kapubanner for mobile
Megjelent: 6 hónapja

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel: erre figyelj

A munkaviszony megszüntetésének több módja van, közülük az egyik leggyakrabban alkalmazott a közös megegyezés. Bár ez a forma rugalmasságot kínál a felek számára, fontos tudni a jogszerűség és az érvényesség kritériumait. Dr. Udvari Jesszika, a budlegal Ügyvédi Társulás ügyvédje, munkajogi szakértő a közös megegyezés szabályaival és buktatóival ismertet meg minket.

Udvari Jesszika Munkajog, felmondás-
images

Mi a különbség a megegyezés és a felmondás között?

A felmondás egyoldalú jognyilatkozat, azt a munkáltató vagy a munkavállaló közölheti, és amennyiben a közlés érvényes és jogszerű, ezzel a munkaviszonyt – a felmondási idő végén - megszüntetheti.

A felmondás érvényességéhez és jogszerűségéhez a Munka törvénykönyve (Mt.) egy sor feltételt ír elő, elsősorban a munkáltatói felmondás esetére.

Amíg a felmondáshoz elegendő az egyik fél akarata, addig a közös megegyezésnek minden esetben megállapodáson kell alapulnia.

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén nem alkalmazandóak a felmondás szabályai, a felek szabadon állapodnak meg a megszüntetés egyes feltételeiről. Ez a szabály egyrészről nagyfokú rugalmasságot biztosít a feleknek, másrészről azonban a törvényi szigor megkerülésének melegágya lehet.

A munkaviszony megszüntetésének e megszűnési módját kezdeményezheti a munkavállaló és a munkáltató egyaránt.

Közös megegyezés: a felek szabad akaratán alapuló megszüntetési forma

Amennyiben a közös megegyezésből hiányzik bármelyik fél akarata, akkor nem beszélhetünk megállapodásról. Az akarat hibája lehet tévedés, jogellenes fenyegetés vagy megtévesztés.

A bíróság kimunkált joggyakorlata szerint„a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó megállapodásban a feleknek befolyásmentesen, kölcsönösen meg kell állapodniuk a munkaviszony meghatározott időpontban történő megszüntetésében”.

A formai szempontokat nézve a közös megegyezést írásba kell foglalni, ennek elmaradása a megállapodás érvénytelenségéhez vezet.

A bírói gyakorlat szerint önmagában a munkaviszony megszüntetéséhez kapcsolódó igazolások átadása-átvétele nem tekinthető írásba foglalt közös megegyezéses megállapodásnak, mivel abból hiányzik a kölcsönös és egybehangzó akaratnyilatkozat.

Lényeges, hogy feleknek meg kell megállapodniuk a megszűnés időpontjában.

Nincs felmondási tilalom, a felmondási időre vonatkozó szabályok nem alkalmazandók, a munkaviszony akár aznap megszüntethető. Felmentési idő nem jár. A munkáltató végkielégítést nem köteles fizetni.

Munkavállaló által kezdeményezett megszüntetés közös megegyezéssel

Nem ritka, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését a munkavállaló kezdeményezi, mert például munkahelyet váltana és a felmondás esetén irányadó felmondási időnél rövidebb időn belül kíván kezdeni az új munkahelyén. Ilyen esetben előnyös lehet a megszüntetés e módja, hiszen megállapodhat a munkáltatóval a megszűnés időpontjában.

Sok esetben a munkaszerződés versenytilalmi megállapodást alkalmaz, amely a munkaviszony megszűnésével hatályba lép. A közös megegyezéssel történő megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy a felek rendezzék a versenytilalmi megállapodás sorsát is, így a munkáltató nyilatkozhat arról, hogy eláll a megállapodástól.

Ha a munkavállaló azonnali hatállyal mondaná fel a munkaviszonyát azért, mert a munkáltató valamely lényeges munkáltatói kötelezettségét megszegte, a munkáltatónak is előnyös lehet a feleknek egy tárgyalásos alapú megállapodás, amelyben a munkavállaló – a további igényérvényesítéséről lemondva – békés úton zárná le a jogviszonyt. Ilyen esetben a Felek a megállapodással rendezett és elhárított jogvita esetleges költségeire tekintettel egy a felmondás esetén járó juttatásoknál kedvezőbb juttatásban is megállapodhatnak.

Munkáltató által kezdeményezett megszüntetés

Ha a munkáltató kívánja megszüntetni a munkaviszonyt, mérlegelnie kell, látja-e kockázatát annak, hogy egyoldalú felmondás esetén a munkavállaló a megszüntetést jogellenességre hivatkozással bíróság előtt megtámadja. Ilyen esetben, ha a felmondás közlése a munkáltató megítélése szerint jogi kockázatot rejt, a munkáltatónak előnyösebb a munkavállalóval közös megegyezéssel megszüntetni a jogviszonyt.

Tekintettel arra, hogy a felek megállapodást kötnek a munkaviszony megszüntetéséről, ezért ott a megszüntetés indoka jellemzően nem az egyik fél által kifejtett indok, hanem az a tény, hogy a felek a megszüntetésről megállapodtak. Ez sok esetben előnyös a munkáltatónak, hiszen a munkáltató – a vezető állású munkavállalók kivételével – köteles a felmondásban kifejteni a megszüntetés okát, annak az indokolásból világosan ki kell tűnnie és esetleges jogvita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét is neki kell bizonyítania.

Noha közös megegyezés esetében a munkáltató nem köteles ugyanazokat a juttatásokat (pl. végkielégítés, felmondási időre járó munkabér) kifizetni a munkavállalónak, mint felmondás esetén, a munkaviszony békés lezárása érdekében érdemes a munkáltatónak ezek összegét figyelembe venni és közelíteni egymáshoz a munkáltató és a munkavállaló (pénzügyi) elképzeléseit.

A munkáltató által kezdeményezett közös megegyezés során az alábbiakra érdemes odafigyelni
a megállapodás megkötésekor tanúsított magatartásra: Érvénytelenséget vonhat maga után egy olyan munkáltatói felszólítás, amely jogtalan hátrányokat helyez kilátásba és amely alkalmas arra, hogy a munkavállalóra kényszerítőleg hasson. Nincsen annak akadálya, hogy a közös megegyezést a felek tanúk előtt írják alá, így csökkentve a kockázatokat.

A következetes bírói joggyakorlat szerint a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére irányuló megállapodásból ki kell tűnnie a megszüntetésre irányuló félreérthetetlen és valódi munkavállalói szándéknak.

Ugyanígy lehetőség van arról is megállapodni, hogy a munkaviszony – figyelemmel a rendes felmondás esetén alkalmazandó felmondási idő tartamára – nem a megállapodás aláírásával, hanem egy későbbi időpontban szűnik meg. A felek ilyen későbbi időpontban történő megszüntetés esetén megállapodhatnak a megszűnésig terjedő időre a munkavállaló munkavégzés alóli felmentéséről is, akár a szabadságok kiadásával, akár az állásidő alkalmazásával, ezzel is támogatva a munkavállaló munkahelykeresését.

Felmondási védelem, késleltetett közlés szabályai alkalmazandóak-e?

Az Mt. taxatív felsorolja, mely esetekben nem szüntetheti meg a munkáltató felmondással a munkaviszonyt, így:
a) a várandósság,
b) a szülési szabadság,
c) az apasági szabadság,
d) a szülői szabadság,
e) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,
f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés,
g) a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének megkezdésétől számított hat hónapig.

A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:
a) a betegség miatti keresőképtelenség (legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év),
b) a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,
c) a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság.

Ezek az egyoldalú felmondásra vonatkozó feltételek nem kötik azonban a munkáltatókat akkor, ha a munkavállalóval megállapodást kötnek a munkaviszony megszüntetéséről, azaz közös megegyezéssel szüntetik meg azt.

Van-e felmondási idő?

Munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén a felmondási időre vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem alkalmazandóak. A felek azonban szabadon megállapodhatnak abban, hogy a munkaviszony nem a megállapodás aláírásakor, hanem egy későbbi időpontban szűnik meg.

Jogosult-e a munkavállaló bónuszra?

A bónuszmegállapodás a munkavállalónak meghatározott időszakban a munkavégzésével kapcsolatos olyan juttatás, amely általában a munkavállaló teljesítményére, eredményére, valamint a munkáltató gazdasági eredményeire, gazdasági mutatóira tekintettel kerül megállapításra. A bónuszmegállapodás alapján járó juttatás a munkavállalót arra az időszakra illeti meg, amelyet a bónuszmegállapodásban a munkáltató meghatározott és amelyben a munkavállaló ténylegesen munkát végzett. Előfordul, hogy a bónuszmegállapodás pontatlanul fogalmaz a bónusz megállapításának és kifizetésének szabályaira vonatkozóan, erre mindenképpen érdemes kitérni egy közös megegyezésben.

Megszüntetésről szóló megállapodás megtámadása bíróság előtt

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodás a polgári jog általános szabályai szerint támadható meg az Mt. 28. § (1) bekezdésére hivatkozással. A megtámadás határideje harminc nap, amely a tévedés felismerésétől vagy a jogellenes fenyegetés megszűnésétől kezdődik, azt a másik féllel kell közölni írásban. A sikeresen megtámadott megállapodás érvénytelen.

A megállapodás megtámadható, ha annak megkötésekor a fél valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, feltéve, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette. A megállapodást bármelyik fél megtámadhatja, ha a szerződéskötéskor lényeges körülményben ugyanabban a téves feltevésben voltak. Lényeges körülményre vonatkozik a tévedés akkor, ha annak ismeretében a fél nem vagy más tartalommal kötötte volna meg a szerződést.

Nem támadhatja meg a szerződést az, aki a tévedését felismerhette vagy a tévedés kockázatát vállalta.

A tévedéssel kapcsolatban fontos kiemelnünk a bírói gyakorlatot, amely szerint kizárólag olyan lényeges körülményben lehet tévedni, amelyről a félnek már a megállapodás megkötésekor tudomása volt. Így, ha a munkavállaló a közös megegyezés létrejöttekor nem tudta, hogy várandós, a közös megegyezést sikertelenül támadja meg.

A megtévesztés hatására kötött megállapodást megtámadhatja, akit a másik fél szándékos magatartásával tévedésbe ejt vagy tévedésben tart.

A megállapodást megtámadhatja, akit a másik fél jogellenes fenyegetéssel vett rá a megállapodás megkötésére. Akkor is ezeket szabályokat kell alkalmazni, ha a megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés harmadik személy részéről történt és erről a másik fél tudott vagy tudnia kellett.

A bírói gyakorlat szerint a jogos hátrányok kilátásba helyezése nem szolgálhat a megtámadási jog alapjául. Ha a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása megalapozná a jogszerű munkáltatói felmondást, akkor a rendes felmondás kilátásba helyezése nem tekinthető jogellenes fenyegetésnek. Ehhez hasonlóan nem jogtalan kilátásba helyezni az azonnali hatályú felmondást, ha annak a jogi lehetősége fennáll.

Amennyiben azonban a munkáltató pl. a munkavállalót addig nem engedi ki a tárgyalóból, amíg nem írta alá a megállapodást, vagy nem biztosít lehetőséget a megállapodás áttekintésére vagy a megállapodás kapcsán harmadik személlyel (hozzátartozó, jogi képviselő stb.) történő egyeztetésre, úgy azt a bírói gyakorlat fenyegetésnek tekinti, és ezért a megállapodás megtámadható.

A megtámadás eredménytelensége esetén jogorvoslat a munkáltató székhelye vagy a munkavállaló belföldi lakóhelye szerinti illetékes közigazgatási és munkaügyi bírósághoz benyújtott keresettel kérhető az Mt. 287.§ (3) bekezdése alapján.

Összegezve: a közös megegyezés rugalmas szabályozási lehetőséget biztosít a felek számára, viszont a körültekintő eljárás a megszüntetés során nélkülözhetetlen, annak elmaradása érvénytelenséghez, a munkaviszony jogellenes megszüntetéséhez vezethet.

A nyitóképen a szerző, dr. Udvari Jesszika

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk