Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 6 éve

Mobilapp a munkavállalókért

Az alkalmazás célja

A LIGA Szakszervezetek az ország legerősebb szakszervezeti konföderációjaként felelősséget érez nem csak közel 120.000 tagjáért, de minden magyar munkavállalóért – mondta a HR Portálnak nyilatkozva Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője. A 2012-ben életbe lépett új Munka törvénykönyve nem csak apróbb módosításokat és finomításokat eszközölt a régi Mt.-n, hanem alapjaiban írta át azt. A részletek ismertetése nélkül, elegendő csak annyit mondani, hogy az új törvény alig, vagy egyáltalán nem ismeri el az erőegyensúly hiányát a munkavállaló és a munkáltató között, és inkább a polgári jog irányába mozdulva olyan szabályokat vezetett be, amelyek abból indulnak ki, hogy a megállapodáskor a felek szabad akaratukból, egyenlő felekként alkusznak meg a foglalkoztatás szinte minden feltételéről. Ez a valóságban jelentős hátrányba hozza a munkavállalókat, akik rendszerint nem hogy nem egyenlő felek, de munkajogi ismereteik is nyilvánvalóan hézagosabbak, mint a munkáltatóé, akit adott esetben egy egész HR- és jogi osztály támogat.Az alkalmazás célja a szakember szerint tehát elsősorban az, hogy a legkritikusabb információk a legemészthetőbb formában elérhetőek legyenek a munkavállalók számára is. Éppen ezért döntött úgy a LIGA, hogy az alkalmazás nem paragrafusokat és szakkifejezéseket fog tartalmazni, hanem hétköznapi, gyakorlati kérdésekre egyszerű és tömör válaszokat ad. Évtizedes munkajogi tanácsadói szolgáltatásaik tapasztalatait összegyűjtve, kiválasztották a száz leggyakrabban felmerülő munkajogi kérdést, és megadták rájuk a legrövidebb, legérthetőbb válaszokat. Tisztában vannak vele, hogy a jogi tanácsnak adott helyzetre pontosan illeszkedve van csak értelme, ezért fontosnak tartották felhívni a figyelmet arra, hogy a válaszok csak az azonnali konfliktuskezelésre alkalmasak, részletes és hosszútávú megoldásért mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Gyakori tapasztalat, hogy a munkavállalók és a munkáltatók nincsenek teljesen tisztában a Munka törvénykönyvének rendelkezéseivel, és követnek el jogsértést főként ismerethiány miatt, vagy esnek áldozatául, mert nem tudják, mik a lehetőségeik, illetve kötelezettségeik – tette hozzá Dr. Lupovici Jack ügyvéd, a Lupovici Ügyvédi Iroda üzemeltetője. Bár a leghatékonyabb természetesen az, ha szakemberhez fordulnak a kérdéseikkel, egy hasonló mobilalkalmazás jó alternatívaként szolgálhat. Előnyös, hogy az alkalmazások közérthetően fogalmazzák meg a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre, hiszen előfordul, hogy a munkavállalóknak nehézségük adódik a jogi szövegek értelmezésével kapcsolatban.

A fiatalok szívesen használják az alkalmazást

Fiedler Péter
Fiedler Péter szerint az alkalmazás tehát nem csak egy munkajogi gyorssegély, hanem egy olyan felület is, amelyen keresztül megkereshetjük a legközelebbi szakértő segítséget is, így például a minden megyében jelen lévő munkajogász kollégáikat is. A térképes kereső mellett az alkalmazás része egy olyan űrlap is, amelyen keresztül kérhetjük, hogy a területileg illetékes tanácsadó vegye fel a kapcsolatot velünk. Aki pedig éppen nincs bajban, de szeretne felkészülni, az ezen a felületen keresztül is olvashatja a LIGA Szakszervezetek munkajoggal kapcsolatos blogját, híreit, esettanulmányait. Az alkalmazásra elsősorban a munkavállalóknak van szükségük, ezen belül is a fiatalabbak a legkiszolgáltatottabbak.. De az új Munka törvénykönyve bevezetése óta eltelt idő és tapasztalatok rámutattak, hogy bizony nem árt, ha a munkáltatók is olvasgatják. Nagyon sok tévhit él a munkajoggal kapcsolatban, amelyek jó része az új törvény életbe lépése óta még messzebb került a valóságtól. Így igazán mindenkinek hasznos lehet, aki érintkezik a munka világával.

Lupovici Jack szerint az alkalmazások tájékozódásra megfelelnek; egyfajta instant jogsegélyként szolgálnak, amely jó, ha kéznél van, amennyiben azonnali információra van szükség, és az érdeklődőnek nincs ideje jogászt felkeresni, vagy várni a választ az online feltett kérdésére. Mivel a munkáltatók jellemzően foglalkoztatnak egy jogászt a cég hasonló ügyeinek intézésére, ők inkább a szakembert kérdezik, ha valami nem egyértelmű. Bármikor szükség lehet arra, hogy hozzáférjünk ezekhez az információkhoz, így előnyös, hogy már a mobileszközökön is elérhetőek. Az érdeklődő gyorsabban választ kaphat a kérdésére az alkalmazások használatával, mintha nekiállna böngészni az interneten. Így kiindulásnak mindenképpen jó egy ilyen alkalmazás: ha pedig bővebben érdekli a téma a munkavállalót vagy a munkáltatót, még mindig utánanézhet alaposabban az interneten, vagy felkereshet egy hozzáértő ügyvédet.

Előnyösebb a telefon, mint a net

A szakember szerint az információbőség egyszerre előnyös és hátrányos; előny, hogy szinte bármire kaphatunk választ az interneten, így jogi természetű kérdésekre is; hátrány azonban, hogy időbe telik rátalálni ezekre a válaszokra a rengeteg információ között, illetve, hogy nem lehetünk mindig biztosak azok hitelességében vagy aktualitásában. Mivel ezeket az alkalmazásokat rendszeresen frissítik, követve a munkaügyi jogszabályok változásait, kevésbé fordulhat elő, hogy a munkavállaló vagy a munkáltató egy már elavult, hatályát vesztett rendelkezésbe fut bele.


A Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője szerint egyrészt a munkavállalók nagy része nincs egész nap egy számítógép előtt, míg okostelefonnal egyre többen rendelkeznek, és ez jellemzően mindig ott lapul a zsebükben. Így legyen valaki egy építkezésen, vagy egy szántóföld közepén, a legégetőbb munkajogi kérdésre ott lesz a válasz azonnal, a zsebében. Másrészt – bár ezt kevés fejlesztő érti – műfajában eltér a két felület. Amíg egy weblapon szinte korlátlan információt rá tudok önteni egy érdeklődőre, addig egy mobilképernyőn sokkal tömörebben és „áramvonalasabban” kell bemutatni az információkat. A mobilalkalmazás éppen ezért nem lehet a honlapunk vagy Facebook oldalunk kicsit egyszerűsített tükörképe, hiszen ma már minden valamire való okostelefonon, minden valamire való honlap optimalizáltan jelenik meg. A többszintű menük, a multimédiás tartalmak, az űrlapok kezelése egy mobil képernyőn egyszerűen nem felhasználóbarát.

A mobilalkalmazás – szerencsés esetben – egy újfajta, különálló tartalmat és funkciót ad a felhasználóknak. Így például a LIGA honlapján ugyan a teljes magyar törvénytár, munkaügyi kiadványok garmadája, szakcikkek, videók és alrovatok százai találhatóak, akinek azonnali munkajogi kérdése van, annak nem ezek kellenek. A mobilalkalmazás egy célt szolgál, és azt állandóan elérhetővé teszi számunkra.

Hol érhető el az alkalmazás?

A szakember hozzátette, hogy a statisztikák alapján a LIGA Szakszervezetek tagjai túlnyomó részt Androidos készüléket használnak, egy részük pedig iOS-es mobileszközt. Erre a két platformra tehát elérhető az alkalmazás, mindenki számára, ingyenesen. A Windows-os készülékekre részben az igény hiánya, részben a cég nem hivatalos bejelentése alapján nem fejlesztettünk, miszerint hamarosan elérhetővé válnak az Androidos alkalmazások a Windows-os készülékeken.

A program a www.liganet.hu portál rendszerén belül lett fejlesztve a jQuery Mobile keretrendszer, az Apache Cordova és az Adobe PhoneGap technikák segítségével. A használatához hálózati hozzáférésre van szükség. Az app tartalmi frissítését a LIGA munkatársai végzik a Rootor tartalomszerkesztő segítségével. Az app kompatibilis Android 2.1-4.4 verzióival. (Az alkalmazás hamarosan iPhone készülékeken is elérhető lesz) Az alkalmazott technológia - költséghatékonysága mellett - folyamatos frissítésre és fejlesztésre is alkalmassá teszi közvetlenül a tartalom előállítóit, azaz a LIGA Szakszervezeteket, a fejlesztők bevonása nélkül. Ennek (is) köszönhetően a munkajogi kérdések és válaszok száma folyamatosan növelhető, a változó jogszabályi környezethez szinte azonnal hozzáigazítható - írják sajtóanyagjukban.

Az alkalmazás elsődleges funkciója az, hogy a leggyakoribb munkajogi kérdésekre adjon gyors és közérthető válaszokat. Emellett megtalálhatóak segítségével a LIGA Szakszervezetek megyei irodái, és egy űrlap segítségével személyes kapcsolatfelvétel is kezdeményezhető az érdekvédőkkel. Azok számára, akik csak érdeklődnek a munkajog és a szakszervezetek élete iránt, az alkalmazás közvetíti a LIGA Szakszervezetek híreit, közösségi csatornáit, és munkajogi témájú blogját. Az alkalmazás letölthető a Google Play áruházból a "szakszervezet" szóra keresve vagy a linkre kattintva.

Apple Store
Google Play


  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Budapesten alakítja ki új Automatizációs Tudásközpontját a Morgan Stanley

A Morgan Stanley úgy döntött, hogy Budapesten alakítja ki azt a tudásközpontot, amelynek célja az automatizáció felgyorsítása a banknál a... Teljes cikk

A túlélés záloga lehet a jól digitalizált humán erőforrás menedzsment

Hazai HR és IT szakértői körben egyre gyakrabban merül fel az igény a szervezet által alkalmazott HR informatikai megoldások továbbfejlesztése, vagy... Teljes cikk

„Kéz a kézben jár a fenntarthatósági szemlélet és az üzemeltetési szempontrendszer”

Miközben a járvány felerősítette az irodai eszközállomány észszerűsítésének igényét, a tudatosan racionalizáló cégek és állami... Teljes cikk