rugalmas foglalkoztatás, rész- és távmunka, fizetésemelés a gyes és a gyed ideje alatt - hogy egy vállalat mindezt biztosítja is női dolgozóinak, hihetetlennek tűnik. Pedig a Fővárosi Csatornázási Műveknél ez bevett gyakorlat, miként az is, hogy az esélyegyenlőség mentén alakítják HR stratégiájukat. Ezt igazolja, hogy idén ők nyerték el a Legjobb Női Munkahely címet. Nőpolitikájukról Dr. Szarka-Juhász Krisztinát, a humánerőforrások főosztályának vezetőjét kérdeztük.

- A Fővárosi Csatornázási Művek többször is részesült már elismerésben az esélyegyenlőség terén kifejtett tevékenységéért, két éve üzleti etikai díjat is kapott. A mai munkapiaci környezetben, amikor a munkajogi szabályozás sem kedvez a nők foglalkoztatásának, nagy érdem, ha egy cég e téren eredményeket tud felmutatni. Mit jelent Önöknek ez a cím?

- Büszkék vagyunk, hogy a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség Legjobb Női Munkahely díját is elnyertük az üzleti etikai díj, a sokszínű befogadó munkahely és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének bölcsődíjának három ízben is elnyert arany fokozata után. Ezen a megmérettetésen azért indultunk, mert az alapja egy olyan 26 pontból álló kérdőív volt, amelyet a női dolgozók önkéntesen, név nélkül tölthettek ki. Kíváncsiak voltunk kolléganőink visszajelzéseire, hogyan vélekednek a társaságnál betöltött szerepükről, helyükről, egyáltalán hogyan érzik magukat. Már a kitöltési arány is (több mint 300 fő) jó volt, a válaszok pedig igazolták a várakozásainkat. Úgy gondoljuk, ez jobban alátámasztja a díjra való érdemünket, mint a pályázati anyagban szereplő különböző esélyegyenlőségi intézkedések összessége.

- A szennyvízelvezetésről nem igazán a nők jutnak az ember eszébe. Milyen munkakörökben dolgoznak a cégnél hölgyek?

- A társaság összlétszámának - ami 1167 fő - 35 százaléka hölgy. Ez az arány tekintve a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. tevékenységi köreit, - szennyvízelvezetés,- tisztítás, árvízvédelem, nyilvános illemhelyek üzemeltetése - igen jónak mondható. Az említett fő tevékenységek ellátását főleg a férfiak végzik, viszont mindennek a hátterét, - a háttérszolgáltatói területeken, például pénzügy, ügyfélszolgálat, HR - jellemzően női munkavállalók biztosítják, de foglalkoztatunk pl. környezetvédelmi és vízépítő mérnök, valamint szennyvíztechnológus hölgyeket is. A női vezetők aránya is magasabb az átlagosnál. 14 hölgy vezető (egy vezérigazgató-helyettes, négy főosztályvezetői, kilenc osztályvezetői szinten) dolgozik 20 férfi vezető mellett.

- Bemutatná, milyen pillérekből áll nőpolitikájuk, miért szeretnek Önöknél dolgozni a hölgyek?

- Női munkavállalóink kérhetik a rugalmas munkaidő-beosztást, vagy részmunkaidős foglalkoztatást, továbbá a munkaviszony távmunka végzésre irányuló munkaviszonnyá történő módosítását, illetve létesítését. Kérésre a lakóhelyükhöz közelebbi telephelyre helyezzük át őket. A gyes és a gyed ideje alatt is részesülnek fizetésemelésben, egyfajta köldökzsinórként postázzuk számukra a társaság rendszeresen megjelenő hírújságját, emellett természetesen a visszatérők korábbi pozíciójukat foglalhatják el.

De hogy más példát is említsek, az ügyfélszolgálaton, ahol többségében hölgyek dolgoznak, komplex kommunikációs fejlesztési programot dolgoztunk ki, amelynek keretében három egymást követő év során egymásra épülő tematikájú tréningen vesznek részt munkavállalóink. A tréning során a konfliktuskezelő, stressztűrő képesség fejlesztésével a közérzetük is jelentősen javult. Ezzel preventív módon védjük a munkavállalók jó szellemi és pszichés állapotát. Természetesen női dolgozóink is szívesen veszik igénybe az üzemorvosi rendelésen kívül a fogorvosi és a rendszeres ultrahangos szűréseket, és számos más jóléti juttatást, például az üdülési lehetőségeket, a 20 ezer kötetes könyvtárat, melyek a társaság összes dolgozója számára rendelkezésre állnak.
A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség 2007-ben hagyományteremtő céllal indította el a "Legjobb Női Munkahely" pályázatot, amelynek célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére. Értékelési szempontok:
- tisztességes munkafeltételek;
- a karrierlehetőség, előremenetel biztosítása;
- az egészség és a jó közérzet megőrzésének lehetősége,
- a készségek fejlesztésének lehetősége;
- a munka és a magánélet összeegyeztethetősége


- Mennyire veszik figyelembe az egyes intézkedések bevezetésénél, hogy mire van szüksége a dolgozóknak? Volt-e olyan, ami gondot okozott az alkalmazottaknak, és ezen változtattak?

- Például az ügyfélszolgálaton dolgozó hölgyek körében azt tapasztaltuk, hogy a formaruha mindennapos használata hátrányosan befolyásolja közérzetüket. A helyzet oldására egy szokatlan megoldást dolgoztunk ki. Kifejezetten a hölgyek számára a kötött formaruha-viseletet személyenként 8-10 blúzzal, a szoknya és a nadrág, valamint a blézer és a mellény választásának lehetőségével egészítettük ki. A blúzokat különböző fazonban és négyféle, egymással harmonizáló, egy anyagcsaládhoz tartozó anyagokból, egyedi választás alapján alakítottuk ki. A kollekció minden egyes darabja méretre készült, és azok széles tárházából a napi hangulatukhoz könnyen igazíthatják. De például a kisgyermekes anyák helyzetét nemcsak az könnyíti, hogy ha beteg a gyermek, akkor természetesen tolerálják a vezetők és a kollégák a táppénzen töltött napokat, hanem gondoltunk rájuk akkor is, amikor a társasági üdülő szobáit alakítottuk ki, így hordozható babaágyakkal még komfortosabban érezhetik magukat a pihenés során.

- 2005 óta van esélyegyenlőségi tervük. Miből áll és hogyan épül be a HR különböző területeire?

- Az esélyegyenlőség biztosításának záloga a mindenkori, érvényben levő Kollektív Szerződés és a 2005. július 1-jétől létező Esélyegyenlőségi Terv, melynek betartását esélyegyenlőségi referens felügyeli. Külön gondot fordítunk - az Esélyegyenlőségi Tervben foglaltak szerint - a nők, a fiatalok, a 40 év felettiek, a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők helyzetére. Éppen azáltal valósul meg az esélyegyenlőség, hogy a toborzás-kiválasztás, képzés vagy későbbiekben az előrelépési lehetőségeknél még csak véletlenül sem merül fel a nemi hovatartozás kérdése, csak tisztán a szakmaiság, tapasztalat, rátermettség dominál. Az öt évente kiosztásra kerülő törzsgárda elismeréseknél, a 25-30-40 éves munkaviszonyokat tekintve egyenlő arányban képviseltetik magukat a férfiak-nők, ebből is látszik, hogy a hölgyek is hosszú távra tervezhetnek társaságunknál.

- Mi jellemzi még ösztönzési rendszerüket? Hogyan oldják meg a kompenzációs problémákat, amelyek az adó és cafeteria változás miatt adódnak?

- A társaság hosszú évek óta stabilan, jól működik. Aki jól dolgozik, általános megbecsülésnek örvend, biztos megélhetési lehetőséget tudunk biztosítani a feladatukat jól végző munkavállalóink számára.

- Sok cégnél úgy félnek attól, hogy egy nő elmegy szülni, mint a tűztől. Önök hogyan kezelik ezt a sokak számára kényes kérdést, aminek természetesnek kellene lennie?

- Több olyan jelenlegi felső- és középvezető kolléganőnk van, akik tanulmányaik után nálunk kezdtek dolgozni, menet közben egy vagy több gyermeknek életet adtak és évekig voltak gyesen, majd visszatérésüket követően feljebb kerültek a "ranglétrán" és ma már kulcsfontosságú területeken erős "pillérei" a társaságnak. A nálunk dolgozó fiatal, szülés előtt álló nők ezeket a példákat látják és ebből a szempontból nyugodtan tekinthetnek a családalapítás elé. A gyesről történő korábbi pozícióba történő visszatérésük időpontja is az anyukákra van bízva, és ha szükséges, akkor igénybe vehetik a már említett könnyítéseket: a rugalmas munkaidő-beosztást, részmunkaidős foglalkoztatást, a távmunkát.

- Ön szerint a formálódó új munkajogi szabályozás segíteni fogja a nők elhelyezkedési esélyeit?

- Az eddig megismert, tervezett munkajogi változtatások összességében "életszagúak", jobban igazodnak a megváltozott gazdasági környezet kihívásaihoz munkáltatói és munkavállalói szemszögből egyaránt, mint a jelenlegi szabályozás, és reméljük ez a végleges formában, a majdani gyakorlatban is így lesz.

- Milyen terveik vannak az esélyegyenlőség terén?

- A korábban elhangzottakon túl, terveink között szerepel - sőt már megvalósítási szakaszba lépett - a fővárossal együttműködve, hogy a hajléktalan, fedél nélkül élő, hátrányos helyzetű embereket társaságunknál foglalkoztassuk, ezáltal segítsük a munka világába történő visszavezetésüket, társadalomba való integrálásukat. Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a megváltozott munkaképességű munkavállalók felvételére, illetve a már nálunk dolgozók megtartására.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk