kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Milyen jogkövetkezményei vannak a munkaviszony jogellenes megszüntetésének?

Akár a munkavállalói, akár a munkáltatói oldalon nagyon fontos azzal tisztában lenni, hogy a munkaviszony munkáltatói jogellenes megszüntetésének milyen jogi következményei lehetnek. Érdemes minderre felhívni a figyelmet, hiszen mind a munkavállalók, mind a munkáltatók emlékezetében inkább a régi Mt. szabályai élnek - erről ír cikkében a Mayer M. Balázs Ügyvédi Iroda ügyvédje, dr. Bakos Judit.

Az új Munka Törvénykönyve (új Mt.) 2012. július 1-től számos ponton változtatta a jogkövetkezmények szabályait. A munkavállalók a jogellenes munkaviszony megszüntetésük esetén az új Mt. rendelkezései folytán nem számíthatnak olyan mérvű jóvátételre, amelyet számukra a korábbi Munka Törvénykönyve biztosított, a munkavállalók anyagi érvényesíthetőségi lehetőségeinek az Új Mt. korlátot állított.


Ez volt a szabály korábban



Visszatekintésképp és egyben összehasonlításul röviden összefoglalom a korábbi Mt. jogellenes munkaviszony megszüntetéssel kapcsolatos szabályait:

A régi Munka Törvénykönyve még a 2012. július 1. előtt megszüntetett munkaviszonyoknál irányadó. E törvény szerint a munkavállalók eleve kérhették az eredeti munkakörükbe való visszahelyezésüket, ha pedig a munkavállaló nem kérte visszahelyezését, a munkaviszony megszüntetésének jogellenességét ugyanakkor a bíróság megállapította, akkor a munkaviszony csak a jogellenességet megállapító bírósági határozat jogerőre emelkedésével egyidejűleg szűnt meg. Ez azért volt nagyon kedvező szabály a munkavállalók számára, mivel a munkavállaló eddig követelhette a munkáltatótól elmaradt munkabérét, ezen felül is egyéb felmerült kárát (felmerült költségek, nemvagyoni kár a munkahely elvesztésével, elmaradt cafeteria, egyebek) - mindebből természetesen le kell vonni az ez idő alatt, a munkaviszony megszüntetésére tekintettel máshol megszerzett jövedelmet (munkaviszonyból, megbízási vagy akár vállalkozási jogviszonyból eredő jövedelem). Ezen felül is a jogellenesség kimondása esetén a munkavállalónak az eljáró bíróság, az eset összes körülményére tekintettel, mérlegelés alapján 2-12 havi átlagkeresetnek megfelelő összeget ítélt meg.


A mai helyzet



A fentiekhez képest ugyanakkor 2012. július 1-től, az új Mt. hatályba lépésével a munkaviszony jogellenes megszüntetése esetén a munkáltatóval szemben érvényesíthető összeg is jóval alacsonyabb, illetőleg az egyes jogkövetkezmények alkalmazását is a törvény korlátok közé szorítja.

A munkavállaló követelheti a munkaviszony jogellenes megszüntetésével okozati összefüggésben okozott kárt, a kár mértékét ugyanakkor az új Mt. az alábbiak szerint részben maximalizálta:

- Kárként érvényesíthető az elmaradt jövedelem, azaz a munkaviszonyból származó elmaradt munkabér és egyéb rendszeres juttatások (tipikusan cafeteria juttatások), továbbá a munkaviszonyon kívül elmaradt egyéb rendszeres jövedelem. Az elmaradt jövedelem címén követelt összeg ugyanakkor az Új Mt. alapján nem haladhatja meg a munkavállaló 12 havi távolléti díjának összegét.

- Az elmaradt jövedelmen kívül a munkavállaló egyéb, a munkaviszony megszüntetéssel összefüggésben okozott kárt is érvényesíthet, ennek törvényi korlátja már nincsen. Ilyen egyéb kárelemként érvényesíthető a sérelemdíj, amely egy új és kedvezőbb jogintézmény a munkavállalók számára a régi úgynevezett nemvagyoni kár jogintézményéhez képest: amennyiben ugyanis a munkavállaló valamely személyiségi jogának sérelmét igazolja az eljárás során (tipikusan: egészséghez való jog, emberi méltóság, becsület, jó hírnév megsértése) úgy további - jogsértés tényén kívüli - hátrány bekövetkeztének bizonyítása nem szükséges, és a munkavállaló sérelemdíjra lesz jogosult. Ennek mértékét a bíróság az eset összes körülményére tekintettel, mérlegeléssel állapítja meg.

- A munkavállaló fentieken felül követelheti a törvény szerint járó végkielégítés összegének megfizetését is, ha a jogellenes munkaviszony megszüntetés miatt nem részesült végkielégítésben (tipikusan: ha alaptalanul a munkavállaló magatartására vagy képességeire hivatkoznak a felmondáskor, vagy azonnali hatállyal szüntetik meg a jogviszonyt).

- A munkavállaló ugyanakkor dönthet úgy, hogy a kártérítés (ami lehet elmaradt munkabér és egyéb kár lásd fentebb) helyett a felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget követeli. Lényegében tehát ez a tétel vette át a kárátalány szerepét, azonban ahogy láttuk, ez csak vagylagosan érvényesíthető az elmaradt bér és egyéb kár helyett. Ez nem érinti a munkavállaló jogát arra, hogy az előző bekezdésben leírtak szerint végkielégítést követeljen.


Munkaviszony helyreállítása



Az anyagi jogkövetkezményeken kívül fontos megemlíteni, hogy a munkavállalók csak meghatározott esetekben kérhetik a munkaviszonyuk helyreállítását. Ahhoz képest tehát, hogy a régi Mt. szerint bármely munkavállaló kérhette a továbbfoglalkoztatását, az új Mt. a munkaviszony helyreállítását az alábbi esetekre szűkítette:

  • Ha a munkáltató olyan időszakban szüntette meg a munkaviszonyt, amikor az törvényi, azaz abszolút felmondási tilalomba ütközik. Ezen tipikusan előforduló esetek, ha a munkavállaló várandós (ugyancsak: emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésen részvételtől számított 6 hónap), szülési szabadságát, gyermek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadságát tölti.
  •  Ha a munkaviszony megszüntetése az egyenlő bánásmód követelményébe ütközött
  •  Ha a munkavállaló munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, és azt a munkavállaló a bíróság előtt sikerrel támadta meg
  •  Választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló munkaviszonyának jogellenes megszüntetése esetén , feltéve, hogy a munkáltató felé a szakszervezet a tisztségviselőket megjelölte
  •  Ha munkavállalói képviselő munkaviszonyát szüntetik meg jogellenesen


    Várandósság esetén mikortól nem lehet felmondani?



    Várandósság kapcsán sokszor felmerül a kérdés, hogy mikortól illeti meg a munkavállalót a felmondási tilalom, és a várandósságot mikor és hogyan kell bejelenteni a munkáltató felé, ezért ennek megválaszolását is fontosnak tartom ezen téma kifejtése kapcsán.

    Az én álláspontom az (hivatkozva a bírói gyakorlatra is), hogy a nőknek körülbelül a 3. hónap betöltését követően a kölcsönös együttműködési kötelezettségükre is tekintettel jelezniük kell – és lehetőleg írásban, akár e-mailben - a munkáltatójuk felé várandósságukat. Ezen időszak meghatározásával álláspontom szerint nem sérül a munkavállaló magánélethez való jelentős joga sem. A bejelentésre ugyanakkor különösen azért is szükség van, mivel a munkáltatónak a várandós hölgyek számára szigorúbb egészségügyi és biztonsági feltételeket kell biztosítani a munkahelyen, sőt a munkáltatónak a munkaidő beosztása, a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás (kirendelés, átirányítás, kiküldetés) körében hozott döntései során is különös figyelemmel kell lennie a várandós hölgyekre.

    A várandósság közlésére legkésőbb a felmondás közlésekor is mód van, ekkor azt szoktam javasolni, hogy a munkavállaló a felmondás munkáltatónál maradt példányára vezesse rá, hogy a munkaviszony megszüntetésének közlésével egyidejűleg tájékoztatta a munkáltatót, hogy várandós, illetőleg ezt követően egy rövid levélben vagy e-mail-ben is nyomatékosítani lehet ezt a tájékoztatást. Egyes esetekben pedig a várandósságot a felmondás közlését követően, a felmondási idő alatt is közölni lehet, feltéve, hogy arról ő is akkor szerez tudomást, ez az eset összes körülményére tekintettel mérlegelhető. (A cikk megírását követően jelent meg az Ab e tárgykörben hozott határozata, amely a kérdést végelegesen eldöntötte és megsemmisítette a törvény „a felmondás közlését megelőzően” szövegrészét, – a szerző)

    Konklúzióként elmondható, hogy az új Mt. jelenlegi szabályozásakor a törvényalkotó figyelembe vette a munkáltatók azon méltányolható érdekét is, hogy a munkaviszony jogellenes megyszüntetése esetén se sújtsa őket akár 3-4 évi munkabér kifizetése, ennek egy összegű kifizetése ugyanis akár a kisebb munkáltatók fizetésképtelenségéhez is vezethet. Az pedig a jelenlegi szabályozás mellett is elmondható, hogy a jogellenes munkaviszony megszüntetésnek így is súlyos anyagi következményei vannak a munkáltató oldalán, tehát továbbra sem éri meg a megalapozatlan felmondás.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

    A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

    Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

    Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

    Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

    Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk