Megjelent: 6 éve

Munkaerő-kölcsönzés vagy színlelt foglalkoztatás?

Hatékony és mindkét fél számára előnyös foglalkoztatási forma lehet a munkaerő-kölcsönzés. De nem lehet bármeddig és bárhogyan szerződni a kölcsönzővel, hiszen szigorú szabályok biztosítják, hogy ne lehessen csak az egyszerűség miatt kölcsönzött munkaerővel kiváltani a foglalkoztatottakat. Meddig munkaerő-kölcsönzés, és mikortól színlelet munkavállalás?

images

images

A munkaerő-kölcsönzés jellemzője, hogy a munkavállalók idejét és teljesítményét vásárolja meg a munkaadó. A munkavállaló és a munkaadó között nincs semmilyen jogviszony, csak a munkaerő-kölcsönző cég a munkaadócég között. A jognak mégis védenie kell a munkavállalót a neki közvetlenül utasításokat adó munkaadótól. Bizonyos feltételeket biztosítani kell, ellenkező esetben a bíróság színlelet munkavállalás miatt milliókra büntetheti a céget.

Vegyünk például egy málnatermelő céget, amelynek az érési szezon alatt nem volt elég munkavállalója a válogatásra és csomagolásra, ezért kölcsönzött néhány munkást egy munkaerő-kölcsönző cégtől. A saját alkalmazottjai mellett álltak a szedő sorban a bérelt munkások. Az volt a feladatuk, hogy csak nagy szemű málnákat pakoljanak a dobozokba és minden doboz súlya azonos legyen. Napi 2000 dobozt kellett elkészíteniük.

Tényleg jobban védi a kölcsönzötteket az új Mt?

A 2012. július 1. napján hatályba lépő új munka törvénykönyve a munkaerő-kölcsönzés szabályozását némileg egyszerűsítette, mivel nem ismétli meg a hagyományos munkaviszony kölcsönzésre is értelemszerűen irányadó szabályait. Itt olvashat erről részletesebben.
Mivel a munkaerő-kölcsönző cég és a gyümölcsértékesítő cég közt vállalkozási szerződés van, a kölcsönzött emberek bérének alapját is képező vállalkozási díj a termék súlyához kellett, hogy igazodjon. Azon múlott a bevétel, hogy a kölcsönbeadott emberek, hány kiló málnát csomagolnak dobozokba. Pedig munkaerő-kölcsönzési szituációban a munkavállaló teljesítménye nem befolyásolja a kölcsönzési díj mértékét.


Munkajogi szempontból a probléma azzal volt, hogy a kiközvetített emberek, ugyanazt a munkát végezték, mint a vállalkozó saját munkavállalói. Azzal, hogy keverednek a munkavállalók azzal leplezett munkavállalást valósított meg a cég. Annak ellenére is, hogy a kölcsönbe vevő korlátlan utasítási joggal rendelkezik, ugyanakkor az a feltétel, hogy 2000 doboz málnát be kellett csomagolni az egyfajta vállalkozói szavatosságnak felelt meg, ami kölcsönzésesetén nem létezik. Munkaerő-kölcsönzésnél nincs felelősség a kikölcsönzött munkavállaló teljesítményéért. Ezért emiatt a kiérkező munkaügyi felelősség bírságot szabhat ki.

Különbség van a szerződés megszűnésének szabályában is. Egy vállalkozási szerződés a teljesítéssel szűnik meg, a munkaerő-kölcsönzés esetében viszont a kölcsönzési idő lejártával szűnik meg a szerződés.

Összefoglalva tehát: munkaerő-kölcsönzés esetén a teljesítés nem jelentheti egy adott eredmény létrehozását. A kölcsönzött munkavállalók nem végezhetik ugyanazt a munkát, ugyanott és ugyanazokkal a feltételekkel, mint a cég teljesítménybérben alkalmazott munkavállalói. A munkaerő-kölcsönzési szerződés tárgya a munkavállaló átengedése, tehát a szerződés az előre meghatározott időben szűnik meg, ami egybeeshet a feladat elvégzésével, de szövegszerűen semmiképpen nem szerepelhet a szerződésben ez a megszűnés feltételeként.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit keres egy kölcsönzött szakmunkás és informatikus

Bónuszok nélkül bruttó 600 ezer forintot is megkeres egy kölcsönzött informatikus, de egy irodai asszisztens fizetése is megközelíti a 400 ezret. Teljes cikk

Fontos! A hajnali munkába járáshoz nincs szükség semmilyen igazolásra

Azoknak, akik éjfél és reggel 5 között járnak munkába, nincs szükségük munkáltatói igazolásra. Teljes cikk

Rengeteg a munkanélküli, de rengeteg az állás is

A munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégek szerint annak ellenére, hogy állástalanok tömege jelent meg, az üres pozíciók betöltése ugyanakkora,... Teljes cikk