Megjelent: 4 éve

Milyen irodákba térhetünk vissza a járvány után?

A koronavírus-járvány sok kérdést felvet az irodaházak újranyitásával kapcsolatban. Vajon szívesen térnénk-e vissza ugyanabba a munkakörnyezetbe, ahol a járványt megelőzően dolgoztunk? Jelent-e a munkahelyünk potenciális veszélyt az egészségünkre nézve? Mit tehetünk, hogy kollégáink biztonságban érezzék magukat az irodában is?

A felmerülő kockázatok minimalizálására a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete WELL munkacsoportjával néhány héttel ezelőtt speciális webinárium-sorozatot indított. A meghívott szakértők azt járják körbe, hogy az újra megnyitott épület és a környezet milyen hatással van a szervezetünkre. Az első alkalom előadója, a Los Angeles-ben élő Joseph Marfi a fenntarthatóság és a wellbeing területén a legmagasabb fokú jogosultságokkal rendelkezik, és nemrég csatlakozott a WELL világszervezet COVID-19 munkacsoportjához. A szakember a következő kérdésekre adott választ.

Milyen utóhatásokkal számolhatunk a járvány árnyékában?

A járványnak származástól függetlenül ugyanolyan célcsoportot jelentünk, tehát bizonyos mértékig mindenki a világon ugyanazzal a helyzettel néz szembe. A szituációt nehezíti, hogy nem áll rendelkezésre használható szakmai tapasztalat a vírus hatékony kezeléséhez.

Egy komolyabb mértékű termelési kieséssel már most kalkulálhatunk, emellett pedig a munkanélküliség tekintetében is történelmi jelentőségű adatokat láthatunk. Akár 25-50%-os bevételkieséssel kell számolni egyes ágazatokban úgy, hogy még csak a kezdeti prognózis áll rendelkezésre.

Mindezek mellett most mindenki egy egészségesebb életmód fenntartására koncentrál. Ennek fényében a WELL Standard fontos szerepet tölthet be a mindennapjainkban.

Milyen irodába térhetünk vissza, és mikor?

A járvány akkor fog véget érni, amikor mindenki átesett már a fertőzésen, vagy az elkészült vakcina nagy mennyiségben elérhetővé válik. Az egybehangzó orvosi prognózis szerint nagyjából egy évnyi átmeneti időszakra számíthatunk.

Ennek fényében előtérbe kerülhet a Gensler koncepció, az új munkahely fogalma. E szerint a munkatársak távolabb foglalnak helyet egymástól, csökkentik a megosztott munkahelyek és eszközök számát és a munkavállalók első kérdése az lesz, hogy kicserélték-e a légszűrőt, illetve milyen egyéb intézkedéseket tettek az épület vírusmentesítésére? Ennek megválaszolására érdemes felkészülni.

Épületüzemeltetési stratégiák közül érdemes az ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) két ajánlását követni: a járvány ideje alatt ne csökkentsük az épületekben a légcserét és szabályozzuk a relatív páratartalmat. A járvány ideje alatt ajánlott a használtlevegő visszakeverést szüneteltetni, az energetikai veszteségek árán is. A frisslevegő-befúvást 100% friss levegővel és meghosszabbított üzemidővel érdemes végezni.

Fontos szerep hárulhat a WELL minősítésre pályázó épületekben a javasolt levegősterilizáló gépészeti megoldásokra. Egyaránt indokolt lehet az aktív szénnel kezelt légszűrők használata, a germicid lámpás (UVGI) fénycsövek alkalmazása, vagy az áthidaló megoldásnak számító gyorsan beépíthető UVGI adaptációk bevetése.

Előnyben vannak azok az épületek, ahol csak frisslevegő-bevezetés van, az úgy nevezett Direkt Ventilációs (DOAS) rendszerek. Ilyenkor a belső légtérben elhelyezett kis méretű kompakt berendezésekkel megoldható a levegő tisztítása és csírátlanítása. Jó alkalom az esszenciális karbantartási munkálatok elvégzésére az az időszak, amíg az épületek szinte üresek.

Mitől rezíliens (alkalmazkodó) egy épület?

A rezíliens épület ellen tud állni a különféle környezeti sokkhatásoknak, illetve rövid időn belül képes újra funkcionálni. Egy jó építész már a tervezés során figyelembe veszi a lehetséges jövőbeli extrém körülményeket.

Ilyen sokkhatások lehetnek a szélsőséges hőmérsékletek, tartós hőhullámok, viharos szél, árvíz és belvíz, hosszan tartó csapadékos idő, szárazság és aszály, erdőtűz, földrengés, terrorizmus, illetve járvány és fertőzésveszély bekövetkezése. Olyan veszélyforrások is előfordulhatnak, amiket ma még nem is ismerünk vagy még nevén sem tudjuk nevezni, például a melegebb levegő által tárolt nagyobb mennyiségű csapadék új fogalma, amire új szót találtak ki a meteorológusoknak - atmoszférikus folyó.

Ezen szempontok figyelembe vételén túl újabb kötelező előírások várhatók az épületek tervezése kapcsán, többek között
• szigorúbb előírások a szellőző-berendezésekre vonatkozóan;
• emelt minimum értékek a légszűrés és fertőtlenítés kapcsán;
• légtechnikai rendszer csíramentesítése valószínűleg kötelező lesz;
• nagyobb egyéni légtér biztosítása az irodában;
• több takarítószer tároló biztosítása emeletenként;
• beépített automata biometrikus védelemmel ellátott beléptető rendszerek.

Ami az épületek kivitelezését illeti, kötelező biztonságtechnikai programra, a beteg dolgozók elkülönítését szolgáló előírásokra, fizikai távolságtartásra, kötelező maszk használatra, a sok résztvevős személyes megbeszélések korlátozására, a két vagy több szakembert igénylő kivitelezési munkák felülvizsgálatára és átszervezése a távolságtartást szemmel tartva, több ideiglenes WC biztosítására és melegvizes kézmosási lehetőséggel magasabb szintű higiéniára lehet számítani. Szükség lesz a munkahely egyes részeinek sterilizálására, amennyiben egy dolgozó megbetegedése utólag tudomásukra jut, ami eddig soha nem volt kivitelezői feladat.

Az épületek üzemeltetésére vonatkozóan pedig olyan előírásokat várhatunk, mint a takarítási minőség emelése alaposabb és többszöri takarítással, fertőtlenítés és csírátlanítás új speciális fertőtlenítő gépekkel, valamint a klímaberendezések EU + ASHARE ajánlásokkal való üzemeltetése.

Elképzelhető-e vállalati oldalról a tartós home office biztosítása?

Az utazáson megtakarított idő, a tömegközlekedés vagy az autózás nélküli alacsonyabb stressz-szint, illetve a jobb közérzet és egészség pozitív hatást gyakorolhat a teljesítőképességre. Ugyanakkor munkáltatói szempontból ez valójában etikai kérdés.

„Vajon a dolgozó visszaél-e a belé fektetett bizalommal?” Persze a kérdést akár egy másik kérdéssel is megválaszolhatjuk: „Miért vesz fel a vállalat olyan embert, akiben nem bízik”?

Mi lehet az új mérce?

A mi életünkben soha nem volt példa arra, hogy abszolút bizonytalanságot érezzünk a jövőre nézve.

A WELL Building StandardTM tárgya az ember, a dolgozó. Minden eleme az egészségre, jobb erőnlétre és a kognitív kapacitásunk növelésére koncentrál. A minősítés témakörei pozitív megoldásokat javasolnak, hogy mindannyian meg tudjuk tartani mentális egészségünket. A vállalati vezetőknek és HR szakembereknek szinte kész forgatókönyvet kínál, amiből sokat meríthetnek. Külön kiemelendő a MIND (szellemi kapacitás, gondolkodásmód) koncepció, ami a mentális témákkal és munkahelyi stresszhatás-csökkentés pszichológiájával foglalkozik.

A WELL Building StandardTM olyan új minősítési rendszer, amely az emberi egészséget helyezi a minősítés fókuszába. A minősítés megszerzéséhez az épületnek tíz témakörben kell 23 minimum követelményt teljesítenie, és közel 200 egészséget támogató megoldásból, minősítési szinttől függően, 50-100 megoldást választania. A WELL Standard témaköreit orvosok és mérnökök fejlesztették 6 éven át. Végül az alábbi témaköröket tartották az emberi egészségre legnagyobb hatással bíró területeknek: levegőminőség, víz, táplálék, megvilágítás, fizikai aktivitás, hőkomfort, akusztika, anyaghasználat, szellemi környezet és közösség. A WELL Standard rugalmas keretrendszer, melyben innovációkat is el lehet fogadtatni, és váratlan helyzetek - pl. egy járvány - megoldásai gyorsan integrálhatók.


HuGBC, Kurucz Regina WELL AP

A WELL kanapé webinárium sorozat további előadásairól itt tájékozódhat.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre

Azt már eddig is tudtuk, hogy az emberi test mozgásra termett, és a sok ülés egyértelműen káros az egészségünkre. A San Diegói Kaliforniai Egyetem... Teljes cikk

Új trend terjed a munkaidő-beosztásban: dolgozz akkor, amikor a teljesítőképességed csúcsán vagy

Bagoly vagy pacsirta? – mindenki hallotta már a kérdést és be is tudja sorolni saját magát valamelyik táborba. Nem ördögtől való tehát az a... Teljes cikk

19 vezérigazgató halt meg tavaly munka közben - jobb "vállalati atlétává" kell válni

Tavaly 19 vezérigazgató halt meg munka közben, de a szám ennél több is lehet. Egyre összetettebb, egyre gyorsabban változó világunkban soha nem volt... Teljes cikk