Megjelent: 1 éve

Komolyabban kéne vennünk a diákmunkában rejlő potenciált

Lassan belefáradtunk a munkaerőhiány miatti panaszkodásba, miközben az orrunk előtt hevernek olyan alternatívák is, amelyekhez még mindig nincs elég bizalom a munkáltatók részéről. Fiatal, gyors, nyelvet beszélő munkaerőre vágyunk, de nem használjuk ki eléggé a diákmunkában rejlő potenciált, pedig ez mindhárom félnek megéri: diákoknak, munkáltatóknak és iskolaszövetkezeteknek egyaránt. Míg nyugaton ez a foglalkoztatási forma már a 80-as években komoly munkaerő-piaci tényező volt, Magyarországon még meg kell tanulnunk bízni a diákokban ahhoz, hogy stratégiai partnerekként tekinthessünk rájuk a munka világában.

images

Gazdasági és adminisztratív előnyök munkáltatóknak

Hogyan lehet legális foglalkoztatásba bevonni munkaerőt úgy, hogy az se a létszámkeretet, se a bérkeretet ne terhelje és státusokat se vegyen el a jelenlegi állománytól? Pontosan ezt nyújtja a diákmunka minden olyan vállalkozás számára, amely megbízik a fiatal munkaerőben. Mivel a diákok jellemzően iskolaszövetkezeten keresztül vállalnak munkát, a cégek a diákmunka közvetítővel vannak kapcsolatban és minden, a foglalkoztatással kapcsolatban felmerülő költséget elszámolhatnak. Nem munkabérnek számít ugyanis az iskolaszövetkezetnek fizetett összeg, ezért nem terheli a bérkeretet.

Külön előnye a diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatásnak, hogy ilyen formában a cégek megspórolják a toborzás, kiválasztás költségeit, sőt: ha egy munkakörre nem megfelelő munkaerőt kapnak, kérhetnek cserét. Ilyenkor a diákmunka-közvetítő küld másik diákot, anélkül, hogy ez a termelésben fennakadást okozna. Valójában tehát a vállalkozások többsége csak profitálhat a diákmunkából, ha megtanulja előnyére fordítani ezt a lehetőséget.

Milyen munkákat érdemes diákokra bízni?

A munka típusa szerint nem nagyon van korlát, hiszen itt szinte már diplomás munkavállalókat kap a cég. Inkább időbeosztás kérdése, hogy milyen jellegű feladatokra alkalmasak a nappali tagozatos diákok. Nagyszerűen kihasználható például a diákmunka szabadságolások, hosszabb betegeskedés vagy az időszakos, szezonális vagy kampányszerű forgalomnövekedés idején. Ez a hallgatóknak is megfelel, hiszen a legtöbben nem végleges állást keresnek, csak jövedelem-kiegészítést vagy éppen el szeretnének indulni valamilyen gyakorlattal a pályán.

Sok cég egész területeket is rábízhat diákokra, amennyiben komolyan veszi az így kapott munkaerőt: nem egy példát látunk arra, hogyan kedvelik meg a munkahelyet a fiatalok, akik megtapasztalják a bizalmat és felelősség-teljes beosztásban teljesedhetnek ki. A munkáltató számára sem mellékes, hogy a fokozatosan betanuló fiatal munkaerő lojális, hosszabb távon is számíthat rá. Nyilván, azokon a munkahelyeken működik ez a legjobban, ahol a diákmunkára folyamatos igény mutatkozik és a cég vezetése tudatosan teremt helyet a diákoknak a vállalti kultúrában is. Ők azok, akik szánnak rá energiáét, hogy a meglévő munkaerő is befogadja és elfogadja az így érkező fiatal segítséget és ne vetélytársakat lássanak a diákokban. Jogilag természetesen nincs ütközés, hiszen a diákmunkások nem kerülnek munkavállalói jogviszonyba a vállalattal.

Társadalmi és munkaerő-piaci felelősségünk, hol kötnek ki fiataljaink

Könnyű moralizálni azzal kapcsolatban, hogy a diplomás fiatalság elhagyja az országot és külföldön debütál pályakezdőként, de vegyük észre, hogy mindannyian olyan célpontokat választanak, ahol a munkaerőpiac már egészen korán, diákkorukban megbecsüli az ifjabbik nemzedéket. Itthon sem kevesebb a munkáltatók felelőssége: ha nem bízunk a diákmunkában, hogyan szeretnénk később megtartani a frissdiplomás munkaerőt? Vajon, mi alapján várunk el gyakorlatot a pályakezdőktől, ha még diákmunkára sem merjük alkalmazni őket? Megfontolandó kérdések, különösen azért, mert ez a felelősség közös, mindannyiunké: a diáknak legjobb tudása szerint kell teljesítenie, a munkaadóknak pedig reális alternatívákat kell kínálniuk, még mielőtt elszivárogna a felnövekvő hazai tehetség-állomány.

Majoros Katalin diákmunka szakértő
Diák Center Iskolaszövetkezet

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok helyen diákok vették át a veszélyeztetett korú dolgozók feladatait

A veszélyhelyzet ellenére sok diák akar dolgozni, a járvány miatt új munkakörök is létrejöttek. A tanulók több mint fele iskolaszövetkezeten... Teljes cikk

Idén kétszer annyian jelentkeznek amerikai táboroztatásra

A Camp America táborai június 1.-25. kezdődnek, a jelentkezési díj március 20-ig kedvezménnyel 439 euró. Teljes cikk

Hol lesz jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

Három lehetőség van a külföldön tanuló diákok egészségbiztosítási helyzetére vonatkozóan - mondta a LeitnerLeitner tanácsadója. Teljes cikk