kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 12 éve

Jobban megy a munka, ha szól a zene?

Sok dolgozó azért hallgat zenét a munkahelyén, mert úgy érzi, az segíti a koncentrálásban. Ugyanakkor friss kutatások szerint az sok esetben inkább zavar, és ha fülhallgató van rajtunk, akkor munkatársainktól elszeparálódhatunk. Cikkünkből kiderül, miként befolyásolják a különböző zajok és zenehallgatás a munkavégzést.

Marissa Yu egy zsúfolt irodában dolgozik, ahol 120 munkatárssal van körülvéve egy szinte teljesen nyitott térben. Mégis ha valamit kérdezni szeretne, és megpróbál megközelíteni néhány kollégát, akkor az az érzése, mintha falnak beszélne. "Szólítok a nevén valakit egyszer, kétszer, háromszor, négyszer és még mindig nem válaszol" - mondta Yu, aki egy építész cég igazgatója. "Tárcsázom a melléküket, de a telefont sem veszik fel, míg végül azt a megoldást választom, hogy tárgyakat kezdek át dobálni az elválasztó falakon" - tette hozzá.

Mindezek oka, hogy sokan használnak fülhallgatót a zenehallgatáshoz vagy vesznek fel zajszűrő fejhallgatót. Yu munkatársainak csaknem háromnegyede hallgat zenét munka közben és ez egyre inkább általánossá válik az Egyesült Államokban. Sokan azzal érvelnek, hogy ezzel kiszűrik a zavaró tényezőket a munkahelyen. Néhány munkáltató még megtiltja azok használatát, a legtöbben viszont megengedik az alkalmazottaknak annak érdekében, hogy visszanyerjenek valamennyit a privát szférájukból a nyitott terű irodában.


Tényleg segít a koncentrációban?



A kutatók kevéssé támasztják alá azt az ötletet, hogy a zenehallgatás javítja a koncentrációt - hangsúlyozta Robert Desimone, egy agykutatási intézet igazgatója. Egy tajvani tanulmány szerint különböző szöveges számok hallgatása összefügg az alacsony pontszámokkal, amelyeket olyan teszten értek el a résztvevők, amely alapján a koncentrációt vizsgálták. Egy másik tanulmány szerint a hip-hop zene hallgatása jelentős csökkenést hozott a pontszámokban azon a teszten, amely alapján az olvasási képességet vizsgálták.

Egy harmadik tanulmányból kiderült, hogy azok a dolgozók, akik szerették vagy éppen utálták az aktuálisan játszott zenét, alacsonyabb pontszámot szereztek a figyelmet vizsgáló teszten, összehasonlítva azokkal a dolgozókkal, akikből nem váltott ki erős érzelmeket vagy akik azokban a szobákban dolgoztak, ahol nem szólt. Az emberek természetesen több figyelmet szentelnek a zenére, ha nagyon szeretik vagy épp utálják, így sérül az a képességük, hogy koncentráljanak valamire, írják a tanulmányban.


Védekezni kell a zajok ellen



A modern kialakítású munkahelyek, nagy légterű irodák terjedésével az eddig jól ismert kockázati tényezőkön kívül újak jelennek meg, melyekre a foglalkozás-egészségügyi szakembereknek, munkáltatóknak és munkavállalóknak is fel kell készülniük - hívta fel a figyelmet Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezetője a HR Portálnak.

Az ilyen irodai kialakítás is jár előnyökkel, de hátrányokkal is, amilyen a zaj. Zajforrás lehet a gépek, berendezések zaja (például számítógép, nyomtató, másológép, fax, klíma), a külső környezetből beszűrődő zajok (lásd forgalmas utak), valamint magához a munkavégzéshez kapcsolódó, kommunikációból, telefonálásból, vagy éppen a hangos zenehallgatásból származó zajok. Az irodai zajok elleni védekezésben a műszaki megoldások keresése az első, lehetőleg már tervezéskor válaszfalakkal történő szeparáció, vagy például a nyomtatók külön helyiségben történő elhelyezése, az irodai etikett meghatározása (például hangos zenehallgatás megszüntetése, "hangosabb" közös helyiségek ajtajának zárva tartása), munkaállomások egymástól távolabb történő elhelyezése.

Ha elképzelünk egy ügyfélszolgálati munkatársakkal, diszpécserekkel teli egylégterű irodát, ott szinte egymást túlbeszélve kell védekezni a zajok ellen. Ilyenkor jó megoldás lehet a headset, melyet egyre gyakrabban alkalmaznak is ezekben a munkakörökben. Míg egy főként alkotó szellemi tevékenységet, gondolkodást igénylő munkakörben mindenképpen fokozott pszichés terhelést és teljesítménycsökkenést okoz, ha a koncentrálást irodai zaj zavarja. Ilyenkor természetesen az egyéntől, munkakörtől, feladattól függően lehetséges, hogy egy halk zene segítheti is akár a munkavégzést - vélte a szakember.

Agykutatók azonban azt mondják, hogy ha olvasunk vagy írunk, és közben számokat hallgatunk, akkor az zavarhat minket azzal, hogy túlzottan igénybe veszi az agy verbális feldolgozó területeit.
A prefrontális kéregnek, az agy irányító központjának keményebben kell dolgoznia, hogy rávegye magát, ne dolgozzon fel olyan erős verbális ingert, mint a fülbemászó dalszövegek, amely versenyez azzal, amin az illető épp dolgozik - emelte ki Desimone. Minél hosszabban próbálunk koncentrálni úgy, hogy közben versengünk a zavaró tényezőkkel, valószínűleg annál rosszabb lesz a teljesítmény. A mentális erőfeszítésekre figyelünk, és közben mentálisan elfáradunk.


Van, amikor hasznos a zenehallgatás



Dr. Nagy-László Nóra szerint a zenehallgatásnak lehet helye bizonyos feladattípusok esetében, egyéntől függően. Előnye, hogy kiszűrheti az irodai alapzajt, így bizonyos alkotói, szerkesztési feladatokban segítheti a koncentrálást, azonban fogalmazásokban, levelek írásában például zavaró hatású lehet. A fülhallgató használatának olyan üzenete van, hogy bennünket ne zavarjanak, ami egyszerre a megközelíthetetlenséget és így az elszeparálódást is jelentheti. A hangos zenehallgatásnak (a fülhallgatóból kiszűrődő, mások számára is jól hallható) lehet átmeneti úgynevezett hallásfáradást okozó hatása, hosszabb idő alatt akár kimutatható halláscsökkenés is előfordulhat. Ezen munkakörök többsége valószínűleg képernyős munkahelynek számít (napi összesen négy óránál több a tényleges képernyőfigyelés), így mindenképpen javasolt az óránkénti pihenőidő betartása, javasolt ez a headsetek, fülhallgatók alkalmazására is.

A tudósok ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyes személyek különbözőképpen reagálnak a zenére. Egyesek számára egy ismerős dal, amelynek nincs szövege segíthet abban, hogy kiszűrje a zavaró zajt, például egy hangos kolléga beszédét.


Terjednek a zajszűrő fejhallgatók



A zajszűrő fejhallgató használatával még erősebben lehet segíteni a koncentráción. A fejhallgató segíthet kiszűrni az irodai zaj háromnegyedét, de amikor levesszük, néhány percig minden túl hangosnak tűnik számunkra, amíg a fülünk hozzá nem szokik. Ilyenkor lehet, hogy túl hangosan beszélünk. Egy irodában egy ilyen fejhallgató segíthet lehalkítani a beszéd és más tevékenység magas frekvenciájú hangjait, így a felhasználó elérheti a hangerő kontrollált, kényelmes szintjét - közölte David Reynolds tanácsadó. Ez csökkenti a fáradtságot néhány embernél - fűzte hozzá.


Milyen zenét hallgassunk?



A 33 éves Micki Washington, a PageSoutherlandPage projekt menedzsere közölte: szüksége van zenére a munkához, de inkább hangszeres dallamokra, aminek a szövegét nem érti. A cég dolgozói szabadon csinálhatnak bármit, ami segít nekik a termelékenységben, mondja Kurt Neubek, a társaság egyik vezetője. Míg a nyitott terű iroda segíti az együttműködést, addig mindenkinek szüksége van néha egy kis szünetre és erre tökéletes eszköz a fejhallgató.

Patrick Ramysey, a Name.com 24 éves informatikus mérnöke is hallgat főként hangszeres zenét fejhallgatón. Ugyanakkor a zene zavarja, amikor megpróbál e-mailt vagy dokumentumokat írni, de az ismétlődő ritmus segít neki a logikus, lépésről lépésre haladó folyamatokban a programozás során.

Mindenképpen az egyénhez és a feladathoz javasolt zenét választani, akkor, ha ettől azt várjuk, vagy az a tapasztalatunk, hogy segíti a munkavégzést, koncentrációt - hangsúlyozta Dr. Nagy-László Nóra. Ehhez elsősorban a munkavállaló számára nem érthető nyelven megszólaló, erős érzelmet nem kiváltó zenék, illetve leginkább a szöveget nem tartalmazó zenék javasolhatóak.

Az a tendencia, hogy egyre terjed a nyitott iroda kialakítás, ahol kevés a boksz vagy egyáltalán nincs, növelheti a zavaró tényezőket és a fejhallgató egyre népszerűbbé válik. Az előzetes 2012-es fej- és fülhallgató eladások 41 százalékkal nőnek 2008-hoz képest, állítja a Consumer Electronics Association és azok közül sokat az irodákban használnak.


Konfliktusforrás is lehet



Ugyanakkor a fej- vagy a fülhallgató okozhat konfliktust is a munkatársak között. Ezek használata okozott leginkább etikai problémát az irodákban egy 2010-es kutatás szerint.

Alan Henry egyszer ült egy boxban a korábbi munkahelyén a konferencia terem és az iroda bejárati ajtaja között. A forgalom annyira nagy volt az íróasztala körül, hogy emiatt zajszűrő fülhallgatót hordott a munkaideje közel 70 százalékában. Amikor két munkatársa kritizálta, hogy Henry megközelíthetetlen, ő kitalálta, hogy ha közelednek hozzá és csak az egyik fülhallgatót veszi ki, az azt jelenti, hogy nincs ideje beszélgetni. De ha leveszi az egész fülhallgatót, akkor az azt jelenti, hogy van ideje, és az illető üljön le mellé a székre, közölte a 32 éves Henry, a Lifehacker.com írója.

Dr. Nagy-László Nóra hangsúlyozta, hogy egy munkahelyet sosem lehet csak egy kockázati forrás szempontjából, jelen fejtegetésben a zaj szempontjából elemezni, hiszen nagyon sok tényező határozza meg, hogy a dolgozó komfortosnak érzi-e a munkahelyét. Egy irodai munkakörnyezetben például a képernyős munkahely kialakítása (képernyő, asztal, szék, elegendő tér), a megvilágítás, a hőmérséklet, a botlásveszélyes kábelek, a zaj, a szociális feltételek mind meghatározóak, kiegészülve természetesen az emberi tényezőkkel, a munkahelyi kapcsolatokból, légkörből származó esetleges pszichés terheléssel.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk