Szerző: Bánosi Eszter Megjelent: 8 hónapja

Jó gyakorlatok a női esélyegyenlőség terén Magyarországról és Izlandról

Kutatások szerint a női vállalkozások sikeresebbek a nem női vállalkozásoknál, ha az indulásuk első pár évében megkapják a kellő támogatást. Erre pedig nagy szükség lenne, hiszen a Global Gender Gap Report legutolsó adatai szerint 144 ország közül Izland áll az első helyen, míg Magyarország csupán a 103. helyen a nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőség tekintetében. Nálunk a probléma ugyanúgy létezik, mint 15 évvel ezelőtt, de már elérhetőek olyan kezdeményezések, amelyek közelebb vihetnek a megoldásokhoz - ilyen volt a Nők a munka világában - Képzések, jó gyakorlatok Izlandról és Itthonról című konferencia is.

Izlandon a legjobb nőnek lenni

A Budapesti Corvinus Egyetem és az izlandi Bifröst Egyetem szakértői az EGT és Norvég Alapok támogatásával megvalósuló ABCD projekt keretében olyan magyar és izlandi képzéseket vizsgáltak, amelyek a nők foglalkoztatottságának elősegítését és karriermenedzsment készségeinek fejlesztését célozzák. Ezek a jó gyakorlatok a március 21-i konferencia keretében kerültek bemutatásra. Prof. Nagy Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem-és Kultúrakutató Központjának igazgatója elmondta, hogy az elmúlt 5-10 év adatai szerint a világon a legjobb hely a nők számára Izland. De mégis hogyan lehet az izlandi jó gyakorlatokat adaptálni, mikor Izland a maga 300 ezer fős lakosságával kicsi és homogén országnak számít? A projekt legfontosabb célkitűzése emiatt az volt, hogy megvizsgálja a két ország jó gyakorlatait, és összehasonlítva ezeket megtalálja azokat a tanulási pontokat, amelyek mindkét ország számára fontosak lehetnek.

Prof. Nagy BeátaProf. Nagy Beáta, Budapesti Corvinus Egyetem

Izlandon a vidéki és az alacsonyan képzett nőknek is van esélyük karriert befutni

Hulda Ingibjörg Rafnarsdóttir, az Alapozó Tanulmányok és Továbbképzési Programok igazgatója ismertette az Empowering Women (Máttur Kevenna) képzést, melyre először 2004-ben került sor, és célja a kezdetektől fogva az, hogy támogassa a nők munkaerő-piaci elhelyezkedését, vállalkozásindítását, valamint a munkahelyteremtést különösen azokon a területeken, ahol nemi egyenlőtlenség mutatkozott a fizetések és munkalehetőségek tekintetében. A munkahelyteremtés és a területek helyi gazdaságának fejlesztése mellett a sokszínűség megteremtésére is törekednek.

A program legfontosabb eleme, hogy hozzásegítse a 25-65 év között nőket startup vállalkozásuk megindításához, vagy a már meglévő vállalkozásaik fejlesztéséhez. A hölgyek közül akadnak olyanok is, akik alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, nincs üzleti tapasztalatuk, és ezeket a készségeket szeretnék elsajátítani. A 11 hetes távoktatási program során különféle képzéseken- például informatikai ismeretek, értékesítés, marketing, kommunikáció -vehetnek részt, illetve alapvető információkat kapnak a vállalkozások megindításához. 2015. márciusában Tanzániába is exportálták a jó gyakorlatot, ahol a helyi feltételekhez igazodva, meglehetősen alacsony iskolázottságú, főként a mezőgazdaságban dolgozó nők számára tartottak ingyenes képzéseket. Az igazgató asszony elmondta, hogy a résztvevők közül néhányan saját kisboltot nyitottak, sőt egy asszony árvaház megnyitásán fáradozik - a tanzániai államigazgatás lassúsága miatt egyelőre sikertelenül.

Kári JoensenKári Joensen, Bifröst Egyetem
Kári Joensen, a Bifröst Egyetem Kutatóközpontjának igazgatója azokat a pénzalapokat és coaching programokat ismertette, amelyek támogatást nyújtanak az izlandi nők vállalkozásindításához. Elmondta, hogy 1930 és 1960 között a 40 százalékot is alig érte el a nők munkaerőpiaci részvétele Izlandon, ami mára 80 százalékos lett. A 2012-ben elindított hitelgarancia program keretében 2016-ban közel 200 ezer euró összeget tudtak biztosítani hitelgaranciaként, ami évente 20-30 nő támogatását teszi lehetővé. Céljuk, hogy növeljék a nők gazdasági aktivitását, valamint a női vezetésű/tulajdonú vállalkozások arányát a magánszférában. A finanszírozási összegek egyénenként 5 ezertől 30 ezer euróig rúgnak, a résztvevők mégis arról számolnak be, hogy a pénznél is fontosabb a tevékenységükhöz kapott személyes támogatás. Az igazgató külön kiemelte, hogy a gazdasági válságot követően, amikor minden más területen megszorítások kerültek előtérbe, az állami támogatás keretében elnyerhető pályázati összegek a duplájára nőttek.

A női vállalkozások sikeresebbek, ha támogatást kapnak az első években

Balázs Tibor, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója a SEED és a Budapest Bank 12 éves múltra visszatekintő Dobbantó esélyteremtési programját mutatta be, ami a versenyképesség biztosításának céljából jött létre. Az Európai Unió által kiadott nyilatkozat kutatások és statisztikák alapján kimondta, hogy a női vállalkozások versenyképesebbek a nem női vállalkozásoknál, amennyiben az első 1-3 évükben megkapják a kellő támogatást. Ez utóbbi viszont nagyon fontos feltétel, amelyet a mentorálás, a különféle inkubátor programok és a kompetenciafejlesztés tud biztosítani. A Dobbantó a start-up, valamint a növekedési szakaszban lévő scale-up vállalkozások mellett olyan, úgynevezett lifestyle business-eket is támogatnak, amelyeknek nem a dinamikus fejlődés áll a fókuszukban.

Balázs Tibor szerint a 12 napos, klasszikus tréning jellegű képzés során a legfontosabb az, hogy olyan csoportok alakuljanak ki, amelyeknek tagjai később is kapcsolatban maradnak egymással. A 20-22 fős csoportok tagjai között vannak teljesen kezdők, de akár 15-20 éves tapasztalattal rendelkező tagok is, akik lépcsőzetesen haladnak a vállalkozás létrehozásától kezdve az üzleti terven át az üzleti modellek végiggondolásáig. A kompetenciafejlesztő képzés a közeljövőben kiegészül egy mentorprogrammal is, amely egy évig segíti a vállalkozó nőket. Az ügyvezető igazgató szerint a program legfontosabb eleme a résztvevők önbizalmának erősítése.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Jó gyakorlatok a női esélyegyenlőség terén Magyarországról és Izlandról
2. oldal - Karrier ÉS család
Follow hrportal_hu on Twitter

A Service Design sikerei és kudarcai az üzleti életben

Az ügyfélélmény biztosítása mára elsődlegessé vált. Az egyik legújabb és legsikeresebb szolgáltatás-szervezési módszer, a service design is ezt a hatást tűzi ki legfontosabb céljául. Ahhoz azonban, hogy egy szervezet átálljon erre a működésmódra, nagyon sok változáson kell magának is átesnie. A változást azonban nehezen viseli minden élő szövet. Halácsy Péter szerint ez a változással szembeni ellenállás természetes, amit csak kapcsolódással, megértéssel lehet lebontani. Erővel, erőszakkal, hatalommal semmiképpen.tovább..

További cikkek
Ennyit keres egy sytlist és egy sminkes a köztévében

A 24.hu tudta meg, hogy a köztévének dolgozó vezető stylist havonta bruttó 4,3 millió forintot keres, a sminkes óránként 3365 forintot, míg egy... Teljes cikk

Emelkedik a minimálbér Csehországban

Januártól 1150 koronával 13 350 koronára (168 210 forint) emelkedik a minimálbér Csehországban. A minimálbér emelés mértéke januártól 9,4... Teljes cikk

5 év börtönt kapott a jogász, aki megkárosított egy mobilcéget

Öt év börtönbüntetésre ítélt a Siófoki Járásbíróság első fokon, nem jogerősen egy jogászt, aki az egyik mobilszolgáltató megtévesztésével... Teljes cikk

A képviselők tárgyaltak a munkaügyi bíróságok megszűnéséről és a bérekről is

A kata eredményeiről, az északkelet-magyarországi munkabérekről, a munkaügyi bíróságokról, és a családi pótlékról is faggatták a képviselők... Teljes cikk

Ez vár a Brexit után az EU-munkavállalókra

A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése (Brexit) után az uniós tagországokból érkező munkavállalók nem... Teljes cikk