kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Keresetek összehasonlítása, hazai trendek - szemezgetés a KSH-tól

Tizenhárom éve folyamatosan a textil-, ruházati, illetve a bőrtermékgyártásban foglalkoztatottak átlagfizetése a legalacsonyabb hazánkban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1992-2003 közötti időszak átlagbéreit összehasonlító jelentéséből. Alábbi cikkünkben az utóbbi évek átlagfizetéseibe, és azok változásaiba nyerhetnek betekintést.

1992 óta a nemzetgazdaság legrosszabbul fizető ágazata a textil-, ruházati, bőrtermékek gyártása. Míg akkoriban átlagosan bruttó 14 777 forintot fizettek a szektorban dolgozóknak, addig más területek, például szállítás, raktározás, ingatlanügyletek, bányászat, villamosenergia-, gáz-, hő- és vízellátás foglalkoztatottjainak fizetései ennek majdnem a dupláját tették ki.

Helyzetük azóta sem javult jelentősen, még 2003-ban is 80 százalékkal volt magasabb a 137 193 forintos átlagbér 73 ezer forintos fizetésüknél.

A leginkább az oktatásban nőttek a bérek, ám a pénzügy vezet

1992 óta messze a legmagasabb átlagkeresetű gazdasági ágazat a pénzügyi tevékenység, képviselői tavaly átlagosan havi bruttó 324 200 forintot vihettek haza.

A vizsgált időszakban egyébként a legkisebb mértékben a szálláshely- szolgáltatás- vendéglátásban , a legnagyobb mértékben pedig az oktatásban emelkedtek a bérek.

A régiónkénti bruttó átlagkereseteket 1996 óta méri a KSH. A béreket tekintve azóta a közép-magyarországi régió (Budapest és Pest megye) áll az élen, a déli- és észak-alföldi pedig a legelmaradottabb régió.

Három éve ért a legtöbbet a minimálbér

A minimálbér tizenhárom év alatt a hétszeresére nőtt, összege az átlagkeresetekhez mérten 2002 januárjában volt a legmagasabb (50 ezer forint), ez akkor az átlagbérek 40,8 százalékának felelt meg. 1998-ban volt a legkisebb ez az arány -mindössze 28,8 százalék, 19 500 forint-, e két kivételtől eltekintve az aktuális minimálbér 1992 óta az átlagfizetések 30-35 százalékát teszi ki.

A havi nettó keresetek átlagosan évi 16,8 százalékkal emelkedtek, tavaly a legalacsonyabb mértékben, mindössze 5,7 százalékkal. 1994-ben az utóbbi évekre nem jellemző módon, kivételesen nagy arányban, az előző évhez képes 27,3 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagfizetése, ami idén érte el először a 100 ezer forintos határt.

Tavaly csekély mértékben nőttek a bruttó bérek

A bruttó béreket tekintve az utóbbi tizenhárom évben a tavalyi 6,1 százalékos növekedés volt a legalacsonyabb, átlagosan egyébként évi 24,8 százalék a növekedési arány. Jelenleg 164 600 forint a bruttó átlagkereset összege, a nettó pedig 106 ezer forint.

A reálkeresetet az utóbbi években a hullámzó emelkedés-csökkenés jellemezte. 1992-93-ban 1,4, illetve 3,9 százalékkal csökkent, 1994-ben 7,2 százalékkal nőtt, majd 1995-96-ban ismét csökkent 12,2 illetve 5 százalékkal. 1997-től kezdve ismét növekedett, átlagosan 5,9 százalékkal - a legnagyobb mértékben 2002-ben (13,6 százalék), a legkisebben 2000-ben (1,5 százalék).


Dupla bér a szellemi munkáért


A jelentés kitér a szellemi és fizikai foglalkozásúak, illetve a nemek közti keresetkülönbségekre is. A szellemi munkát végzők 1992 óta évi 87 százalékkal kerestek többet, mint a kétkezi munkások, 2002-ben elérték, hogy bruttó bérük a fizikai keresetek duplája legyen. A nettó fizetésekük alacsonyabb mértékben, 55 százalékkal volt magasabb, mint a fizikai dolgozóké, 1999 óta 70 százalék fölötti ez az arány.

Nemek: 14 százalék a férfiak előnye

A nemenkénti összehasonlításban a férfiak bruttó átlagbére "vezet": 2002-ig átlagosan 20 százalékos különbséget állapítottak meg a kutatók, ami 2003-ra 14 százalékra csökkent.

Oroszi Babett 2005. április 21
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk