kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Nagyrészt nem valósul meg, ami elhangzik a meetingeken

Különlegesen széles látókörű vendége volt a Coaching Határok Nélkül programsorozatnak Peter Hawkins brit professzor személyében, aki vezetőfejlesztőként a legelsők között még a nyolcvanas években kezdte alkalmazni a coaching stílust. Munkájának középpontjában ma már a teamcoaching áll, amelyet a jövő egyre fontosabb irányzatának tart.

Peter Hawkins sok mindent másképp lát és láttat, mint ahogy általában szokásos. Például a „hogyan motiváljuk munkatársainkat?” kérdésre azt mondja: „Az vezet eredményre, ha az embereket nem motiváljuk a változásokra, hanem kihívás elé állítjuk őket, és izgalmat keltünk bennük a változások érdekében. Ez már önmagában motiváló.”
Peter Hawkins

Véleménye szerint a huszonegyedik században másképp kell vezetni, mint a huszadikban. Ami akkor jó volt, ma már nem az, a mai kor kihívásai a kollektív gondolkodást és munkát igénylik. Úgy látja, a vezetők többnyire a visszapillantó tükörbe nézve irányítanak, holott az előre mutató külső hatásokat kellene pásztázniuk.

Peter Hawkins a vezetés professzora a Henley Business School intézményében, valamint a Bath Consultancy Group alapítója és emeritus elnöke. Vezető tanácsadó, több kiváló könyv írója, számtalan kutatást végzett az elmúlt évtizedek során. A világ sok élvonalbeli cégének vezetőivel dolgozott és dolgozik ma is – eredményesen.

Az évek során megfigyelte, és kutatásai alá is támasztották, hogy azok a módszerek, amelyek például a csapatépítő tréningek vagy más tréningek, nagyon kevéssé hoztak hosszútávra kiható változásokat. Több száz vállalatnál folytatott vizsgálat mutatta ki, hogy 3-30 százalékban valósultak meg azok a szándékok, amelyeket ezeken a programokon elhatároztak. Mert az elhatározás még kevés a változáshoz. Elkötelezettségre van szükség, és ezt más eszközökkel lehet elérni.

A teamcoaching során Peter Hawkins erre az elkötelezettségre vezeti rá ügyfeleit. Aminek a kulcsa, hogy a közös célokat közösen határozzák meg, úgy, hogy a megvalósulás iránt el is legyenek kötelezve, ne csak szóban, hanem testbeszédben is. Nemcsak a vezető testületen belül, hanem az egész szervezet részvételével, sőt a szervezet működéséhez kapcsolódó valamennyi érintett (befektetők, beszállítók, vevők, ügyfelek, alkalmazottak) bevonásával. Vagyis nem elég, ha az igazgatóság valamit megtárgyal, és ott mindenki egyenként elmondja a saját területének álláspontját és a többiek hallgatólagosan beleegyeznek. Sok országban végzett kutatás alapján azt szűrte le, hogy a cégeknél bár 90 százalékosan tisztában voltak az egyes vezetők azzal, hogy ami elhangzott a meetingeken, az nem valósul meg, mégis úgy tettek, hiába voltak láthatóak a jelek, mintha minden rendben lenne.

Ha Peter Hawkins is részt vesz egy board ülésen, mindig üresen hagyat néhány széket, amelyek a külső érintetteket jelképezik. Hogy az ő álláspontjuk is megjelenjen a gondolkodásban, még olyankor is, amikor nincsenek személyesen jelen. Mert mindenki számára világos legyen: valamennyi nézőpontot és jövőbeni igényt meg kell ismerni ahhoz, hogy megfelelő döntések születhessenek.

Ma már másképp is kell kérdezni, mint ahogy korábban. A jó kérdés: hogyan változik az élet a jövőben, és ezeket a változásokat hogyan tudjuk támogatni?

A Henley Business School 2014-ben egy 600 cégre kiterjedő felmérést készített arról, hogyan látják a vezetők az elkövetkező három év legfontosabb kihívásait. A válaszadók 72 százaléka szerint hiányzik a megfelelő vezetői képesség a cégek hatékony irányításához. Arra a kérdésre, hogy mit tesznek ennek javítása érdekében, 83 százalék felelte, hogy egyéni coachokat fog alkalmazni, 53 százalék pedig a teamcoaching mellett foglalt állást. Peter Hawkins véleménye szerint az elkövetkező néhány évben ez az arány megváltozik a teamcoaching javára.

Ennek az a fő oka, hogy a XXI. században szükséges kollektív vezetés kialakításához a teameken keresztül vezet az út. Ma már nem elég, ha minden vezető a maga részlegének gondjaival és feladataival foglalkozik. A részlegek közötti együttműködés is alapfeltétel. Kívülről befelé haladva kell megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy mire van szüksége az összes érintettnek. Rendszerszemléletű teamcoachinggal lehet elérni a csapatok közötti együttműködést, amely nélkülözhetetlen az egész szervezet jó működéséhez. Vagyis az egész szervezetet kell egy nagy csapatként kezelni, beleértve a külső és a belső érintetteket. Mert „ami idáig elhozta a szervezeteket, az nem visz el oda, ahová el akarnak jutni a XXI. században” – mondta Peter Hawkins. Hogy ez meg is valósulhasson, ahhoz nagyon praktikus eszköztárat dolgozott ki, amelyekben zömmel lényegre törő kérdések vannak.

A legfontosabb kérdése:

„Mi az az egyedi dolog, amit tudsz és amire holnap a világának szüksége van?” Mert mindenki egyéniség, mindenkinek van valamilyen speciális képessége, és de ahhoz, hogy eredményes legyen a jövő igényeit is fel kell ismerni, és ahhoz kell igazítani a saját adottságokat – egyéneknek és szervezeteknek is.

Vagyis az egész gondolkodás lényege, hogy a jövő kihívásait sikerüljön felismerni, és azokra megadni már ma a válaszokat. Ezt egy olyan korban kell megtenni, amikor már látni lehet, hogy a világ rohamosan változik, pár évtizeden belül 9 milliárdra nő a Föld népessége, miközben az erőforrások iránti igények a tényleges lehetőségek ötszörösére nőnek. Mindez arra kell, hogy sarkallja az egyéneket és a szervezetek is, hogy előrelátóan gondolkodjanak, és a céljaikat ezek ismeretében határozzák meg.

Peredi Ágnes
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk