Megjelent: 4 éve

Miért éri meg fizetni a gyakornoknak?

A gyakornoki álláshirdetések alatt gyakran olvasni elkeseredett kommenteket, amik arról szólnak, „hurrá, újra egy állás, amiért nem jár fizetés”. Miért éri meg fizetni egy gyakornoknak?

images

Ma már teljesen általános gyakorlat, hogy az egyetem vagy főiskola utolsó éveiben, esetleg a diploma megszerzése után gyakornokként helyezkedik el valaki. A munkáltatók a legtöbb esetben elvárják a munkatapasztalatot, így a diákok, vagy friss diplomások számára ez a lehetőség egy ugródeszka. A lelkes kezdő munkavállaló pedig a munkáltatónak is megéri - sokszor mégsem díjazzák ezt fizetéssel.


Van, ahol megbecsülikMa Magyarországon, ha fizetést kapnak a gyakornokok, minimálbér közeli forintok landolnak havonta a számlájukon és ezzel már szerencsésnek mondhatók. Ezzel szemben például az Egyesült Államokban, ahonnan egyébként a multi cégek a gyakornoki állások gyakorlatát beszivárogtatták az európai országokba, cégekhez is, egy pályakezdő gyakornok 6-7 ezer dollárt is zsebre tesz havonta. Ez persze vállalattól és pozíciótól és a szektortól is nagyban függ, annyi biztos az IT itt is a csúcson van. A top cégek pontosan látják, hogy érdemes komoly pénzekkel magukhoz kötni az igazán tehetséges pályakezdőket, így sokan jobban keresnek, mint mások egész életükben.

A Huffington Post néhány éve listába szedte a gyakornoki pozíciók szempontjából legnagyvonalúbb vállalatokat. Az egyik legismertebb vállalat, az Apple 5700 dolláros alapfizetése például csupán a 10. helyre volt elegendő, pedig ezt még kiegészítik ezzel-azzal. Például fitneszbérlettel, lakhatási támogatással, egészségpénztári plusszal, de ingyen ebéddel és vacsorával is. Utóbbi persze arra enged következtetni, hogy sok a túlóra…

Magyarországon messze nem ez a realitás. A gyakornoki fizetés szóösszetétel sok cégvezető vagy HR-es fejében nem is létezik, a pályakezdőkben nem a jövő ígéretét, sokkal inkább egy (legalább átmeneti) ingyen munkaerőt látnak. A Monster állásportál néhány évvel ezelőtti felmérése szerint a meghirdetett pozíciók mindössze 20 százalékában kínáltak fizetést a gyakornokoknak. A népszerű vállalatoknál ráadásul akkora a tolongás a jobb pozíciókért, hogy bér nélkül is betöltik a meghirdetett helyeket, a kötelező szakmai gyakorlatokra sem szokás fizetni.

És nem is feltétlenül kötelező. A törvény a fizetésre vonatkozóan más szabályokat állapít meg a szerint, hogy a munka közvetlenül kapcsolódik-e vagy sem a felsőoktatási intézmény képzési programjához. Amennyiben közvetlenül kapcsolódik a munka a képzési programhoz, akkor csak akkor kötelező fizetni a hallgatóknak, ha a gyakorlat ideje egybefüggően meghaladja a hat hetet. Ennél rövidebb ideig jogszerű az ingyen munka. A díjazás mértéke legalább hetente a minimálbér tizenöt százaléka, amit, ha más megállapodás nincs, a gyakorlatnak helyet adó cég fizet. Amennyiben a munka nem kapcsolódik közvetlenül a képzési tervhez, vagy nem duális képzés keretében történik a munkavégzés, akkor a díjazás a felek megállapodása szerint jár, nincsen kötelező minimum. Ilyenkor díjazás ellenében a hallgató által e jogviszonyban létrehozott dolgok tulajdonjoga, illetve a szellemi alkotásokhoz fűződő vagyoni jogok - eltérő megállapodás hiányában - a felsőoktatási intézményre, illetve az általa létrehozott gazdálkodó szervezetre az átadással átszállnak.


Megérné fizetniBár egy gyakornok elsősorban a tapasztalatszerzés és a kapcsolatépítés miatt dolgozik a cégünknél, tehát lehet, hogy hajlandó pár hónapot ingyen is lehúzni, valójában jobban járunk, ha inkább fizetünk és a legjobb jelölteket vadásszuk le már akkor, vagy azelőtt, mielőtt kilépnének az iskolák kapuján. Ha a gyakornok jó, és munkájáért korrekt bért kap, abból több előnyünk is származhat.

Persze nem csak a fizetésről kell gondolkodni, mielőtt gyakornok felvétele mellett döntenénk.

Az első szempont a szakemberhiányos területen tevékenykedőknek lehet a legfontosabb - ami lassan a teljes magyar gazdaságra jellemző. Hiányszakmák esetén az utánpótlás nevelés elengedhetetlenül fontos feladat, a jó gyakornoki programokkal pedig nagy lépést tehetünk a sikeres toborzás érdekében. Ha egy gyakornok azt érzi, hogy bár kezdő, de a munkáját megbecsüljük, sokkal szívesebben marad hosszabb távon is a cégnél, mint az, akinek az első tapasztalata az a munkáltatóval kapcsolatban, hogy kihasználja őt.

Aki pénzt kap a munkájáért, lojálisabban is lehet a céghez. Nem érzi úgy, hogy csupán kihasználják a helyzetét, szinte kizsigerelik és nem csak a kötelező heteken akar majd minél előbb túllenni. Éppen ezért sokkal együttműködőbb a kollégákkal, a rá bízott feladatokat sokkal pontosabban, és lelkesebben fogja elvégezni. A gyakornok, ha megfelelő juttatást kap a munkájáért cserébe, alkalmazkodóbb lehet a szakértők szerint, így könnyedebben kommunikál a kollégákkal, nem érzi úgy, hogy kilóg a sorból, ezért jobban beilleszkedik a csapatba, tehát valójában egy kiváló csapattaggá válik még akár a gyakorlati idő alatt.. Ha ezek mellett vagy után valakiben gyakornokként kialakul az elhivatottság, szakmailag egy remek karrierlehetőséget láthat a mi vállalatunknál is.
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter