Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 9 hónapja

Két nagy feladat vár a HR-re a következő években

Indokolatlanul nagy teher nehezedett a HR-re az elmúlt időszakban, amelyből a vezetésnek jelentősen nagyobb részt kellene vállalnia, véli Bencze Róbert, a PwC Magyarország People&Organisation igazgatója. A home office-t nem tartja digitális transzformációnak, a munkavállalókkal való foglalkozást pedig szerinte az üzleti vezetők kezébe kell adni.

Mi volt a HR számára a legnagyobb kihívás az elmúlt évben?

Véleményem szerint az, hogy a március/április környékén kialakult váratlan 'hazaköltözéses' helyzet miatt kialakult munkaszervezési és hatékonysági kérdéseket a vállalatok vezetői a HR nyakába borították. Nagyon határozott az a véleményem, hogy az új keretek közötti működés és működtetés a teljes vezetés feladata (sőt leginkább az övék), a HR támogatni és segíteni tud, de az új helyzetben a legtöbb megoldandó kérdés a HR vállára került - indokolatlanul. Ebben a helyzetben álltak helyt és 'nőttek óriásit' a HR területen dolgozók, legalábbis teljesítményben, a cégvezetés előtti reputációban mindeközben kevésbé, mint amennyire az érdemek miatt indokolt lenne.

Sok helyen említették, hogy a HR a vállalatok többi részéhez képest korábban el volt maradva a digitalizáció szempontjából, hogy látja a járványos időszak változtatott ezen is?

Én nem értek azzal egyet, hogy a HR le lett volna maradva, az a véleményem, hogy általában a digitalizáció terén minden funkció le volt maradva. Egyébként a vírushelyzet ezen rendszerszinten nem változtatott, inkább kényszerből kellett digitális megoldásokat választani több terület működőképességének biztosítása miatt. A kiválasztási folyamatok, a beléptetés, indukció, vagy a képzés átkerült a virtuális térbe, de ez legtöbb esetben külön megoldásokat jelent, az átfogó digitális HR megoldások még mindig nagyon elszórtan léteznek. Persze azt is definiálnunk kell, hogy ez alatt mit értünk, mert mindenki szereti ezeket a fogalmakat használni, számomra a digitalizáció a HR-ben leginkább az adatok értelmezése és elemzése terén jelent igazi megoldást és ezek terén még messze vagyunk a lehetőségek kiaknázásától. Szóval sok minden történt, hatékonyabb lett, de egy klasszikust idézve: 'a home office nem digitális transzformáció'.

Változott-e az üzlet szemlélete a HR-rel kapcsolatban idén? Hiszen a HR-esek azért az elmúlt időszakban frontvonalban voltak sok helyen. Illetve ezek a kihívások változtattak-e érdemben a HR-nek a szemléletmódján a saját szerepéről?

Ahogy az első kérdésnél erre utaltam, a HR megítélése és 'értéke' szerintem nem változott - de itt hangsúlyozom, hogy a személyes véleményemet mondom -, a korábbiaknál komolyabb problémák megoldó funkciójaként tekintettek rá a legtöbb vállalatnál - vannak természetesen kiváló kivételek, de az az első számú vezető 'people' orientációján múlik.

A HR funkció újradefiniálása is várat még magára, a HR akkor lesz stratégiai funkció, ha folyamatosan üzletileg megfoghatóan értelmezhető információkat szállít. Ennek kulcs a megfelelő adatgyűjtés, tárolás, elemzés és üzleti döntéssé formálás. Globális szinten van már néhány (nem sok) vállalat, akik a munkatársakkal kapcsolatos adat és információ elemzést a tökélyre kívánják fejleszteni. Nos, ez az igazi jövő. A másik igen komoly kihívás, hogy a munkatársakkal való foglalkozást teljesen az üzleti vezetők kezébe kell adni, amihez őket fel kell készíteni erre. Önmagában ez a két nagy feladat remek kihívásokat jelent a HR-nek a következő pár évre.

Ha 3 szakmai szót kellene említeni 2020-ból, ami új volt vagy gyakran előjött, mi volt az, és miért volt fontos?

Otthoni munka, bizalom, vezetői dilemmák.

Mit tapasztaltak, miben kellett a leginkább segítség a vállalati HR-eseknek? Miben kértek leginkább tanácsot Önöktől?

Nagyon furcsa (de nem váratlan), mert a legtöbb kérdés munkajogi és adószakmai volt. Hogyan kezeljék jogilag a leginkább megfelelő módon a kialakult új helyzetet. Jóval kevesebb kérdés és kérés érkezett azzal kapcsolatban, hogy miként alakítsuk át a vezetői munkát. Ez is azt a benyomásomat erősíti, hogy a HR sok helyen az új helyzet jogi és megfelelési feltételeivel kellett, hogy foglalkozzon. A kérések kisebb száma viszont HR stratégiára és a munka, valamint a munkaerőpiac jövőjére vonatkozott. Az utóbbi kérések rendkívül izgalmasak, mert véleményem szerint most teljesen átalakul a munka világa.

Mit vár 2021-től? Mik lesznek a legfontosabb megoldandó feladatok/kihívások?

Megtalálni az egészséges egyensúlyt az otthon végezhető munkák és az irodai közösségi lét ereje között. Sokan egyre inkább szeretnek és tudnak otthonról hatékonyan dolgozni, míg közben nagyon vágynak a közösségre és a személyes találkozásokra. Van már jó pár ötletünk, hogy ezt miként lehet megvalósítani.

Nyitókép: Bencze Róbert


  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter