Megjelent: 7 éve

Nem elég profinak lenni, annak is kell látszani!

Talán több mint 10 éve volt, mikor egy fórumon felháborodva olvastam egy HR-es kommentjét, mert az akkori nehéz munkaerőpiacon azt merte írni, hogy lehet, hogy jó a jelentkező, de milyen béna CV-t írt már, „totally unprofessional”. Erre a kifejezésre azóta sem tudok szép magyar jelzőt, annyira kifejező, a probléma viszont letette a Jobangel egyik alapkövét. Profi CV kell az álláshoz, pont, írja Jobangel a HR Blogon.

images

Meg még pár egyéb dolog is, olyan is, ami akkor, ebben a bizonyos csevejben még nem merülhetett fel, nem lévén Facebook, Linkedin stb. És bizony sokszor tapasztalom, hogy egyes álláskeresőkkel semmi probléma sincs, azon felül, hogy nem tudják a magas szintű szakmai kvalitásaikat tálalni. Vagy “túltálalják”, ami legalább olyan rossz. Tehát, a profinak látszódás alapvető kellékei (nemcsak) az álláskeresésben, hanem általában minden tárgyalásnál.


Jól megírt álláspályázati anyag



Blabla-mentes, informatív, őszinte. Formailag jól megkomponált, helyesírása rendben, a rajta lévő fénykép - ha van - illik az álláskeresési tevékenységhez. A motivációs levél pár kiemelkedő eredményedet, készségedet tartalmazza, és utal arra, mit szeretnél a jövőben. Az önéletrajzban leírtad, konkrétan milyen szakmai munkával töltötted a munkahelye(i)den a napjaidat.

Elérhetőségi adataid pontosak, a megadott csatornákon valóban elérhető vagy. Ha pl. a mobilodon csak munkaidőn kívül, ezt a CV-ben jelezd, nem gáz. Nagyobb baj, ha munkaidőben többször keresnek, és egyszer sem tudod felvenni…


Profi online megjelenés



Következetes, nem egymásnak ellentmondó infókat írsz magadról a Linkedinen, a Facebookon és az álláspályázati anyagaidban. És ugye a jelenlegi munkahelyed honlapján sem más a pozíciód megnevezése, mint amit az önéletrajzba írtál?

Videokonferenciás állásinterjún, Skype-interjún is ügyelsz a részletekre.


Profi személyes megjelenés



Itt is sokan hibáznak. Nem sorolnám fel most a profi megjelenés öltözködési, fodrászati, testtartási (!) és egyéb kellékeit, mert az összkép a lényeg. A rajtad lévő ruha, frizura, cipő illik hozzád. Nem baj, ha nem márkás, nem drága, de legyen vasalt, tiszta. Hölgyek esetében a magassarkú cipődben tudsz járni, nem botladozol (vagy nem veszel fel magassarkút, az is megoldás). Férfiak nem a kezükben hurcolják a telefont, tárcát, egyebeket, állásinterjún sem rámolják ki ezeket az asztalra.


Profi tárgyalás



Tudod, mit akarsz, miről tárgyalsz: vannak kérdéseid, érdekel az állás, a cég, a munka. Amit az álláspályázat során eddig állítottál, azt továbbra is fenntartod. A motivációdról, a szakmai tudásodról.

Határozott elképzelésed van a fizetési igényedről, vagy tudod magadról, hogy nincs megfelelő információd erről, felkészültél arra, hogy ezt jól előadd. Nyitott vagy az ajánlatok sokféleségére: ha összetett a juttatási csomag, érdeklődsz a részletekről, ha valami nem felel meg benne, akkor megkérdezed, lehet-e másképp a te esetedben.


Nem szólal meg a telefonod állásinterjú közben



Nem mentegetőzöl, ha egy szakmai kérdésre nem tudsz válaszolni, de egyenesen elismered, hogy ezzel még nem találkoztál, nem tudod. Nem kell mindig mindent tudni ahhoz, hogy megkapj egy állást. Nem magyarázkodsz hosszan, ha kicsit elkéstél - elnézést kérsz, és kész. Ideális esetben pontosan érkezel, de ez sajnos nem mindig tartható.

Nem sértődsz meg egy rosszindulatúnak hangzó megjegyzésen, mert tudod, nem biztos, hogy annak szánták. Ellenben határozottan képviseled az érdekeidet, nem tűröd, hogy törvénytelen, diszkriminatív szempontokkal értékeljenek (ezesetben ezt az állást jó eséllyel nem kapod meg, de valószínűleg így jársz jól).


Utókövetés végzel



A legmacerásabb munka: ne érezzék nyomulásnak, de mégiscsak tudják, hogy neked kell egy pontos visszajelzés. Kérdezd meg, mikorra várhatsz választ a döntésükről, hogyan érdeklődhetsz. Majd eszerint érdeklődj.


Következetesség



Amikor állítasz magadról valamit, azt tudod is igazolni: példákkal, referenciákkal, a saját viselkedéseddel. Pl. ha azt írod az önéletrajzodba, hogy „jó kommunikációs képesség”, akkor tényleg kommunikálj jól.

Összességében: tudatosan kezeled az álláskeresést, minden egyes lépésében. Mindig, kihagyás nélkül. A fentiek persze az alapok. Hogy mindez jól menjen, ahhoz muszáj gyakorolni: nem biztos, hogy az első állásinterjún jön a siker, nem az első verziója lesz sikeres az önéletrajzodnak.

Jobangel
HR Blog
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Félrement kapcsolat, avagy amikor rossz irányba mennek a dolgok

Mit tehet egy cég, ha megállapodik partnerével, ám a végleges szerződéstervezetet a leendő partner több lényeges ponton átírja? Engedjünk,... Teljes cikk

TOP 3 kihívás a HR szakmában - Kérdések és válaszok: 2. rész

Ezúttal arra kereste a választ Gombkötő Marcell a HR Blogon, hogy vajon mi jelenti a legnagyobb kihívást a HR-eseknek a szakmájukban. Teljes cikk

A munkahelyi együttműködés 7 aranyszabálya

Hogyan kell, lehet a munkahelyen viselkedni? Mi az, amire minden szereplőnek egyaránt figyelnie kell, függetlenül attól, hogy mi a beosztása, munkaköre,... Teljes cikk