kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Magasabb fizetés helyett új ismeretek és idő élni

Számos munkavállaló hajlandó lenne feladni a magasabb fizetést és az előléptetést, ha ennek fejében esélyt kap rá, hogy új ismereteket szerezzen, javítsa a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt vagy akár szociális-társadalmi szempontból tartalmas, a személyes elégedettségét növelő munkát végezzen, derül ki a Kelly Services felméréséből.

A felmérésből az is kiderül, hogy munkavállalók számára az egyes vállalatok mitől vonzóak, mások pedig miért nem - rávilágítva, hogy a munkáltató földrajzi elhelyezkedése, mérete és vezetési struktúrája miért játszik szerepet a munkahely-választási döntések során.

A kutatásból kiderült, az európai munkavállalók több mint fele (57 százalék) állítja, új ismeretek, készségek elsajátításának lehetőségéért cserébe megfontolná, hogy lemondjon a magasabb fizetésről vagy a munkahelyi előrejutásról. Hazánkban a munkavállalók fele (51 százalék) mondana le az imént említett javakról az új ismeretek elsajátításáért cserébe.

Európai összesítésben a dolgozók 48 százaléka venné fontolóra, hogy meghozza a fizetés és előléptetés terén ezt az áldozatot a munka és a magánélet jobb egyensúlyáért, 31 százalék tenne így egy rugalmasabb munkarendért, 27 százalék pedig a társadalmilag tudatosabb munkavégzés lehetőségéért. A magyarországi munkavállalók hasonlóan vélekednek a kérdésről.

"A munkavállalóknak igenis számít a cégről alkotott kép, és hogy milyen ott dolgozni. A vállalatoknak el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen kompromisszumokkal válhatnak vonzó munkáltatóvá dolgozóik körében. A vállalat kompenzációs és juttatási programjainak versenyképessége rendkívül fontos, ám a munkaerő megtartásához emellett esélyt kell biztosítani a dolgozók számára a munka és a magánélet közötti egyensúly javítására, rugalmas munkafeltételeket kell kínálnia számukra, és egyértelműen fel kell vázolni az előttük álló továbbképzési és fejlődési lehetőségeket. " - kommentálta a felmérés eredményeit Pataki Géza, a Kelly Services Hungary cégvezetője.

A Kelly Global Workforce Index (KGWI) felmérésében mintegy 230.000 dolgozó vett részt az amerikai kontinens, Európa és a csendes-óceáni térség 31 országából.

Milyen az ideális munkahely?

A felmérés emellett vizsgálta azt is, milyen munkahelyet tartanak ideálisnak a munkavállalók cégméret, földrajzi jelenlét és vezetési stílus szempontjából.

A földrajzi jelenlétet illetően az európai válaszadók 44 százaléka szívesebben dolgozna valamilyen globális vállalatnál. Csak 21 százalék választana olyan céget, amely csak egyetlen országban vagy régióban van jelen. A magyarországi adatok nem mutatnak sok eltérést az európai átlagtól, a megkérdezettek 45 százaléka globális vállalatnál helyezkedne el legszívesebben.

A szervezet méretéről szólva a megkérdezettek kicsivel több, mint fele (53 százalék) preferálja a nagy- és középvállalatokat, és csupán 11 százalékuk a kisvállalkozásokat. Hazánkban a középvállalatok a legvonzóbbak (37 százalék), majd a nagyvállalatok (21 százalék); kisvállalkozásokban a megkérdezettek 12 százaléka dolgozna szívesen.
A munkavállalók határozottan előnyben részesítik a már "bizonyított", vagyis jelentős múlttal és eredményekkel rendelkező vállalatokat, és nem szívesen csatlakoznának kezdő, startup cégekhez vagy mikrovállalkozásokhoz.

Ami a vezetési stílust illeti, a dolgozók láthatóan az együttműködésre, innovációra és kreativitásra épülő vállalati kultúrát kedvelik, és egyáltalán nem vonzóak számukra az olyan vállalatok, ahol felfokozott versenyszellem uralkodik, jelentős elérhető eredményekkel ám szintén komoly kockázatokkal.

A világ különböző tájairól származó munkavállalók foglalkoztatását szándékozó munkáltatók számára jó hír, hogy a felmérés viszonylag nagymértékű munkaerő-mobilitást jelez: az európai válaszadók 73 százaléka lenne hajlandó elköltözni a megfelelő állás kedvéért.
A magyar válaszadók 68 százaléka nyitott a költözésre egy jobb pozíció reményében. Közülük 32 százalék valamelyik európai országba költözne, 25 százalék pedig még a kontinenst is elhagyná.

Az európai munkavállalók leginkább a kontinensen belül költöznének másik országba: ezt jelölte meg a megkérdezettek 48 százaléka. Észak-Amerika végzett a második helyen (17 százalék), ezt követi Ázsia csendes-óceáni térsége (7 százalék), Dél-Amerika (4 százalék), Afrika (3 százalék) és végül a Közel-Kelet (2 százalék).
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mennyit keres egy gyártó cégnél dolgozó mérnök?

A gyártásban dolgozó mérnökök fizetései összecsúsztak az általános és speciálisabb funkciókat tekintve. Az előbbiben gyorsabban növekedtek a... Teljes cikk

Ismét nőni fog az infláció 2024-ben - mutatjuk, mi lesz a reálbérekkel!

Az infláció átmenetileg újra növekedni fog 2024-ben, a bérek vásárlóereje pedig 7,1 százalékkal fog növekedni. A GDP idén 2,4 százalékkal... Teljes cikk

A munkavállalók elégedettsége nem csak az anyagiakon múlik: friss kutatás

Nem a pénzügyi korlátok, hanem a tehetségek megtalálása a legnagyobb kihívás a cégek toborzásában. A megtartásban sem a fizetés az első számú... Teljes cikk