kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 1 éve

Mennyit keresnek a HR-esek 2023-ban? - itt a friss felmérés

A HR területen is döntő fontosságú lett az IT-vel kapcsolatos tudás, így azoknak a specialistáknak a legjobbak az esélyei a piacon, akik ilyen ismeretekkel, gyakorlattal rendelkeznek. Ők akár a legjobban fizető pozíciókat is megcsíphetik a szakmában- derül ki a Hays Hungary személyzeti tanácsadó Salary Guide 2023-as kiadványából. 15%-os bérigény-emelkedés jellemző HR területen. Összefoglaljuk azt is, milyen létszámterveik vannak a cégeknek, milyen elvárásokkal rukkolnak elő az álláskeresők és mennyien terveznek munkahelyváltást.

HR fizetés, felmérés, hays hungary-

Nagyon jól keresnek az IT recruiterek. Belőlük egyelőre nincs sok, így a verseny is nagy értük. A legjobban fizető pozíció a területen az IT Recruitment Specialist, amely több mint 5 év tapasztalattal akár 1,4 millió forintos bruttó fizetést is hozhat. A specialisták közül ez a legmagasabb bérezéssel rendelkező terület, az átlagos bér 1,2 millió forint körül van. (A Salary Guide a béreket havi bontásban, bruttóban, teljes munkaidőre és juttatások illetve bónuszok nélkül adja meg.)


Vezetőtől generalistáig

Emellett számos nagyvállalat központosította HR tevékenységét Magyarországon, így regionális menedzseri pozíciók váltak elérhetővé. Egy regionális HR igazgató akár 3,2 millió forintot is kereshet, itt a sáv alja 2 millió forint, míg az átlag 2,6 millió.
Egy regionális hatáskörrel nem rendelkező HR igazgató 1,5 és 2,5 millió forint között keres, 1,9 millió forintos átlaggal. Egy HR menedzser is milliós fizetést tudhat magáénak 1-2 millió forint között.

A specialisták bérezése, a már emlegetett IT Recruitmenten kívül, 450 000 forintnál kezdődik és a maximumok 750 000 és 1 millió forint környékén találhatók területtől függően.

Egy generalista 600 000 és 1,2 millió forint között kereshet, míg egy adminisztrátor fizetése 280 000 forintnál kezdődik és 400 000 forintig meg fel.

Havi bruttó fizetések forintban munkakörönként:

Hays Salary Guide 2023 HR fizetésForrás: Hays Salary Guide 2023

 

Megtartás és béremelés

Az egyik legkomolyabb feladatot a HR területnek is éppen az infláció, és az ennek következményeként szükséges bérnövekedés lekövetése, ehhez kapcsolódóan a juttatási rendszer átalakítása fogja adni. A Hays munkaerőpiaci kutatást is végzett az aktuális kihívásokkal kapcsolatban, amelyekhez a 2023-as év HR stratégiáját is igazítani kell. Az országos felmérésben több mint 2000 munkaadó és munkavállaló vett részt.

A jelentés szerint az első negyedévben a válság még nem igazán érzékelhető a magyar munkaerőpiacon, azonban a gazdasági lassulás létszámstopokban illetve egyes korábban elindított projektek leállításában már megmutatkozott. A munkáltatók közel fele (45,7%) tekint pesszimistán a 2023-as évre, üzleti és/vagy munkáltatói szempontból. A banki és pénzügyi területek az átlagnál optimistábbak, míg az egészségügy és az élettudományok valamint a kereskedelem és az értékesítés terén nagyobb pesszimizmus jellemző (55%). Utóbbiaknál az ok elsősorban a gazdasági lassulás és az emelkedő bérigények. Míg a technológiai szektorban és az SSC-k esetén a munkaerőhiány, a szakértelem rendelkezésre állása okoz gondot. Hiszen ezekben a szektorokban kihívást jelent a nyelveket beszélő munkaerő külföldi elvándorlása, és hogy a versenyt a régiós vagy akár globális bérezési szintekkel kell felvenni.

Több munkáltató választja a létszámstopot és egy esetleges szervezetátalakítást (46-44%) szükség esetén, létszámcsökkentésben azonban csak kevesen gondolkodnak (11%). A meglévő munkavállalók megtartásán van inkább a hangsúly a felmérés eredményei szerint (32%). Azonban a munkaerő további bővítését, felvételeket már csak óvatosan terveznek a vállalatok (16%).

 

Egyre növekvő elvárások

A munkavállalók elvárásai pedig egyre nőnek, egyrészt a bérek, de a biztonság, stabilitás szempontjából is, ami a sok bizonytalansági tényező közepette komoly érték. A felmérés tanúsága szerint a válaszadók 20%-a úgy véli a jelöltek irreális fizetési igényekkel érkeznek. 30% érzi a kiélezett versenyt a jó szakemberekért, míg 36% gondolja, hogy általános a szakemberhiány. Vagyis a munkáltatók kétharmada a hiányt és a küzdelmet éli meg a munkaerőért.

Ehhez igyekszik a többség a HR stratégiát is igazítani, vagyis elsősorban a már meglévő munkavállalókra megtartására helyezni a hangsúlyt (30%), az összes többi feladat aránya eltörpül ehhez képest. 10% pedig egyelőre nem rendelkezik kidolgozott HR stratégiával. A fő cél a cégeknél a nyereség és az árbevétel növelése, amit a szakemberek hiánya és az árak, működési költségek emelkedése akadályozhat elsősorban.

Amely cégek terveznek felvételt, azok elsősorban technológiai területre keresnek szakembert, illetve továbbra is nagy igény van mérnök és gyártás-tervezési szakemberekre is, és őket egyben nehéz is megtalálni. Adminisztrációba, irodai támogatásba is keresnek munkavállalókat, velük azonban könnyebb a munkaadók dolga, mindössze 3% szerint nehéz ezekbe a pozíciókba toborozni. HR-est és toborzót a cégek 13%-a keres, de csak 1% látja úgy, hogy ez kihívást jelent.

A Hays felmérésének eredményeiből az is kiderül, hogy a vállalatok tettek a munkavállalói elégedettségért, ami 2022-ben 77%-ra nőtt, a fizetésekkel is 58% elégedett (inkább vagy teljesen) a korábbi 49%-kal szemben. Ugyanakkor a még mindig van 42% aki inkább vagy kifejezetten elégedetlen a bérével. Pedig a munkáltatók 93%-a emelt fizetést tavaly valamilyen formában, és mindössze 7% nem emelte egyáltalán a béreket. A munkavállalók többsége 2023-ban is számít további bérnövekedésre 76%, többnyire 5 és 15% közötti mértékben.

 

Váltási szándékok: 22% menne fél éven belül

A munkavállalókat nehezebb elmozdítani az állásaikból, 27% egyáltalán nem tervez váltani, negyedük bizonytalan, 22% azonban váltana a következő fél évben. Aki váltana, azok harmada hasonló pozícióban szeretne másutt dolgozni, 10% teljesen új karrierutat kezdene. Míg a maradók között is 13% számít előléptetésre, vagy a munkahelyen belül állásváltásra (6%). A megkérdezettek 58%-a úgy látja van lehetősége a munkahelyén szakmai fejlődésre, 43% pedig karrierutat is lát maga előtt.

A munkahelyválasztási döntésben pedig a juttatási csomag (60%), a munka-magánélet egyensúlya (57%) és a szakmai fejlődési lehetőség (53%) dobogós, de fontos még a munkahely stabilitása, a lokáció és az izgalmas, kihívást jelentő feladatok megléte is a kiszemelt pozícióban. A juttatási csomagban pedig a cafeteria, a rugalmas munkavégzés és a céges autó a top 3 igény.

Érdekes jelenség figyelhető meg mobilitási szempontból, míg a munkavállalók több mint kétharmada (69%) nem költözne az országon belül más városba munkalehetőségért, addig 61% igent mondana egy jobb munkalehetőségre külföldön.

Nyitókép: Pixabay

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk