kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 12 éve

Szenvedélybetegség: egyre több vezető esik áldozatul

Folyamatosan készenléti állapotban lenni, és ebből kikapcsolni nem könnyű a topmenedzsereknek, vezetőknek, akik körében a szorongásos és viselkedéses zavar, a depresszió a leggyakoribb pszichés betegség. Aki kevésbé tud a pozíciójával járó helyzettel megbirkózni, és nem talál más alternatívát a feltöltődésre vagy inspirációra, könnyen különböző szerekhez nyúlhat. Alkohol, kokain, játékfüggőség - csak néhány szenvedély, amelynek egyre több vezető lesz a rabja.

Itthon még mindig tabuként kezeljük a szenvedélybetegségeket, pedig a nevében is benne van, hogy betegségről van szó, vagyis nem egy szégyenteljes dolog, hanem kezelni kell. Különösen kényes téma ez a munkahelyeken, pedig attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik, sőt, sok cégnél éppen azért nincs program, megelőzés, vagy bármilyen intervenció, mert maga a vezető is szenvedélybeteg. Igaz, átfogó felmérés eddig még nem készült a témában, becslések szerint a vezetők 30-50 százaléka lehet érintett valamilyen szenvedélybetegségben, legyen az alkoholizmus, játékszenvedély, gyógyszerfüggőség, droghasználat, dohányzás vagy munkamánia. A probléma súlyosságát jelzi, hogy az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint a következő évtizedekben a depresszió és a különféle szenvedélybetegségek még inkább előtérbe kerülnek, méghozzá egyre több magasabb beosztású munkavállalót "megfertőzve".

- A vezetők nagy stressznek vannak kitéve, ami mindenképpen kockázati faktor a különböző szomatikus betegségek, lelki problémák és szerhasználati zavarok tekintetében, tehát valóban potenciális veszélyről van szó - fogalmazott lapunknak Dr. Demetrovics Zsolt, pszichológus, addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének igazgatója. Mint mondta, a vezetőknek folyamatosan topon kell lenniük, miközben este szeretnének leállni; ezt az állandó készenléti állapotot pedig nem könnyű sem fenntartani, sem pedig kikapcsolni. Ha nincs más alternatívájuk a feltöltődésre, kikapcsolódásra vagy a teljesítmény növelésére, különböző szerekhez nyúlhatnak. A szakember elmondása szerint szenvedélybetegségről akkor beszélünk, ha valaki olyan mértékben használ legális vagy illegális szereket, vagy olyan viselkedési függősége van, ami már a testi, lelki egészségét károsítja, mindennapi életvitelét negatívan befolyásolja, alkalmazkodását jelentősen rontja, ezzel összefüggésben pedig a családi, munkahelyi kapcsolatait, hobbi tevékenységét kedvezőtlenül befolyásolja.
A Budai Egészségközpont tapasztalatai szerint a dohányzás okozta dependencia, szorongásos zavar, viselkedéses zavar, depresszió a legjellemzőbb pszichés betegségek a vezetők körében. Jelenleg a menedzserszűrések a szomatikus, szervi betegségek kimutatására szolgálnak, pszichés állapotfelmérés az idei évtől kerül be a szűrőprogramokba. Vagyis jelenleg még indirekt módon, ha megjelennek szervi elváltozások, vagy laborparaméterekben kimutatható kóros elváltozás, akkor tudnak esetleg arra következtetni, hogy valamilyen szenvedélybetegség állhat a háttérben.



Kokain, vállalati ivászat és játékfüggőség



- A vezetők általában napi 12-15 órát is dolgoznak, gyakran viszik haza a munkájukat, sokszor még éjszaka is ezen jár az agyuk, nehezen tudnak kikapcsolni. Az ellazuláshoz különféle szerekhez nyúlnak, a pörgéshez főleg kokaint használnak, ami mellett még el tudják látni a feladataikat, de jelentős százalékukat érintik az alkohol problémák is - számol be tapasztalatairól Nagy Gabriella, a decemberben indult, szenvedélybeteg vezetőket célzó Phoenix Program (www.phonixprogram.com) vezetője. A szakember szerint főleg a hatalmi pozícióban lévő emberekre jellemző az úgynevezett adrenalinfüggőség kialakulása, ami extrém sportok űzésében, vagy játékfüggőségben nyilvánulhat meg. - A játék vagy veszélyes sport azt az izgalmat és hatalmat adják, amit a pozíció, a munka jelent a számukra, újra és újra érezni akarják, hogy le tudnak győzni egy nagy akadályt, vagy, hogy nyerni tudnak - magyarázza a szakember.

Nagy Gabriella úgy látja, sokszor társadalmi nyomásra alakul ki a függőség, a vállalati rendezvényeken szinte alap az ivászat, de az is előfordul, hogy nem mernek ellentmondani a főnöknek - aki lehetséges, hogy saját maga is függő -, attól tartva, hogy rámegy a pozíciójuk. Persze a háttérben ott van még a stressz levezetés vagy a tempó gyorsítása, a teherbírás növelése.

Dr. Demetrovics Zsolt elmondása szerint az alkohol és a droghasználat kialakulásában 40-60 százalékban játszik szerepet a genetika, de a szenvedélybetegségek megjelenését ez, valamint a pszichés és környezeti tényezők együttesen váltják ki. Mint Nagy Gabriella hozzátette: ez egy örökölhető hajlam, vagyis ha valakinek a szülei, vagy a nagyszülei szenvedélybetegek voltak, akkor nagyobb eséllyel válik a szenvedélyek rabjává. Szerinte ugyanakkor nem érdemes az okokat keresni, mert ha már kialakult a függőség, azt kell kezelni. Úgy véli, sokszor nem is lehet az okokat megszüntetni, nehéz elképzelni például, hogy valaki otthagyja a pozícióját, ha előtte évekig keményen dolgozott érte.

A szenvedélybetegség legfőbb ismérve, hogy a beteg nem tudja kontrollálni az állapotát, a viselkedését, a szer hatását. - Nem tudja például azt mondani, hogy letelt a munkaidő, és nem dolgozik tovább, vagy nem képes megállni, hogy csak a vacsorához igyon alkoholt - hozott példákat Nagy Gabriella. A játékszenvedélynél egy olyan tudatmódosult állapot jön létre, amelyben nagyon izgatott lesz az illető, és nemcsak egy bizonyos összeget játszik el, hanem az egész fizetését. Jellemző rá, hogy nem tudja abbahagyni a játékot, minden pénzt, amit elő tud teremteni, eljátszik, ezért lopni is képes, még a munkahely kasszájából is.
Évente körülbelül 1500-2000 ember fordul az Anonim Alkoholisták (www.anonimalkoholistak.hu) önsegítő közösséghez, közülük sokan hozzátartozójuk számára kérnek segítséget - tudtuk meg a szervezettől. Azoknak, akik megkeresik az A.A.-t, nagy részük előbb vagy utóbb elmegy egy gyűlésre is, bizonyos hányaduk pedig rendszeresen is el kezd járni. Ezt nagy dilemma előzi meg, de a tagok egytől-egyig olyanok, akik saját maguk rendszeresen és sokat ittak, a közösség segítségével azonban talpra tudtak állni, és teljes, józan, értelmes életet élnek. Az Anonim Alkoholistáknál a társadalom teljes vetülete leképeződik, kivéve a legfelső csúcsvezetőket és a komoly vagyonnal rendelkezőket, a legismertebb színészeket és politikusokat, akik a nevüket féltik. Pedig - szögezi le a közösség sajtófelelőse -, aki ide jár, ugyanazzal a problémával küzd, és nem teregeti ki máshol sem a saját, sem más szennyesét. Az Anonim Alkoholisták szerint ugyanakkor a szenvedélybetegség egy betegség, a génekben van, nem "alakul ki", legfeljebb bizonyos körülmények hatására gyorsabban bontakozik ki.


- A játékszenvedélynek, szerencsejátéknak éppúgy van stressz levezető hatása, mint az alkoholnak, vagy a különböző szereknek - jegyezte meg Dr. Demetrovics Zsolt. A játékos itt is módosult tudatállapotba kerül, megszűnnek a körülötte lévő problémák, nehézségek. Másrészről, a szerencsejátékban van olyan komponens, hogy az ember - tévesen - azt éli meg, hogy uralhatja a szerencsét. Ez a torzítás, ami egy téves hatalomészlelést, omnipotencia élményt is jelent, hozzájárulhat a függőség kialakulásához - magyarázta a pszichológus.


Több magán rehabilitációs program kellene



A szakemberek szerint, míg Amerikában és nyugaton számos magán rehabilitációs központ működik, nálunk a civil szervezetek, egyházak tartanak fenn ilyeneket, illetve államilag működtetett kezeléseken gyógyulhatnak a menedzserek. - Ezek azonban jobbára több hónapig tartanak, ennyi időre pedig nem tudnak elszakadni a munkahelyükről a vezetők, ráadásul mivel a központokban mindent dokumentálni, regisztrálni kell, megjelenne a nevük az ellátórendszerben, amit érthető, hogy szeretnének elkerülni - mondja Nagy Gabriella a rehabilitációs lehetőségeket ismertetve. Hozzátette: a Phoenix Programot úgy alakították ki, hogy az mindössze két hét elfoglaltságot jelentsen, ennyi szabadságot pedig engedélyezni szoktak a vállalatok.

Diszkrét szolgáltatásról van szó, amit a helyszín - egy négycsillagos szálloda - és a terápia jellege is biztosít. A két hét alatt családi és terápiás napokat tartanak, a vezetők pedig a hétvégéket a családjukkal, hozzátartozójukkal tölthetik. A résztvevők csoportos és egyéni megbeszélések keretében megismerik a betegségüket, az okokat, és azt, miként tudnának ebből kigyógyulni, milyen lehetőségeik vannak, hogyan tudják kezelni az életükben, a munkahelyükön ezt a betegséget.

A program során filmeket vetítenek és önsegítő csoportokat - Anonim Alkoholisták, Névtelen Szerencsejátékosok - is bevonnak. - Ez azért fontos, mert mindenfajta társadalmi réteg megfordul ezekben a közösségekben, így láthatnak más példákat, akik már évek óta józanodnak, és tartják az absztinenciát. A második hét végén összegezzük, ki merre indul, mit szeretne csinálni, hogyan fogja használni azokat az eszközöket, amiket kapott. Erre épül fel a hathónapos utánkövető programunk, ami azt jelenti, hogy minden hónapban egyszer egyéni és csoportos beszélgetéseket tartunk, megnézzük, kinek milyen eredményt sikerült elérnie - fejtette ki a programvezető.


Mit tehet a munkahely?



Nagy Gabriella úgy látja, hazánkban nem elég nyitott a társadalom ebben a témában. Ha valaki elárulja, hogy alkoholista, és ezért nem fogyaszt alkoholt, akkor nem azt gondolják róla, hogy józanodik, és ez helyes, hanem azt, hogy ha alkoholista, nem lehet jó munkaerő sem. - Ma kimondani ezt egy cégnél egyet jelent a felmondás aláírásával - mondja a szakember, aki folyamatosan tárgyal multi cégek HR-eseivel, próbálva meggyőzni őket, hogy ha van szenvedélybeteg munkavállalójuk, még be tudnak avatkozni, nem kell őt azonnal elküldeni.
A függőségben szenvedő vezető a coachok előtt sem ismeretlen. Komócsin Laura business coach egyik ügyfele például napi tíz órákat töltött számítógépes stratégiai játékokkal. - Erre akkor kapott rá, amikor nem jelentett kihívást számára az éppen aktuális pozíciója. Amikor azonban olyan felsővezetői pozícióba került, ami már stratégiai gondolkodást igényelt, a feszültség levezetéseként inkább a lövöldözős játékokban élte ki magát. Olyannyira eluralkodott rajta a szenvedélye, hogy hajnali négykor is már a számítógép előtt ült. Ezzel pedig már nemcsak az egészségét, a családi életét is veszélyeztette - árulta el a coach. Mint mondta, ez a vezető szerencsés volt, mert a coaching során felismerte, hogy egyaránt szüksége van stratégiai és könnyebb feladatokra is, és a játékkal mindig azt kompenzálja, amelyik éppen hiányzik. Megtanulta, hogy ne érezze magát frusztráltnak, ha éppen nem a vágyott pozícióban van, így a végén sikerült napi egy órára leszorítania a játékot. Komócsin Laura hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nagy felelőssége van a coachnak abban, hogy felismerje, ez a helyzet még coaching vagy már pszichológus, pszichiáter segítségét kell bevonni. - Egy hiteles coach ilyenkor is tisztességes és jelzi, meddig tart a hatásköre. Szerencsére ebben az esetben a coaching módszertanával is sikeresen lehetett segíteni, de ha egy coach úgy érzi, meghaladja a kompetenciáját, ne szégyelljen mást ajánlani maga helyett - mondta a szakember.


Dr. Demetrovics Zsolt tapasztalatai szerint a világon sokfelé magától értetődő, hogy a munkahelyek segítenek a szenvedélybeteg munkatársaknak, s egyáltalán intenzíven foglalkoznak a problémával. Ez a munkaadónak is érdeke, hiszen a szenvedélybeteg dolgozó rosszabbul teljesít, többet van táppénzen. Így látja Nagy Gabriella is, aki tud arról, hogy vannak nyitott vezetők, és olyan cégek, ahol folynak már alkoholprogramok, és próbálnak tenni a szenvedélybetegségek ellen céges szinten. Míg külföldön gyakori, hogy a cégek fizetik a rehabilitációs kezelést, itthon is van már arra példa, hogy a költségek egy részét állják, vagy magán egészségpénztáron keresztül finanszírozzák.

Ugyanakkor akadnak olyan vállalatok, amelyeket nehéz megszólítani, mert a szenvedélybetegség titkolt, burkolt dolog. - Sokan attól félnek, hogy kirúgják őket, ha kiderül, a HR-esek pedig nem tudják őket megszólítani, mert nem szeretnék ezt direkt módon tenni, indirekt módon viszont nem lehet megszólítani egy szenvedélybeteget. Nehéz az is, hogy míg egy cégnél alkoholszondázásra van mód, és zéró tolerancia van, addig drogra nem lehet hivatalosan tesztelni a munkavállalókat, ami kicsit úgy tűnik, mintha szemet hunynánk a droghasználat felett - vélekedett. Mint mondta, jó lenne, ha a cégvezetők megértenék, hogy a szenvedélybetegség egy betegség, nem akaratgyengeség, hogy ezek a munkatársak jó szakemberek, csak betegek, ezért valamilyen programra van szükségük, amit használni tudnak.

Míg Nagy Gabriella szerint ez egy gyógyíthatatlan betegség, Dr. Demetrovics Zsolt határozottan állítja, hogy kezelhető és gyógyítható problémáról van szó. A gyógyuláshoz és a tartós absztinenciához ugyanakkor elengedhetetlen a beteg motiváltsága. Sok esetben a teljes gyógyulás hiányában is jelentős eredményeket lehet elérni, ami a tünetek, az ártalmak csökkenését, az életvitel stabilizálódását jelentheti. - Azok, akik észlelik azokat az ártalmakat, hátrányokat, amelyek a függőség miatt érik, nyitottabbak a kezelési módokra - mutat rá a pszichológus szakember. A kezelőknek pedig látniuk kell, hogy nem mindig a teljes absztinencia lehet csak a cél.

A felismerés azonban egyáltalán nem egyszerű, a szenvedélybetegek ugyanis először többnyire tagadják a betegségüket. - Vezetőknél különösen nehéz lehet annak elfogadása, hogy valaki, aki mindent kontrollálni képes egy nagy cégben, a saját életében elveszíti a kontrollt. Ennek a belátása és elfogadása egy vezető számára különösen nehéz - mondja Dr. Demetrovics Zsolt.

A terápia viszont csak akkor kezdődhet el, ha a tagadás falát sikerül lebontani, áttörni. Nagy Gabriella szerint ez sokszor nem is a családtagoknak, vagy külső szakembernek sikerül, hanem például egy munkáltatónak, egy vezetőnek vagy egy HR-esnek. Sokat segít, ha van saját motiváció, de kifejezetten hatásos, ha valakit ultimátumra kényszerítenek, például azzal, hogy ha nem változtat, elhagyja a családja vagy kirúgják a munkahelyéről.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk