Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 10 éve

Szakma vagy művészet?

A varrónők a szakmai rangsorban mindig a divattervezők és a stylistok után „"kullognak", munkájuk mégis nélkülözhetetlen, hiszen a megálmodott ruhaterveket ők valósítják meg. Varrónőnek mégis egyre kevesebben tanulnak. Ez többek között a távol-keleti könnyűipar dominanciájának is köszönhető, az olcsó termékeikkel nem lehet versenybe szállni, így nagyon sok hazai gyár és varroda megszűnt. A varrónő szakma jelenéről, kihívásairól, szépségeiről beszélgettünk Reidinger Mária varrónővel.

images

- Hogyan lett belőled varrónő?

- A nővérem is varróiskolába járt, a gyerekek között pedig van egyfajta versenyszellem, és mivel elsőben hét tantárgyból megbukott (nevet), ezért úgy döntöttem, megmutatom, mennyivel jobb vagyok nála, ezért jelentkeztem ugyanabba az iskolába. Tehát semmi tudatosság nem volt a választásomban. Nem a varrónő szakma volt az álmom, de nem bántam meg. A Mező Imre Ruhaipari Szakmunkásképző Intézetben tanultam. Gyakorlatra nagyon keveset jártam, mert már akkor sérelemként éltem meg, hogy a gyakorlati idő alatt ugyanannyit kellett nekünk, tanulóknak dolgoznunk - tehát reggel hattól délután kettőig -, mint annak a varrónőnek, aki fizetésért járt be. Nem kaptunk bért a gyártól, pedig ugyanúgy a termelő munkában kellett részt vennünk: mindenkinek hoznia kellett a napi normát. Ezért inkább mindig elmentem betegállományba, és a szomszédunkban lakó varrónőnél dolgoztam pénzért. Mindent meg tudtam venni magamnak, amit szerettem volna, nem kellett a szüleimtől pénzt kérnem.

- Akkor te már tizenhét éves korod óta dolgozol?

- Igazából tizennégy éves koromtól már dolgoztam hétvégenként, hol zöldségesként, hol édességet árultam. Tehát mindig meg tudtam magamnak teremteni azt, amire szükségem van. Nem is tudom elképzelni, hogy engem eltartson valaki.

- Mit szeretsz a szakmádban?

- Mindent. Jó az emberekkel foglalkozni, jó az anyagokkal dolgozni, szeretek szépet csinálni. Nagyon jó, mikor bejön a vevő, kitaláljuk, mit szeretne, végül csillog a szeme, mikor elkészül.

- Hogyan telik egy munkanapod?

- Reggel fölkelek, nyolc óra után elindulok, megnézem az aznapi teendőket, hova, kiktől kell anyagot rendelnem, mire van szükség varrodámban - gomb, cérna, cipzár -, és leülök varrni. Négy után pedig hazamegyek a családomhoz. Ezen a héten azonban például vidéki szállodába szállítottam le a megrendelt formaruhákat. Ilyenkor lepróbálom, igazítok a ruhán, sokszor viszem magammal a varrógépet is.

- Hogyan alakult a szakmai életutad?

- Nagy kitartással és szerencsével jutottam el oda, ahol most vagyok. Miután elvégeztem az iskolát, elmentem pincérnek, mert úgy gondoltam, nem nekem találták ki a varrónő szakmát. Az étteremben átverve éreztem magam, mert hó végén nem kaptuk meg a fizetésünket, csak a borravalót. Aztán elmentem dolgozni egy üléshuzat és panorámafüggöny gyártó céghez, ott háromnegyed évig maradtam. Onnan az akkor induló, öltönyöket varró vállalathoz kerültem. Volt egy nagyon jó szalagvezetőnk, akinél mindenkinek minden munkafázist meg kellett tanulnia, mert úgy gondolta, hogy "nem állhat meg azért a másik hétnek a munkája, mert valaki nem jött be dolgozni". Ezért nagyon hálás vagyok, mert azóta is folyamatosan hasznosítom amit ott megtanultam. Volt például olyan esetem is, amikor egy híres humorista fölhívott, hogy másnapra varrjak neki egy öltönyt. Reggel bejött, levettem a méretet, megvettük az anyagot, délután már próbánk volt, másnap reggelre pedig kész volt az öltöny. Ha valaki dolgozik, nagyon gyorsan tud dolgozni. Ha munka van, azt meg kell csinálni, nem beszélgetni kell, nem mással foglalkozni, akkor azt meg kell varrni. Egyébként a mai napig emlegeti.

- Az öltönyöket varró cég után hova vezetett az utad?

- Miután megszületett az első gyerekem, nem mentem vissza a gyárba, hanem csináltam egy pici varrodát. Eleinte egyedül dolgoztam, aztán mikor már nem bírtam, felvettem magam mellé egy varrónőt, később már kilencen voltunk. A telefonkönyvben adtunk fel hirdetést magunkról, és egyszer csak fölhívtak egy kaszinótól, hogy a pár nap múlva esedékes megnyitójukra föl kellene öltöztetni minden alkalmazottjukat. Természetesen elvállaltuk. Azután folyamatosan jöttek a megrendelések: szállodai személyzetnek ruhát, színészeknek jelmezt varratni. A kapcsolati tőke és a szerencse nagyon sokat számít ebben a szakmában. Nagyon jó csillagzat alatt születtem, úgy érzem, mert nem egy szimpla varrónő vagyok, aki nadrágokat tud felhajtani, hanem nagyon sokrétű a szakmai tudásom.

- Mi az a többlet, amit úgy érzel, a szakmai tudásodhoz hozzá kellett raknod?
Kedvenc színe: rózsaszín

Kedvenc anyaga:

rugalmas és kényelmes legyen

Kedvenc munkája:

"Nagyon szerettem a Budapest Balettnek dolgozni, elmentem velük egy hathetes franciaországi turnéra, az nagyon jó volt."

Kedvenc ruhaneműje:

nincs, nem követem a divatot napra pontosan

Kedvenc varrnivaló:

a díszes RSG-s ruhák


- Magamat. Az a legfontosabb, hogy mindig jókedvűnek kell lenni. Nagyon sok vevőm azt mondja, azért szeret hozzánk jönni, mert mi mindig mosolygunk. És nagyon rugalmasnak kell lenni. Volt már úgy, hogy vasárnap este csörgött a telefon, hogy másnap reggel ötre kellene mennem varrni, igent mondtam. Ezeken kívül szerintem még a családi háttér lényeges, én szerencsére mindig számíthatok a párom segítségére, teljes mértékben támogat a munkámban. A másik nagyon fontos dolog, amit megtanultam az eddigi munkával töltött éveim alatt, hogy soha nem szabad bevinni a munkahelyre a személyes problémákat.

- Te hogyan látod a szakmád?

- A varrónők mindig hátul kullognak a sorban, előttük vannak a stylistok, őelőttük pedig a tervezők, de a divattervező mellett ott kell lennie annak a varrónőnek is, aki meg tudja valósítani a divattervező által megálmodott ruhát. Én mindig azt mondom, hogy a papír sok mindent elbír. Rajzolni és maszatolni lehet, de az igazi kihívás az, hogy hogyan valósítom meg, a nehezen kivitelezhető ruhaterveket.

- Mit nem kedvelsz a munkádban, mi az, amit nem szívesen csinálsz?

- Nem szeretek anyagot választani, mert előfordulhat, hogy nem tetszik a vevőnek. Éppen ezért nálam hozni kell az anyagot. Így inkább elküldöm a méteráru boltba vagy elmegyek vele, ajánlok, de a vevő felelőssége, milyen anyagot választ magának. Én nem stylist vagy divattervező vagyok, én varrónő vagyok.

- Hogy látod, hogyan változott meg az iparág az elmúlt 15-20 évben?

- Nagyon sok varroda bezárt, mikor bejöhettek a kínaiak, de nemcsak a varrodák nagy részét tette tönkre a kínai könnyűipar, hanem az anyaggyártást, a kézműipart is. Sajnos azonban szükség van az olcsó ruházatra, mert az emberek nem tudják megfizetni a minőséget. Nagyon sok kínai ruhát javítunk pontosan azért, mert a távol-keletiek olyan minőséget produkálnak, amilyet. Magyarországon régen festődék, cérnagyárak, szövödék, kelmefestő gyárak voltak, amelyek sok embernek adtak munkát és jó minőségű árut állítottak elő, azonban ezek bezártak.

- A fiatalokat mennyire érdekli a varrónő szakma?

- A fiatalokat főleg a "stylistkodás" érdekli. A legfiatalabb varrónő, akivel manapság találkoztam 35 év körüli. A húsz éves lányok nem akarnak varrónők lenni, pedig azt gondolom, a mai világban elsőorban a termelő munkából lehet megélni. Nem lehet csak szellemi munkát eladnia egy országnak. Igenis kellene termelni, de nincsenek szakiskolák. Ma, ha elmegy valaki szakmunkásképzőbe, hol tölti a gyakorlatát? Egy OKJ-s tanfolyamot elvégezve szerintem nem lehet a varrás "tudományát" elsajátítani.

- Mit csinál egy stylist?

- A stylist kitalálja, hogyan kell felöltöznöd. Például reklámokba elviszi a butikokban összeválogatott ruhát. Nemrég voltam egy reklámfilm forgatáson, ahol épp nem ért rá a stylist hölgy, és megkértek, hogy én, mint öltöztető menjek el. Vittem magammal az ügyeletes varrótáskám is, amit minden forgatásra elviszek, van benne tű, cérna, olló. A modellre kellett igazítani a ruhát, kész volt tíz perc alatt. A megrendelő meg el volt ájulva tőle, hogy ezt hogy csináltam, vagyis a megrendelő hálás volt azért, mert tudok varrni. Mondtam, nekem ez a szakmám.


  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk