Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 7 éve

Szeretnél külföldön dolgozni? Támogatást is kaphatsz hozzá

Ki ne szeretne egy olyan lehetőséget kihasználni, mellyel munkatapasztalatot szerezhet illetve elindíthatja a karrierjét külföldön? Ráadásul az első lépések megtételéhez gyakorlati és anyagi segítséget is kap. Ilyen lehetőség az „Első EURES-állásod” fiataloknak szóló az Unió által támogatott mobilitási program. 18 és 35 év közötti fiataloknak segít az Unión (valamint Norvégiában és Izlandon) belül az álláskeresésben, pénzügyi támogatást nyújt a kiutazáshoz az állásinterjúra, a nyelvi képzéshez és a célországba kiköltözéshez is.

Liza és Karó ennek a programnak a segítségével helyezkedtek el Angliában. Liza Magyarországról érkezett, szabadúszó trénerként dolgozik, interkulturális-érzékenyítő tréningeket tart a szigetországban, Karó pedig Berlinből ment Cambridge-be egy informatikai céghez. Az ő történetükbe enged bepillantást a Speak Easy Project és a GI Group filmje. A fiatalok a program segítségével szereznek tapasztalatot egy másik munkakultúrában, melyet kamatoztathatnak a későbbiekben, bárhová is veti őket az élet. Lizát például Cambridge után Brüsszelbe, ahol egy genfi központú cég képviselője lett.

A mobilitási program segít az érdekelt feleknek egymásra találni, vagyis összeköti az álláskeresőket és a megfelelő munkaerőt kereső vállalatokat. Konkrét álláskeresésen kívül gyakornoki és gyakorlati hely szerzésére is lehetőséget ad. Pénzügyi támogatást biztosít a külföldi állásinterjúhoz, valamint képzéshez (pl. nyelvi kurzusokhoz), a végzettségek elismertetéséhez, valamint a kiköltözéssel kapcsolatos költségekhez. A programról információkat, a legfőbb foglalkoztatási szolgálatokról és partnerszervezetekről itt talál.

A program első szakasza 2014-ben zárult, de az Európai Unió kiemelt célkitűzései között szerepelt a következő költségvetési időszakban is a folytatása, hiszen a 2020-ig tartó ciklus egyik legfontosabb feladata a fiatalokat sújtó munkanélküliség csökkentése. Az Eurostat 2015 júliusi adatai szerint az EU 28 tagállamában idén júliusban 20,4 százalék, az eurózónában pedig 21,9 százalék volt a munkanélküliség a 24 év alatti korosztályban az egy évvel korábbi 22 százalékkal, illetve 23,8 százalékkal szemben. A tendencia tehát csökkenő,de az egyes tagállamok között hatalmasak a különbségek. A legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol a fiatal állástalanok aránya 51,8 százalékos volt és Spanyolországban, ahol 48,6 százalék. A skála másik végén Németország található, ahol ennek a korosztályban a munkanélküliség mindössze 7 százalék.

Magyarországon a KSH május-júliusi adatai szerint a munkanélküliek ötöde kerül ki a 15-24 éves korosztályból. Ugyanakkor köreikben is csökkenőben van a munkanélküliség, az adatok szerint 17,7 százalék.

Kulcsár Zita a program hivatalos uniós projektmenedzsere volt a GI Group képviseletében 2014 nyaráig, amíg a program első, egyébként kísérleti szakasza még le nem zárult. A HR Portálnak azt nyilatkozta, hogy a program bár számszerűleg nem százezreknek, hanem csak ezreknek segít munkát találni, mégis egy jó munkaerő-piaci kezdeményezés, mert segít áthidalni az első időszakot, az átmenetet, az oktatási rendszer és a munka világa között, valamint tágítja a munkavállalási lehetőségek lehetséges perspektíváját. Hiszen nagyon sok fiatal esetében a probléma éppen ott van, hogy bár az elméleti képzettségük megvan, gyakorlati tapasztalatuk nincs a munkavállaláshoz, amelyet nagyon sok helyen elvárnak tőlük a munkáltatók. Kezdetben a program csak az állásvállaláshoz szükséges mobilitást támogatta, de éppen a kísérleti időszak következtében módosították a kiírás feltételeit, így ma már a gyakornoki és gyakorlati helyek szerzését is támogatja az „Első EURES-állásod” program. Kulcsár Zita elmondta, erre a módosításra azért is volt nagy szükség, mert nagyon sok cégnél a pályakezdő álláshelyeket gyakornoki program keretében írják ki, mely lehetőségek így eleve ki voltak zárva korábban a támogatható körből.

A támogatás az állásinterjúra kiutazást, a költözést, nyelvi képzést, esetleg interkulturális tréninget támogatott. A munkaszerződés minimum hat hónapra kellett, hogy szóljon, egy legalább napi négyórás állásra ahhoz, hogy a támogatásokat meg lehessen hozzá kapni.

A programmal nem titkolt cél az sem, hogy olyan álláshelyekre találjanak munkavállalókat, amelyeket helyben nehezebb betölteni. Az uniós honlap tájékoztatása szerint 2015-től érvényes az új pályázati felhívás, amelyre a partnerszervezetek júniusig jelentkezhettek, a pályázati kiírások pedig 2015 utolsó negyedévében kezdődnek. A programra 8 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre.

A pilot projekt keretében, a program és a GI Group együttműködésében, 358 munkavállalót helyeztek el, mondta el Kulcsár Zita. Többségüknek Németországban sikerült állást találni, a második a népszerűségi listán a célországok közül az Egyesült Királyság volt. Ez a két ország elvitte a jelentkezők több mint 80 százalékát, de történtek kihelyezések Romániába, Olaszországba és Spanyolországba is. Kulcsár Zita jelezte, hogy Németország például annak ellenére nem könnyű terep, hogy nagyon sok nyitott pozíció van, különösen a hiányszakmákban, mert nagyon magas szintű német nyelvtudást igényelnek a munkáltatók. Így, aki ebbe a földrajzi irányba érdeklődik, annak érdemes erre felkészülnie.
Kulcsár Zita

Kulcsár Zita azt is hozzátette, hogy a kísérleti időszak alatt igazából csak nagyon kevesen tudtak Magyarországon a lehetőségről, így igazából csak a program végén élénkült fel a promóció és az aktivitás. Ugyanakkor az elhelyezéseknél nem volt szempont, hogy kizárólag Magyarországról küldjenek munkavállalókat, hanem az unión belül bárhonnan meg lehetett találni a megfelelő embert. A projektzáró jelentés szerint Romániából, Svédországból, Bulgáriából, Olaszországból és Spanyolországból sikerült a legtöbb fiatalnak munkát találni. A jelentkezők életkori (nem a sikeres elhelyezések!) megoszlás szempontjából legnagyobb csoportját, 40 százalék fölött a 23-26 évesek, közel 33 százalékát pedig a 27-30 évesek alkották. A pályázók túlnyomó többsége (70 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkezett.

A program egyik fő partnere Olaszország és Svédország, de vannak másutt is regionális irodák. Információt a program weboldalán keresztül lehet legkönnyebben szerezni, ahol jelentkezni is lehet, valamint állásajánlatokat és tapasztalatokat böngészni.

A Your First Eures Job (YFEJ)honlap tanúsága szerint a legizgalmasabb állásajánlatok jelenleg: nővéri állások Belgiumban, tehergépkocsi-vezetői és buszvezetői pozíciók Németországban. A jelentkezők tippeket kaphatnak az önéletrajz kitöltésére, illetve információkat a kiválasztási folyamatról. Állást a legtöbb esetben nem keresnek az ember helyett, de rengeteg különböző beállítás alapján lehet szűrni az ajánlatokat, az országokról részletes információk találhatók a munkaerőpiac sajátosságai, régiós specifikumok, élet és munkakörülmények témájában. Az EURES tanácsadók elérhetőségét szintén meg lehet találni, országokra lebontva. Ha valaki szerencsés akár az életrajzához passzoló munkát is tudnak neki javasolni.

Magyarországon nincs a programnak képviselete, de a munkaügyi központokban dolgozó magyar EURES tanácsadók alapinformációkkal itthon is tudják segíteni az érdeklődőket, közölte a HR Portál érdeklődésére az Nemzetgazdasági Minisztérium. A program hivatalos weboldalaira és az illetékes külföldi szervezetekhez irányítják az álláskeresőket.

Bármelyik EU-tagállamban történő elhelyezkedés lehetséges, tehát nem csak azokban az országokban, ahol YFEJ foglalkoztatási szolgálat vagy információs pont van. Viszont a programban való részvételhez a YFEJ foglalkoztatási szolgálatok valamelyikével kell felvenni a kapcsolatot.

Csak a YFEJ közvetítési rendszeren keresztül megvalósuló elhelyezkedés esetén kapható támogatás, és akár csak egy „elemre” is, például nyelvtanfolyamra.

A programot megjárt fiatalok beszámolóiból az látszik, hogy a motivációt a részvételre elsősorban a nyelvtudás fejlesztése, külföldi tapasztalatszerzés, a fogadó ország kultúrájának megismerése jelentette. Erről mesélt az olasz Fabio is, aki egy orvostechnikai eszközöket gyártó cégnél helyezkedett el mérnökként, azt hangsúlyozta, hogy amikor valaki egy olyan nagy lépést tesz, hogy elindul külföldön munkát vállalni, akkor ennek jó úgy nekilátni, hogy van hová fordulni információért, tanácsért és még anyagi segítséget is kap hozzá. A munkáltatók pedig annak a lehetőségét látják a programban, hogy igen széles spektrumát kaphatják a tehetségeknek, többféle háttérrel és tudással, akik közül kiválaszthatják a legígéretesebb fiatalokat.

Ma Magyarországon az Ifjúsági Garanciaprogram, amelynek a költségvetése sokkal nagyobb, illetve elsősorban országon belül segíti a fiatalok munkához juttatását sokkal nagyobb publicitást kap, erről mi is írtunk korábban itt, de érdemes tudni, hogy zajlik továbbra is az „Első EURES-állásod” program is, amely támogatott lehetőséget jelent a külföldi munkavállalásra.
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bérfeszültséget és fluktuációt is okozhatnak a kölcsönzött külföldi munkavállalók

Már 17 EU-n kívüli országból hozható munkavállaló kölcsönzéssel és gyorsított eljárással. A kormányzat célja a munkaerőhiány csökkentése,... Teljes cikk

A Fülöp-szigetekről érkezhet a megoldás a növekvő munkaerőhiányra?

Az elmúlt néhány évben elsősorban a termelő szektorban egyre nagyobb számban jelentek meg vendégmunkások, mert sok területen és térségben már... Teljes cikk

Új szabályok segítik a cégek határon átnyúló műveleteit

Eljátszott már a gondolattal, hogy vállalkozását az Európai Unió egy másik tagállamába költözteti, akár a kedvezőbb gazdasági környezet, akár... Teljes cikk