Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Ön pontosan tudja mennyi a kára, ha hiányzik a csapatból egy kolléga?

A legtöbb ember számára elsősorban gyártási, termelési területen ismert az elmaradt haszon elv alapján számított kieső kár. Ennek ellenére a legtöbb területen forintosítható az az összeg, ami a kieső bevételt jelenti, legyen az köszönhető a nyári leállásnak, karbantartásnak vagy pusztán a napi működést gördülékennyé tevő szakember hiányának. Kiszámolta már Ön, hogy mekkora mínuszt termel mindennap egy kulcspozícióban dolgozó ember hiánya?

images

Elnézést ha megválaszolom Ön helyett a kérdést, de akitől az elmúlt három hónapban megkérdeztem, nemmel válaszolt, ezért feltételem, hogy az Ön válasza is NEM.

Van viszont, aki ezt már kiszámolta. Több cég statisztikai átlagáról írok, amiről tanulmány is készült. Pályakezdő szinten a munkavállaló havi bérének 30-50 százaléka, középszinten 150 százaléka és vezetői beosztásban 400 százaléka a kára egy cégnek, ha ezekről a szintekről hiányzik egy kolléga. Tényleg ér ez ennyit Önnek?

Érdemes kikalkulálnia ezt egyszer és megdöbbentő lesz látni a számot, ami bizonyítja, hogy már néhány hét is jelentős kárt okoz cége életében, ha nincs adott (nem mindig kulcsfontosságú) pozícióban kolléga.

Számolja bele, hogy ez a kolléga kikkel tart kapcsolatot, kinek a munkáját befolyásolja az ő közreműködése, kire és mire van direkt ráhatással, adja hozzá az ügyfeleket, akik érzelmileg is ragaszkodnak hozzá, a lelkesedést, amivel hatást gyakorolt környezetére, a szenvedélyt, ami körbelengi és ezzel folyamatosan hat csapatára. Nehéz lesz számosítani, de minél több dolgot fel tud sorolni egy fehér papíron annál szembetűnőbb lesz, hogy Ön nem engedheti meg azt a luxust, hogy cégének kieső bevételt termel, mert a toborzás lassú vagy nehézkes.

Gondolatébresztőnek szántam a kieső haszon elve alapján számított kárfelmérést, ha viszont rászán pár órát egy egészen megdöbbentő adattal és képpel fog találkozni, amit talán máshogy soha nem gondolt volna át ennyire analitikusan.

Jó számolgatást és megdöbbentő eredményeket!

Pethő Anikó
Aarenson Consulting

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezekre az állásokra jelentkeznek legtöbben

Gyártósor és adminisztráció - ezeken a területeken szeretnének a legtöbben elhelyezkedni ma Magyarországon. A coach, a területi képviselő és az... Teljes cikk

Hogyan látják a munkáltatók a karrierváltókat?

Milyen félelmeik és prekoncepcióik vannak a munkáltatóknak a magasan kvalifikált, egy területen már sikereket elért karrierváltókkal kapcsolatban?... Teljes cikk

Szlovénia nyilvános pályázat útján keres titkosügynököket

A szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség (SOVA) történetében először nyilvános pályázat útján keres titkosügynököket - jelentette... Teljes cikk