Szilágyi Katalin
Megjelent: 9 éve

Kreatív módszeregyüttes az érzelmek feldolgozásához

Bár a világon több mint 2000 kiképzett wingwave coach dolgozik, hazánkban még viszonylag új ez a módszer. Körülbelül húsz olyan magyar coach lehet, akik részt vettek a technika kidolgozójának, a német Cora Besser-Siegmund klinikai pszichológus kiképző tréningjén. Köztük volt Szatmáriné dr. Balogh Mária munka- és szervezet szakpszichológus is, aki elárulta: a wingwave egy szójáték, eredetileg a wing vagyis szárny, és a brainwave, agyi hullámok szóösszetételből származik.

A szó arra a káoszelméleti analógiára utal, hogy ha a pillangó valahol meglengeti a szárnyait, ezek a hullámok - ha elkapják a rezonanciát - felerősödnek, és akár egy másik földrészen vihart okozhatnak. Ez adja a módszer lényegét is: azaz, ha pontosan megtaláljuk azt a problémát, érzelmi feldolgozatlanságban rejlő elakadást, ami a teljesítmény csökkenését okozza, a viselkedést blokkolja, akkor az egyszerű, pontosan célzott beavatkozásokkal jelentős változást lehet elérni a viselkedésben.

A coach-ként is dolgozó szakember szerint a privát életünkben történtek érzelmi nyomai ugyanúgy megakaszthatják viselkedésünket, mint az, ha a munkahelyen egy megalázó helyzetet éltünk át. Ha rossz a munkahelyi teljesítményünk, nem biztos, hogy rögtön arra gondolunk, biztosan az áll a probléma hátterében, hogy a főnökünk fél évvel ezelőtt alaposan leszidott bennünket, amit jogtalannak értékeltünk. Pedig akár ez az élmény is lehetett ránk ekkora hatással - amit akkor nem is sejtettünk, és nem tudatosult bennünk. "A wingwave coahing ahhoz tud hozzásegíteni, hogy ezt a két szálat összekössük, rálássunk, mi az oka, hogy most nem tudunk úgy dolgozni, ahogy képesek lennénk, és hogyan függ össze a teljesítményünk egy korábbi, feldolgozatlan eseménnyel, érzéssel" --– magyarázza a szakember. Különösen fontos lehet az akadályokon túllépni és a stresszt a kezelhető szinten tartani akkor, ha szereplésre készülünk: beszédet, előadást kell tartanunk, állásinterjúra megyünk, vizsgázni fogunk, versenyre készülünk.

Coachingként akkor alkalmazzák ezt a módszertant, ha az ügyfél egészséges, képes teljesíteni és motivált is, de valami akadályozza azt, hogy a képességeit kihozza magából. Ha komolyabb pszichés sérülés van a háttérben, akkor viszont érdemes pszichológus végzettségű, terápiás hátterű szakember segítségt kérni.


Módszertan: három az egybenA wingwave coaching több módszer kreatív kombinációjából alakult ki. A diagnózis felállításához a kineziológiát hívja segítségül, a probléma körüljárására, tisztázására ugyanis egy izomtesztet használ. "Az izmaink feszülésének ereje jelzi, hogy ami éppen szóba jön, amiről beszélgetünk, vagy amit a másik kezünkben fogunk, azzal összhangban vagyunk-e, az erősít-e vagy gyengít-e bennünket. Erős lesz az izom összetartás, azaz a két ujjunkat könnyen együtt tudjuk tartani, ha összhangban vagyunk az adott dologgal, érzéssel, jelentéssel, vagy önmagunkkal, ha viszont valami zavar, abban a pillanatban szétcsúsznak az ujjaink" --– fejti ki a szakember. Ezt a jelenséget használja a coach iránytűként a probléma pontosítására.
Néhány példa, miben segít a wingwave:
 • Stresszoldásban, bevésődött kritikus jelentések megváltoztatásában, saját határaink átlépésében
 • Érzéseink kezelésében
 • Pozitív attitűdök és énkép kialakításában, énerősítésben
 • Testi és pszichés teljesítménynövelésben a szereplés helyzete előtt
 • Gondolkodtató feladatok sikeresebb és hatékonyabb megoldásában
 • Kreativitás fokozásában
 • Élvezeti cikkek túlzásba vitt fogyasztásának kezelésében


 • Erre a diagnosztikára épül rá a másik két módszeregyüttes, a neurolingvisztikus programozás (NLP) néven ismert módszercsoport, illetve a két agyféltekét összehangoló technikák sora. Ez utóbbi - a billaterális stimuláció (vö. F. Shapiro) - segítik a két agyfélteke közötti kapcsolatokat, a szorongáscsökkentést és az élmények, emlékek feldolgozását. Ez - a szakember elmondása szerint - lehet a jobb és bal fülbe adott váltakozó zene, amit a szemünk is követ, illetve lehet direkten létrehozott nappali gyors szemmozgás, ami pont olyan hatású, mint az éjszakai REM-fázisban történő feldolgozás.

  Manfred Spitzer agykutató a limbikus rendszerben lévő hippokampuszt egy e-mailszerverhez hasonlította: a bejövő ingerek "itt parkolnak", ameddig a "számítógép" az agykéreg, a gondolkodó-agy "letölti" azokat. Ezt a letöltést segíti elő a wingwave coaching. "Pontosan bemérték, hogy milyen gyorsasággal kell az ujjunkkal a két szem között "integetni" ahhoz, hogy a REM-hez hasonló hatású legyen, ami segít az agynak - különösen a limbikus rendszernek - feldolgozni azokat az élményeket, érzéseket, problémákat, amelyek gátolják a teljesítményt" --– meséli Szatmáriné dr. Balogh Mária.

  "Mivel a tekintet követi a kézmozgást, éberen ugyanabba a megoldás-orientált, kreatív állapotba kerülünk, amelyet az agyunk az álom-fázisban rendszerint beíndit. Ezzel egyidejűleg az ügyfél a feltárt teljesítmény-blokkoló stresszfaktorokra vagy fontos célokra koncentrál, amelyek a beavatkozás által érzelmi biztonsággal és a megoldhatóság szubjektív érzésével párosulnak" - írja Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund.


  Nem képességeket, érzelmi rugalmasságot fejleszt  Az érzelmi elakadásra egy megtermett, határozott fellépésű férfi esetét hozta példaként a szakember, aki tele van energiával, és akiről azt gondolnánk, hogy semmi nem gátolhatja őt a munkahelyi fellépésben. Mégis, amikor ez a férfi egy vezetővel találkozott, rendszerint leblokkolt, elhalkult, nem válaszolt, vagy nem tudott igazán frappáns válaszokat adni a kérdéseire. Ezzel a viselkedéssel pedig a dominanciaharcban lemaradt, csökkent a tekintélye a többi kollega előtt is. "Kiderült, nem arról volt szó, hogy félt volna, hanem az önmagára vonatkozó érzéseinek egyike blokkolta le" - mondja a coach.

  A wingwave tehát főként az érzelmi feldolgozással és stresszcsökkentéssel kapcsolatos coaching technika. Nem a kognitív tudást gazdagítja, nem a szakmai tudáshoz szükséges készségek, képességek hiányát segít pótolni, hanem akkor tud segíteni, ha valamilyen érzelmi blokk okozza a teljesítési problémákat a felkészült egyéneknél. Sokszor egy feldolgozatlan élmény még húsz évvel később is befolyásolni tudja a viselkedésünket. Szatmáriné dr. Balogh Mária egyik ügyfelénél is egy tíz évvel ezelőtti iskolai élmény nyomta rá a bélyegét nyelvtanulási kudarcaira, amelytől nem tudott kognitív úton és segítség nélkül megszabadulni.
  Hogyan működik a wingwave zene? - Folyamatosan kutatják, hogyan működik ez a zene. "Valószínűleg hatására a két agy közötti összekötő rendszerben intenzívebb lesz az információáramlás, ettől részben ellazulunk, részben kreatívabbá válunk, részben pedig sikeresebbé válik a kognitív munka" --– mondja Szatmáriné dr. Balogh Mária. Mindenféle agyi tevékenységet könnyebb, kellemesebb végezni a jobb és bal fülbe adott, a jobb és bal agyféltekét váltakozva ingerlő zene segítségével. Könnyebb lesz például a tanulás, és a gondolkodtató feladatok végzése. Ugyanakkor vannak olyan zenék, amelyek nem az ellazulást segítik, hanem az intenzív testi erőkifejtést, ezért inkább edzés közben érdemes hallgatni őket. A keringést intenzívebbé teszik és növelik a teljesítőképességet.

  Amikor a coaching során arra próbáltak választ találni, hogy miért nincs nyelvvizsgája, kiderült, hogy valójában fél a nyelvtanulástól, és már attól is retteg, hogy nyelvtanárt keressen magának. Izomteszttel pontosították, hol történt érzelmi blokkot okozó élmény. Egy valamikori nyelvtanár viselkedése állt a dolog mögött, aki rendszeresen megalázta a diákokat, és kimondottan kellemetlen volt vele egy teremben lenni. Ez az élmény blokkolta az illető teljesítőképességét, rontotta az elmúlt tíz évben a nyelvtanulás esélyeit. A két agyfélteke összekötésével, és a gyors szemmozgások generálásával sikerült feldolgozni, átértékeltté tenni a történteket. "Az ügyfél már nem félt annyira, feloldódott, helyére került az emlékkép, és nem blokkolta tovább az érzelmeket. A coaching végén megerősítettük ezt egy pozitív jövőképpel, és utána keresett magának egy nyelvtanárt" --– mondja Szatmáriné dr. Balogh Mária.

  "Bár a wingwave coaching nem pszichoterápia, de tudattalanná vált elemeket idéz meg, mélyre ás le, ezért komoly pszichológiai tudást és érzéket, valamint nagy érzelmi intelligenciát igényel" --– hangsúlyozta a szakember. Ez a módszertan a csúcsteljesítményhez is hozzá tud járulni, legyen az pszichés vagy testi képességeket mozgósító. Főleg sportolóknál fordul elő, hogy korábbi testi sérülések miatt testi tünetek is fölléphetnek. Például, ha valaki agyon hajszolta magát az edzésen, az ott átélt korábbi fájdalom blokkolja verseny közben, mert a helyzet hasonlóságától újra felelevenedik a fájdalom élménye, és ez gátolja a teljesítményt. A wingwave eszköztárát egyébként az ötletgazdák először sportolók pszichés támogatására alkalmazták. Mint Szatrmáriné dr. Balogh Mária mondja, a wingwave coaching folyamatában teljesen érvényesül a test és a lélek egysége, az agyi működések különböző szintjeinek összahangolt működése.


  Fellazul a kötött gondolkodás, elindul a kreativitás  A módszert önállóan, vagy egy hosszabb coaching folyamatba beillesztve is lehet alkalmazni. A szakember szerint azonban mindkét esetben fontos, hogy a coach elmondja az ügyfelének, milyen tudáson, tudományos eredményeken alapulnak az eszközök, mert első hallásra furcsának tűnhetnek. A coach-nak be kell mutatnia érthetően, milyen agyi területeken mi zajlik, és mi történik akkor, ha az élményfeldolgozás blokkolódik, és az nem tudja feldolgozva továbbítani az elakadt információkat a limbikus rendszerből az agykéregbe, és azt is el kell magyarázza, miként segít ez a technika. A coach munkájának teljesen transzparensnek kell lennie az ügyfél felé.
  Akit bővebben érdekel a téma, annak érdemes elolvasnia Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund Wingwave coaching - Készségfejlesztés és stresszkezelés szelíd ráhatással című könyvét, amely a Z-Press kiadó gondozásában idén látott napvilágot hazánkban. A módszert első alkalommal mindenképpen kiképzett wingwave coach-csal érdemes kipróbálni.

  "A coaching során először kipróbáljuk az izomtesztet, megnézzük, hogy nála hogyan működik. Ennek hátterét megbeszéljük, megmutatjuk, hogy az agyban mekkora területen reprezentálódik a kéz izomzata, és miért pont ezt a módszert használjuk. Nagyon fontos, hogy értse, mi zajlik körülötte és benne. Ismerkedés után és a probléma tisztázása előtt pontosan tudni fogja, milyen eszközt fogunk használni, és miért pont azt. Utána bemérjük, miként reagál bizonyos szavakra, kérdésekre, miközben elmondja, mi okoz számára problémát, amelyet elkezdünk pontosítani az izomteszt segítségével. Amikor látja és tudja az ügyfél is, hogy pontosan mi is a probléma és hol az elakadás, valamint melyek az ezzel kapcsolatos érzések, gondolatok, testi érzések, azt is megbeszéljük, hogy mennyire érintett benne, mennyire zavarja, bántja őt ez. Ezután kezdődik az EMDR (Eye Movement Desenzitization and Reprocessing), a szemmozgást elősegítő eszköztárral vagy a két agyféltekét összehangoló zene segítségével a feldolgozás támogatása" --– ismertette a folyamatot a szakember.

  "A coaching során furcsa asszociációk jelennek meg, sokkal lazábbá válnak a fogalomkeretek, fellazul a kötött, merev gondolkodás és érzésvilág, bemozdul a kreativitás. - Nem a coach akarja kitalálni a megoldást, hanem az ügyfél dolgozik önmagán a coach segítségével ezzel az eszköztárral. Olyan ötletek jutnak az ember eszébe, miközben ezeket a gyakorlatokat csinálják, amelyek előtte soha nem ugrottak volna be, és amelyeknek a környékére sem tévedtünk volna be, ha nem ezzel a technikával dolgozunk" --– sorolja a módszer előnyeit Szatmáriné dr. Balogh Mária.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Áldás és átok is lehet az új varázsszó

  Az új varázsszó az agilitás. Ám erősen hierarchikus, döntésképtelen cégeknél az agilis működésre átállás inkább bajt okoz. Szakterületek... Teljes cikk

  7 tipp, hogy újra megtaláljuk az értelmet a munkánkban

  Jelen helyzetben, amikor sok a bizonytalanság, gyakran másoktól távol, esetleg magányosan végezzük a munkánkat, eltávolodunk a csapattól, értelmét... Teljes cikk

  Újévi fogadalmak előtt

  Mindenki arról ír és beszél, hogy ebben az évben az elfogadást és az elengedést tanuljuk meg, de vegyük észre, hogy ezeket a magas... Teljes cikk