Megjelent: 3 hónapja

Munkahelyi csapatok eshetnek szét, ha kötelező lesz az oltás

“Erős reakciót vált ki, könnyen szétverhet egy jól működő csapatot is az oltás kötelezővé tétele” - mondta Szabó Zsófia szervezetfejlesztési szakértő annak kapcsán, hogy a kormány a munkaadóknak megadta a lehetőséget, hogy oltottsághoz kössék a munkavégzést, az oltatlanokat pedig fizetés nélküli szabadságra küldhetik. A héten sok céggel beszéltünk, eddig még egyikük sem vezette be. A jogi mellett a szervezet működésére is kockázatot jelentene egy ilyen intézkedés.

images

Alig több mint egy hete, október 28-án Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón bejelentette, megteremtik a jogi lehetőségét annak, hogy a munkaadó a Covid elleni oltás felvételéhez kösse a munkavégzést (ez aznap késő este meg is jelent a Magyar Közlönyben "598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet a munkahelyek koronavírus elleni védelméről" címmel). Aki december 15-ig nem veszi fel az első oltást, őt munkaadója fizetés nélküli szabadságra küldheti maximum egy évre. Aki nem kaphat vakcinát, ő orvosi igazolással mentesülhet ez alól.

A kormány nem tud több embert meggyőzni az oltás felvételéről, most már a munkahelyi közösségek érvelése kell - indokolta Orbán Viktor miniszterelnök november 5-i péntek reggeli rádióinterjújában, miért adták meg a jogot a munkaadóknak. Hozzátette, ahol az állami alkalmazottak sok ügyféllel találkoznak személyesen, ott az oltást fel nem vevőknek el kell menniük fizetés nélküli szabadságra. “Innen haladunk befelé, minden állami alkalmazott sorra fog kerülni.”

A kormányrendeletre a hét folyamán sok cégnél kértünk reakciókat. A válaszokat három csoportba lehet sorolni. Akadtak, akik egyszerűen nem válaszoltak. Mások csak annyit jeleztek, hogy tanulmányozzák a kormányrendeletet. És voltak néhányan, akik kijelentették, hogy senkit sem köteleznek az oltás felvételére. Olyan véleménnyel a versenyszférából még nem találkoztunk, hogy a Covid-oltást a munkavégzés feltételévé teszik. Sőt, az állami szférában, ahol kötelező lenne az oltás felvétele, ott sem egyértelmű a helyzet, az EMMI jövő héten egyeztet a szakszervezetekkel.

Saját, felelős döntés

A Tesco, a Dreher Sörgyárak azt közölte portálunkkal, hogy fontos számukra kollégáik és a vásárlók illetve ügyfelek egészsége, de ezt nem az oltás kötelezővé tételével igyekeznek elérni. A Tesco hozzátette, hogy elmúlt időszakban számos alkalommal felhívták munkatársaik figyelmét az oltakozás lehetőségére és fontosságára: „biztosítottuk számukra a munkaidőben történő oltás felvételét, valamint szakértők bevonásával tájékoztattuk őket a koronavírus elleni hatékony védekezésről. Továbbra is megbízunk kollégáinkban, hogy saját és mások egészségét szem előtt tartva felelős döntést hoznak az oltással kapcsolatban.”

A Dreher Sörgyáraktól Kreiter Éva HR igazgató elmondta: „Támogatjuk és ösztönzzük az egyéni döntéshozatalt abban, hogy meglegyen a munkatárs teljes oltottsága, azonban minden szempontból - egyéni felelősség, elérhető információk, üzleti-, munkaerőpiaci-, jogi- és időbeli tényezők -mérlegelve a jelen helyzetet, ezt most nem tesszük kötelezővé vállalati szinten”.

A Magyar Telekomtól az a válasz érkezett, hogy az elmúlt másfél évben mindent megtettek a működés folyamatosságának érdekében, közte aszükséges járványügyi intézkedéseket. Most pedig zajlik a cégnél a munkavállalók védettségének felmérése. "Zajlik a vállalat védettségi szintjének felmérése annak érdekében, hogy a meghirdetett alapvető biztonsági szabályokon (pl. munkatársak kötelező maszkviselése a Telekom üzletekben és irodákban) túl - szükség esetén, a szükséges szakmai egyeztetéseket követően - további érdemi és felelős járványügyi intézkedésekről lehessen dönteni"- írta a Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatósága.

Hasonlóan nyilatkozott a Bosch csoport is, ahol számos megelőző intézkedést vezettek be, például a kötelező maszkviselést a telephelyeiken, ugyanakkor mint közölték: "A kollégákat tájékoztatjuk a koronavírus elleni védőoltás hatékonyságáról, de továbbra sem tesszük kötelezővé számukra az oltást".

A HR Portál megkeresésére, az OTP sajtóosztálya közölte, hogy a bank vezetése azt követően hoz döntést, hogy tanulmányozta a rendelkezést. A Richter is azt a választ adta, hogy folyamatban van a belső szabályozás kialakítása, és cáfolta azt az értesülést, hogy kötelezővé tenné. Sabjányi László, a Wolt ételfutárcég ügyvezetője szintén megerősítette, hogy még nem döntöttek az oltás kötelezővé tételéről.  A Wolt egyébként csak az irodai munkavállalóira hozhatna ilyen döntést, a futárok szerződött partnerei, nem alkalmazottai. A Pfizer magyarországi képviselete pedig azt közölte lapunkkal, hogy a cég dolgozói az oltási program keretében már felvették az oltást.

A héten több cikkben is foglalkoztunk a kormányrendelet tartalmával, értelmezésével. Összesen 5 munkajogász szakértő írta le a véleményét. Közös bennük, hogy a rendeletből több nem egyértelmű és jogvitára okot adó elemet emeltek ki. Kocsis Ildikó posztjában a munkaadó kockázataira hívta fel a figyelmet. Az OPL Ügyvédi Iroda ügyvédjei a “foglalkoztatott” fogalma körül éreznek bizonytalanságot, Fodor T. Gábor és Szabó Imre Szilárd pedig egyebek mellett az oltatlanok  fizetés nélküli szabadságra küldése körüli anomáliákra világítottak rá. Azt a tanácsot is adták, hogy a munkaadók egyeztessenek a munkavállalókkal, vonjanak be munkaegészségügyi szakértőt, munkakörönként végezzék el a kockázatértékelést, mielőtt az oltottságot a munkavégzéshez kötnék.

Kulcspozíciók üresednének meg

Kevesebb szó esett arról, milyen hatása lehet az oltás kötelezővé tételének a munkahelyi csapatokra. “Nagyon megosztó kérdés a Covid-oltás kötelező felvétele, erős reakciót vált ki, könnyen szétverhet egy jól működő csapatot is egy ilyen intézkedés. Pillanatok alatt szétválaszt  csapattagokat, szervezetet, gyorsan elindulhat a bűnbakképzés is” - mondja Szabó Zsófia, szervezetfejlesztési tanácsadó (Ascon Consulting). Hozzáteszi, többféle törésvonal megjelenhet: akár az oltottak és az oltatlanok között, de amentén is, hogy egy ilyen magánéletbe hatoló kérdésbe a munkaadó beavatkozhat-e vagy sem. “Több HR-es ismerősöm jelezte, hogy kiürülnének kulcspozíciók, ha a kötelező oltást előírnák, ugyanis a munkatársak egy része a személyes szabadság korlátozásaként fogná fel a döntést. Ráadásul sok iparágban nagy a munkaerőhiány, ami még kockázatosabbá teszi a lépést.”

Pozitív ösztönzőkkel is lehetne

A szakértő szerint az oltás kötelezővé tételének mérlegelésben segít, ha visszanyúlunk a szervezeti kultúrához, azaz a vállalati értékeinkre támaszkodunk. Egy olyan vállalat, ami a másik bátorítására, a támogatásra, a személyes szabadság megélésére épít, az nem a kötelezővé tétellel operál, hanem sokkal inkább az ösztönzéssel. “Van ügyfelünk, aki az oltás felvételét pozitív ösztönzőkkel támogatja: pénzjutalommal, szabadnappal. A hatalmi szó a kulturális értékeikkel szembe menne.”

Szabó Zsófia összegzésként elmondta, hogy az oltással kapcsolatosan vállalatvezetői döntést hozni nem egyszerű. Amilyen megosztott a társadalmunk a kérdésben, annyira megosztó lesz minden döntés is és válik célponttá a döntéshozó. “Annyi bizonyos, hogy bármilyen döntés is születik, arról fontos lesz beszélni a vállalatban, meghallgatni, meghallani a másikat vagy a különböző megéléseket. Ebben nem kevés a tanulnivalónk.”

A nyitóképen Szabó Zsófia szervezetfejlesztési szakértő

  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Év végi céges partik - a nagyok elmaradnak, de

Ez már a második december, amikor a Covid miatt a több száz főt megmozgató év végi céges partik túlnyomó része elmarad. Amint körképünkből és... Teljes cikk

Meddig juthat el cégtulajdonosként kézi vezérléssel?

Számos növekedési úton levő középvállalat tulajdonosa jut el arra a pontra, amikor vállalkozásában rejlő potenciál túlszárnyalja azt a méretet,... Teljes cikk

Munkahelyi csapatok eshetnek szét, ha kötelező lesz az oltás

“Erős reakciót vált ki, könnyen szétverhet egy jól működő csapatot is az oltás kötelezővé tétele” - mondta Szabó Zsófia... Teljes cikk