Megjelent: 8 éve

Munkaerő-kölcsönzés vagy színlelt foglalkoztatás?

Hatékony és mindkét fél számára előnyös foglalkoztatási forma lehet a munkaerő-kölcsönzés. De nem lehet bármeddig és bárhogyan szerződni a kölcsönzővel, hiszen szigorú szabályok biztosítják, hogy ne lehessen csak az egyszerűség miatt kölcsönzött munkaerővel kiváltani a foglalkoztatottakat. Meddig munkaerő-kölcsönzés, és mikortól színlelet munkavállalás?

images

images

A munkaerő-kölcsönzés jellemzője, hogy a munkavállalók idejét és teljesítményét vásárolja meg a munkaadó. A munkavállaló és a munkaadó között nincs semmilyen jogviszony, csak a munkaerő-kölcsönző cég a munkaadócég között. A jognak mégis védenie kell a munkavállalót a neki közvetlenül utasításokat adó munkaadótól. Bizonyos feltételeket biztosítani kell, ellenkező esetben a bíróság színlelet munkavállalás miatt milliókra büntetheti a céget.

Vegyünk például egy málnatermelő céget, amelynek az érési szezon alatt nem volt elég munkavállalója a válogatásra és csomagolásra, ezért kölcsönzött néhány munkást egy munkaerő-kölcsönző cégtől. A saját alkalmazottjai mellett álltak a szedő sorban a bérelt munkások. Az volt a feladatuk, hogy csak nagy szemű málnákat pakoljanak a dobozokba és minden doboz súlya azonos legyen. Napi 2000 dobozt kellett elkészíteniük.

Tényleg jobban védi a kölcsönzötteket az új Mt?

A 2012. július 1. napján hatályba lépő új munka törvénykönyve a munkaerő-kölcsönzés szabályozását némileg egyszerűsítette, mivel nem ismétli meg a hagyományos munkaviszony kölcsönzésre is értelemszerűen irányadó szabályait. Itt olvashat erről részletesebben.
Mivel a munkaerő-kölcsönző cég és a gyümölcsértékesítő cég közt vállalkozási szerződés van, a kölcsönzött emberek bérének alapját is képező vállalkozási díj a termék súlyához kellett, hogy igazodjon. Azon múlott a bevétel, hogy a kölcsönbeadott emberek, hány kiló málnát csomagolnak dobozokba. Pedig munkaerő-kölcsönzési szituációban a munkavállaló teljesítménye nem befolyásolja a kölcsönzési díj mértékét.


Munkajogi szempontból a probléma azzal volt, hogy a kiközvetített emberek, ugyanazt a munkát végezték, mint a vállalkozó saját munkavállalói. Azzal, hogy keverednek a munkavállalók azzal leplezett munkavállalást valósított meg a cég. Annak ellenére is, hogy a kölcsönbe vevő korlátlan utasítási joggal rendelkezik, ugyanakkor az a feltétel, hogy 2000 doboz málnát be kellett csomagolni az egyfajta vállalkozói szavatosságnak felelt meg, ami kölcsönzésesetén nem létezik. Munkaerő-kölcsönzésnél nincs felelősség a kikölcsönzött munkavállaló teljesítményéért. Ezért emiatt a kiérkező munkaügyi felelősség bírságot szabhat ki.

Különbség van a szerződés megszűnésének szabályában is. Egy vállalkozási szerződés a teljesítéssel szűnik meg, a munkaerő-kölcsönzés esetében viszont a kölcsönzési idő lejártával szűnik meg a szerződés.

Összefoglalva tehát: munkaerő-kölcsönzés esetén a teljesítés nem jelentheti egy adott eredmény létrehozását. A kölcsönzött munkavállalók nem végezhetik ugyanazt a munkát, ugyanott és ugyanazokkal a feltételekkel, mint a cég teljesítménybérben alkalmazott munkavállalói. A munkaerő-kölcsönzési szerződés tárgya a munkavállaló átengedése, tehát a szerződés az előre meghatározott időben szűnik meg, ami egybeeshet a feladat elvégzésével, de szövegszerűen semmiképpen nem szerepelhet a szerződésben ez a megszűnés feltételeként.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Hogyan csökkentsük az ázsiai vendégmunkások fluktuációját?

2022 a hazai munkaerő-kölcsönző szakma, és a nagy, gyártó cégek életében egyértelműen az ázsiai vendégmunkások foglalkoztatásának... Teljes cikk

A munkaerő-kölcsönzők szerint gazdasági lassulás várható, recesszió nem

A Magyar Munkaerő-kölcsönző Országos Szövetsége az év elején az inflációt el nem érő bérkorrekcióra számít. Teljes cikk

Ők hozhatnak be külföldi vendégmunkásokat minősített foglalkoztatóként

A Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszeresen frissíti a minősített foglalkoztatók listáját. Ezek azok a munkaerő-kölcsönző cégek, amelyek... Teljes cikk