Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 5 éve

Mobilapp a munkavállalókért

Az alkalmazás célja

A LIGA Szakszervezetek az ország legerősebb szakszervezeti konföderációjaként felelősséget érez nem csak közel 120.000 tagjáért, de minden magyar munkavállalóért – mondta a HR Portálnak nyilatkozva Fiedler Péter, a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője. A 2012-ben életbe lépett új Munka törvénykönyve nem csak apróbb módosításokat és finomításokat eszközölt a régi Mt.-n, hanem alapjaiban írta át azt. A részletek ismertetése nélkül, elegendő csak annyit mondani, hogy az új törvény alig, vagy egyáltalán nem ismeri el az erőegyensúly hiányát a munkavállaló és a munkáltató között, és inkább a polgári jog irányába mozdulva olyan szabályokat vezetett be, amelyek abból indulnak ki, hogy a megállapodáskor a felek szabad akaratukból, egyenlő felekként alkusznak meg a foglalkoztatás szinte minden feltételéről. Ez a valóságban jelentős hátrányba hozza a munkavállalókat, akik rendszerint nem hogy nem egyenlő felek, de munkajogi ismereteik is nyilvánvalóan hézagosabbak, mint a munkáltatóé, akit adott esetben egy egész HR- és jogi osztály támogat.Az alkalmazás célja a szakember szerint tehát elsősorban az, hogy a legkritikusabb információk a legemészthetőbb formában elérhetőek legyenek a munkavállalók számára is. Éppen ezért döntött úgy a LIGA, hogy az alkalmazás nem paragrafusokat és szakkifejezéseket fog tartalmazni, hanem hétköznapi, gyakorlati kérdésekre egyszerű és tömör válaszokat ad. Évtizedes munkajogi tanácsadói szolgáltatásaik tapasztalatait összegyűjtve, kiválasztották a száz leggyakrabban felmerülő munkajogi kérdést, és megadták rájuk a legrövidebb, legérthetőbb válaszokat. Tisztában vannak vele, hogy a jogi tanácsnak adott helyzetre pontosan illeszkedve van csak értelme, ezért fontosnak tartották felhívni a figyelmet arra, hogy a válaszok csak az azonnali konfliktuskezelésre alkalmasak, részletes és hosszútávú megoldásért mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Gyakori tapasztalat, hogy a munkavállalók és a munkáltatók nincsenek teljesen tisztában a Munka törvénykönyvének rendelkezéseivel, és követnek el jogsértést főként ismerethiány miatt, vagy esnek áldozatául, mert nem tudják, mik a lehetőségeik, illetve kötelezettségeik – tette hozzá Dr. Lupovici Jack ügyvéd, a Lupovici Ügyvédi Iroda üzemeltetője. Bár a leghatékonyabb természetesen az, ha szakemberhez fordulnak a kérdéseikkel, egy hasonló mobilalkalmazás jó alternatívaként szolgálhat. Előnyös, hogy az alkalmazások közérthetően fogalmazzák meg a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre, hiszen előfordul, hogy a munkavállalóknak nehézségük adódik a jogi szövegek értelmezésével kapcsolatban.

A fiatalok szívesen használják az alkalmazást

Fiedler Péter
Fiedler Péter szerint az alkalmazás tehát nem csak egy munkajogi gyorssegély, hanem egy olyan felület is, amelyen keresztül megkereshetjük a legközelebbi szakértő segítséget is, így például a minden megyében jelen lévő munkajogász kollégáikat is. A térképes kereső mellett az alkalmazás része egy olyan űrlap is, amelyen keresztül kérhetjük, hogy a területileg illetékes tanácsadó vegye fel a kapcsolatot velünk. Aki pedig éppen nincs bajban, de szeretne felkészülni, az ezen a felületen keresztül is olvashatja a LIGA Szakszervezetek munkajoggal kapcsolatos blogját, híreit, esettanulmányait. Az alkalmazásra elsősorban a munkavállalóknak van szükségük, ezen belül is a fiatalabbak a legkiszolgáltatottabbak.. De az új Munka törvénykönyve bevezetése óta eltelt idő és tapasztalatok rámutattak, hogy bizony nem árt, ha a munkáltatók is olvasgatják. Nagyon sok tévhit él a munkajoggal kapcsolatban, amelyek jó része az új törvény életbe lépése óta még messzebb került a valóságtól. Így igazán mindenkinek hasznos lehet, aki érintkezik a munka világával.

Lupovici Jack szerint az alkalmazások tájékozódásra megfelelnek; egyfajta instant jogsegélyként szolgálnak, amely jó, ha kéznél van, amennyiben azonnali információra van szükség, és az érdeklődőnek nincs ideje jogászt felkeresni, vagy várni a választ az online feltett kérdésére. Mivel a munkáltatók jellemzően foglalkoztatnak egy jogászt a cég hasonló ügyeinek intézésére, ők inkább a szakembert kérdezik, ha valami nem egyértelmű. Bármikor szükség lehet arra, hogy hozzáférjünk ezekhez az információkhoz, így előnyös, hogy már a mobileszközökön is elérhetőek. Az érdeklődő gyorsabban választ kaphat a kérdésére az alkalmazások használatával, mintha nekiállna böngészni az interneten. Így kiindulásnak mindenképpen jó egy ilyen alkalmazás: ha pedig bővebben érdekli a téma a munkavállalót vagy a munkáltatót, még mindig utánanézhet alaposabban az interneten, vagy felkereshet egy hozzáértő ügyvédet.

Előnyösebb a telefon, mint a net

A szakember szerint az információbőség egyszerre előnyös és hátrányos; előny, hogy szinte bármire kaphatunk választ az interneten, így jogi természetű kérdésekre is; hátrány azonban, hogy időbe telik rátalálni ezekre a válaszokra a rengeteg információ között, illetve, hogy nem lehetünk mindig biztosak azok hitelességében vagy aktualitásában. Mivel ezeket az alkalmazásokat rendszeresen frissítik, követve a munkaügyi jogszabályok változásait, kevésbé fordulhat elő, hogy a munkavállaló vagy a munkáltató egy már elavult, hatályát vesztett rendelkezésbe fut bele.


A Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetője szerint egyrészt a munkavállalók nagy része nincs egész nap egy számítógép előtt, míg okostelefonnal egyre többen rendelkeznek, és ez jellemzően mindig ott lapul a zsebükben. Így legyen valaki egy építkezésen, vagy egy szántóföld közepén, a legégetőbb munkajogi kérdésre ott lesz a válasz azonnal, a zsebében. Másrészt – bár ezt kevés fejlesztő érti – műfajában eltér a két felület. Amíg egy weblapon szinte korlátlan információt rá tudok önteni egy érdeklődőre, addig egy mobilképernyőn sokkal tömörebben és „áramvonalasabban” kell bemutatni az információkat. A mobilalkalmazás éppen ezért nem lehet a honlapunk vagy Facebook oldalunk kicsit egyszerűsített tükörképe, hiszen ma már minden valamire való okostelefonon, minden valamire való honlap optimalizáltan jelenik meg. A többszintű menük, a multimédiás tartalmak, az űrlapok kezelése egy mobil képernyőn egyszerűen nem felhasználóbarát.

A mobilalkalmazás – szerencsés esetben – egy újfajta, különálló tartalmat és funkciót ad a felhasználóknak. Így például a LIGA honlapján ugyan a teljes magyar törvénytár, munkaügyi kiadványok garmadája, szakcikkek, videók és alrovatok százai találhatóak, akinek azonnali munkajogi kérdése van, annak nem ezek kellenek. A mobilalkalmazás egy célt szolgál, és azt állandóan elérhetővé teszi számunkra.

Hol érhető el az alkalmazás?

A szakember hozzátette, hogy a statisztikák alapján a LIGA Szakszervezetek tagjai túlnyomó részt Androidos készüléket használnak, egy részük pedig iOS-es mobileszközt. Erre a két platformra tehát elérhető az alkalmazás, mindenki számára, ingyenesen. A Windows-os készülékekre részben az igény hiánya, részben a cég nem hivatalos bejelentése alapján nem fejlesztettünk, miszerint hamarosan elérhetővé válnak az Androidos alkalmazások a Windows-os készülékeken.

A program a www.liganet.hu portál rendszerén belül lett fejlesztve a jQuery Mobile keretrendszer, az Apache Cordova és az Adobe PhoneGap technikák segítségével. A használatához hálózati hozzáférésre van szükség. Az app tartalmi frissítését a LIGA munkatársai végzik a Rootor tartalomszerkesztő segítségével. Az app kompatibilis Android 2.1-4.4 verzióival. (Az alkalmazás hamarosan iPhone készülékeken is elérhető lesz) Az alkalmazott technológia - költséghatékonysága mellett - folyamatos frissítésre és fejlesztésre is alkalmassá teszi közvetlenül a tartalom előállítóit, azaz a LIGA Szakszervezeteket, a fejlesztők bevonása nélkül. Ennek (is) köszönhetően a munkajogi kérdések és válaszok száma folyamatosan növelhető, a változó jogszabályi környezethez szinte azonnal hozzáigazítható - írják sajtóanyagjukban.

Az alkalmazás elsődleges funkciója az, hogy a leggyakoribb munkajogi kérdésekre adjon gyors és közérthető válaszokat. Emellett megtalálhatóak segítségével a LIGA Szakszervezetek megyei irodái, és egy űrlap segítségével személyes kapcsolatfelvétel is kezdeményezhető az érdekvédőkkel. Azok számára, akik csak érdeklődnek a munkajog és a szakszervezetek élete iránt, az alkalmazás közvetíti a LIGA Szakszervezetek híreit, közösségi csatornáit, és munkajogi témájú blogját. Az alkalmazás letölthető a Google Play áruházból a "szakszervezet" szóra keresve vagy a linkre kattintva.

Apple Store
Google Play


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Beleölt milliók helyett, hatékonyságot a toborzásba!

Az elmúlt években a cégek hatalmas összegeket költöttek toborzásra, egy szakmunkásért akár 200-300 ezer forintos közvetítői költséget is... Teljes cikk

Ha kártyázom egy robottal, ki tudja mondani, hogy UNO?

A játékos robotika oktatás segíthet a pályaválasztásban. A Funside Schoolba járó gyerekek saját robotjaik után megnézték, mi történik a... Teljes cikk

Munkáltatói elégedettségmérés automatizált kérdőívkészítővel

Az innovatív technológiák a HR területen is megjelentek. Az egyre okosabb kérdőívkészítő és elemző programokkal értékes órákat lehet... Teljes cikk