kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Pelenkák világából a táblázatok közé

10 tipp vállalatoknak, hogy csocsóasztal helyett mivel tarthatják meg értékes szakembereiket a mai kínzó munkaerőhiányban.

A május a munka ünnepével indul, majd frissen ezután megünnepeljük az anyák napját is. Nem tudom, véletlen-e a közelség? Nekem mindenesetre József Attila sorai még kisgyerekkoromban belém égtek: „hagyja a dagadt ruhát másra, engem vigyen fel a padlásra!” - pedig még akkor, kisgyerekként fogalmam sem volt, mekkora kihívás lesz anyukaként dolgozni, arról pedig még kevesebb sejtésem volt, mekkora fejtörést okoz majd HR szakemberként e két világ vállalati oldali összehangolása.

Évmilliók óta rengeteg változáson ment keresztül az emberiség, de egy dolog állandó maradt: a szülők rengeteget dolgoznak, hogy fenntartsák magukat és felneveljék gyerekeiket. Most, a huszonegyedik század extra gyors tempójában ugyanúgy extra erőfeszítéseket tesznek nap, mint nap, mint évezredekkel ezelőtt, csak az erőfeszítések tárgya és helyszíne változott. Nem is keveset. A munka világa ugyanis teljesen átalakult. Nem kell már a ruhát a padlásra vinni, mert megszárítja nekünk a szárítógép, mégis, ha megkérdezzük a szülőket, mi a legnagyobb kihívás számukra most, 2018 tavaszán, a válasz sokban hasonló lesz: szeretnék többet látni a gyereket, és szeretnék jobban összehangolni a gyereknevelést a munka világával.

Honnan tudom?

Egy évben egyszer, nem csak a családok, hanem egy ideje már a vállalatok is elgondolkodnak azon, miként lehetne az „Anyák Napján” igazi, segítő ajándékot adni a náluk dolgozó édesanyáknak, és édesapáknak.
Éppen egy GYES-ről visszatért édesanya, Marton Éva nevéhez fűződik az egyik legnépszerűbb vállalti kezdeményezés, a Dolgozó Szülők Napja programsorozat. Mint annyian, akik kisgyerek mellett újra elkezdenek dolgozni, Éva is megtapasztalta, milyen nehéz az átmenet a pelenkák világából a táblázatok világába. Ő azonban ennél egy lépéssel tovább ment, és elkezdte kutatni, keresni, hogyan lehetne ezt az átmenetet, és vele együtt a szülők és gyerekek számára a kisgyerekkort is élhetőbbé, és nem csak túlélhetővé tenni. A kutatást tettek követték, és mára, az általa 2012-ben alapított „Dolgozó Szülők Napja” rendezvény sorozat nem csak az adott vállalatcsoporton belül, hanem országosan is hagyománnyá vált.

Az Éva és önkéntes csapata által megálmodott és megvalósított esemény idén újabb szintet lépett, május 12-én, szombaton - munkaidőn kívül - lesz az első, Országos Dolgozó Szülők Napja Konferencia, ami már nem csak egy vállalat keretin belül, hanem egy országos kutatás eredményeire alapozva bármely munkavállalónak és munkáltatónak felfedi a dolgozó szülők legnagyobb kihívásait, és lehetőséget ad arra, hogy segítse őket a megoldások keresésében.

A program neve talán nem szexi, a tartalma annál inkább. A több mint 200 válaszadó- döntő többségében édesanya - egészen erős tízes listát hozott össze.

A következő pontok átolvasása előtt írd le, kedve olvasó, Neked mi okoz ma a legnagyobb kihívást, és nézzük, hol leszel majd a listán? Ha megvagy a saját kihívásaid felsorolásával, nézzük, mennyire hasonlít az életed a hasonló cipőben járó honfitársaink mindennapjaihoz?

11. A tízes listáról éppen kiszorult a sport és az egészséges életmód követése, mert erre már nem jut idő. (HR szakemberként ezen a ponton csak azért is elgondolkodnék, mert a ma gyereket vállaló 25 éves ember hosszabb időt tölt majd a munkaerőpiacon, mint dédapja egész élete volt!!! Érdekes belegondolni, hogy ebből egy bő 10 éves szakaszban, épp arra nincs lehetősége, hogy az itt töltött idő alatt az egészségéért tegyen…)

10.Háztartás vezetése lett a sereghajtó a listán. Nekem sosem volt a kedvenc elfoglaltságom, a kérdőív kitöltői viszont magas elvárásokat tartanak maguk előtt, de ideje sokaknak kevesebb marad rá, mint szeretné. A válaszadók üzenetei alapján kiemelkedően nehéz feladat az általuk elvárt színvonalon megoldani a háztartás vezetését a munkába visszatérve.

9. Felkerült a listára az „egyszülős lét”. A kérdőív kitöltői között reprezentálódik a társadalom egyik legnagyobb kihívása: egyszülőként helyt állni a mindennapokban a gyerek életében: dolgozni, háztartást vezetni, a gyerekkel lenni - mindezt társ nélkül, adott esetben több száz kilométerre élő családtagokkal, akik a fizikai távolság miatt a mindennapokban maximum lelki támaszt tudnak nyújtani.

8. Az iskolatáska nem csak a gyerekeknek nehéz. Önálló helyezést kapott a kihívások sorában az iskolai kihívások kezelése. Van, akinek „a jelenlegi iskolai rendszerben a tanulás segítése, foglalkozás otthon a gyermekkel, amennyiben ez az iskolában nem történik meg.” jelent komoly feladatot, másoknak az „iskolai hatások kiküszöbölése”.

7. A „normális étkezés biztosítása” előkelő helyen szerepel a kihívások listájában. Az egészséges ételek elkészítése (!), eljuttatása, beiktatása a hétköznapi napi rutinba a gyerek étkezése során ugyanúgy komoly feladat, mint az étel-intoleranciával élő gyerek nevelése, vagy az olyan extrém élethelyzetek kezelése, mint a gyerekkori diabétesz.

6. Az iskolai és óvodai szünetekben a gyerekfelügyelet megoldása extrém nehéz a szülőknek. Ugyanide került a kisgyerekkorra jellemző betegségekkel való megküzdés is: a dolgozó szülőnek extrém nehéz dolga van ilyen esetekben: legszívesebben otthon lenne, hisz a gyereknek óriási szüksége van rá, mégis be kell menni dolgozni, mert nem meri veszélyeztetni a munkahelyét. Volt válaszadónk, aki a táppénz szót ki sem meri ejteni a munkában.

5. A gyereknevelés küzdelmei „csak” az ötödik helyet foglalják el a listán. Azaz, a hiszti és dühkitörés megtépázza a szülőket, de súlyát tekintve messze leszorul még a dobogóról is a dolgozó szülői lét összességét nézve. Mit jelen ez? Sajnos, a dolgozó szülők sok más dologgal küzdenek még, ami nem hagy elég időt a gyerekkel való „minőségi programok kigondolására”, és a velük való foglalkozásra.

4. Az „énidő hiánya” a negyedik legnagyobb kihívás a dolgozó szülői létben, és az egyik legátláthatóbb kategória: egyszerűen nincs. Nem csökkent, vagy kevesebb lett, egyszerűen eltűnt, és esélyt sem látnak arra, hogy visszatér. Ahogyan a kérdőív egyik kitöltője fogalmaz: arról már nem is álmodom. Mi ebben a komoly üzenet a munkáltatók számára? Éppen a feltöltődésre, a legalább rövid ideig tartó kikapcsolásra, a rohanás felfüggesztésére nincs idő, ami viszont biztosítaná az alapokat a nyugodt, fókuszált, konstruktív, kreatív munkavégzéshez….

3. A dobogós helyezések közül a bronzérmet a „rugalmatlan munkahelyi viszonyok kapták”. HR és cégvezetőként ez egy elgondolkodtató problémakör. Egyszerre jelent problémát a komoly munkaterhelés: „4 órás munkaidőmbe belepasszírozzak kb.6-7 munkaórányi feladatot”, az, hogy „nem preferált az otthonról történő munkavégzés a munkahelyemen, holott megoldható lenne legalább heti egy napban”, és a „kollégák, főnökök rugalmatlan hozzáállása a kisgyermekesekhez”.

2.-1. A második helyezett „munka-magánélet” egyensúly és a dobogó legfelső fokát elfoglaló „logisztika és időbeosztás gyakorlatilag a harmadik helyen végzett, „rugalmatlan munkahelyi viszonyok” fennállásából adódik.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Pelenkák világából a táblázatok közé
2. oldal - Hogyan lehetne rugalmasabbá tenni a foglalkoztatási lehetőségeket?
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk