Megjelent: 9 éve

Miért lenne mindenkinek jó a több kollektív szerződés?

A megfelelő munkatárs kiválasztásánál is komoly szerepe lehet a kollektív szerződésnek. A LIGA Szakszervezetek által az Új Széchenyi terv keretében megvalósuló „A munkáért!" című projekt egyik pillére a kollektív szerződés (KSZ) pillér, melynek feladata az ágazati és egyéb kollektív szerződések megkötésének támogatása, lefedettségük növelése, valamint a KSZ megfelelő alkalmazásának elősegítése.

A LIGA Szakszervezetek “Legjobb példa” sorozatának e részében egy speciális munkahely, a Magyar Villamos Művek kollektív szerződését mutatjuk be. A “Legjobb példa” sorozat célja bemutatni, hogy szakszervezet alapítással - vagy abba való belépéssel - kollektív szerződések köthetők bármely vállalatnál, amely a példákban bemutatott, speciális előnyöket biztosíthat bármely munkahelynek. A Magyar Villamos Művek Zártkörű Részvénytársaságnál a munkavállalói jogok szempontjából meghatározó a kollektív szerződés. A kollektív szerződés az interneten is megtalálható.

Az alábbi interjú Horváth János a MVM Zrt. Humán Erőforrás Osztály osztályvezetőjével, valamint Gál Rezsővel, a Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezete elnökével készült.

– Munkáltatóként miért tartja fontosnak a kollektív szerződést, mi sarkallta a céget arra, hogy kollektív szerződést kössön?

Horváth János: A munkáltatót képviselő vezetőként fontos a kollektív szerződés a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolat fenntartása érdekében, a KSZ nagyon jó eszköz arra, hogy a megfelelő munkatársakat válasszuk ki (javadalmazási rendszer), képezzük és hosszú távon is megtartsuk.

–Az aktuális kollektív szerződésből kérem, soroljon fel legalább három olyan pontot, amely a munkáltató kérésére került rögzítésre, illetve az kifejezetten a munkáltató számára előnyös.

A KSZ-ben a munkáltatói oldal által kért elvek, szabályozások között nagyon fontos a további jogviszonyok, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok szabályozása, a munkaidő és pihenő idő szabályozása, a szabadság kiadásának és a munkavállalók besorolásának és díjazásának, illetve a bérfizetés módjának szabályozása. De ugyanilyen előny a premizálás, a egészségügyi alapellátás és a munkáltatói lakástámogatás és önkéntes pénztári támogatási rendszer szabályozása is.

- Más vállalatok vezetőinek, HR-eseinek mit tanácsolna, hogyan álljanak neki a kollektív tárgyalásoknak?

A munkavállalói oldal és a szakszervezetek olyan partnerek, akikkel együtt kell működni a mindenkori közös társasági célok megvalósítása érdekében. A közös érdekeken és kompromisszumokon nyugvó együttműködés formáit kell megtalálni, és rögzíteni a kollektív szerződésben.

- Szakszervezeti vezetőként miért tartja fontosnak a kollektív szerződést?

Gál Rezső: Szakszervezeti vezetőként fontos a kollektív szerződés a munkáltatóval a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolat létrehozása és fenntartása érdekében. A KSZ eszköz arra, hogy a munkáltató a munkavállalói oldalt és a szakszervezetet partnerként kezelje, fontos döntései előtt kikérje a munkavállalói oldal véleményét, a munkavállalók juttatási rendszerének meghatározásban partnerként vegyen részt. A munkavállalói érdekek megjelenítésének alapvető eszköze.

- Az aktuális kollektív szerződésből kérem, soroljon fel legalább három olyan pontot, amely a szakszervezet kérésére került rögzítésre, illetve az kifejezetten a munkavállaló számára előnyös.

Nagyon fontos, hogy pontosabban és jobban tudtuk szabályozni a felmondási idő és a végkielégítés mértékét, a kedvezményes idegen nyelvi képzés biztosítását, a betegszabadság és a távolléti díj szabályozását. De bekerült a szerződésbe a túlóra pótlékok szabályozása, az elismerések és a tizenharmadik havi fizetés, vagy éppen az intézményesített segélyezési rendszer (házasságkötési, szülési, temetési) szabályozása. Külön pontban említeném ezeken felül a előnyugdíjazási rendszert.

- Más szakszervezeti vezetőinek mit tanácsolna, hogyan álljanak neki a kollektív tárgyalásoknak?

A kölcsönös előnyökre épülő együttműködés lehetőségét keressék. Azt támogassák, amely a munkavállalók részére ténylegesen fontos. Folyamatosan informálják a szakszervezeti tagokat a KSZ aktuális ügyeiről, hogy azt saját ügyüknek, ne pedig egy tőlük független szabályozásnak tekintsék.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk