Megjelent: 9 éve

Tabuk nélkül a női karriermenedzsmentről

A vállalati szférára nézve sem üres beszéd, hogy valamiért minden jobban működik, ha nő is szerepet kap benne. Számos kutatás bizonyítja, milyen kézzelfogható előnyökkel jár a hatékony férfi-női együttműködés, ennek ellenére roppant nehéz dolga van annak, aki nőként ebben a férfiak uralta világban akar érvényesülni.

images

A Hammel & Hochreiter Interim Management Partnership és az Interim Manager Academy által immár hagyományosan tavasszal szervezett, női karriermenedzsment jegyében zajló interim workshop éppen ehhez igyekezett némi segítséget adni, úgy, ahogy csak a nők tudnak: önfeledt hangulatban, őszintén társalogva egymással. Az alaphangot mindehhez már befutott, saját területükön elismert szaktekintélynek számító, sikeres nők előadásai adták meg, és bár tematikájukat tekintve széles skálán mozogtak, alapvetően valamennyien egy kérdéskört feszegettek: hol a nő helye a mai világban, hogyan menedzselheti legjobban önmagát és milyen lehetőségei vannak az érvényesülésre?

A szomorú valóság sajnos éppen az, hogy a lehetőségek száma egyre inkább szűkül, legalábbis ami a klasszikus vállalati szektor alkalmazott vezetői területét illeti. Ebben a jellemzően férfiak uralta környezetben a mai napig komoly úttörőmunka vár arra a nőre, aki ebben szeretne érvényesülni, ráadásul a statisztikák alakulása sem fest szebb jövőképet, a női vezetők aránya ugyanis vitathatatlan eredményeik és erényeik ellenére is folyamatosan csökken. Elsősorban tehát már-már emberfeletti elszántságra van szükség, továbbá egy olyan fokú céltudatosságra, ami jelenleg sok jelenlegi, vagy aspiráló női vezetőből hiányzik.


Kristóf Györgyi, a rendezvény egyik házigazdája szerint ez már az interimnek jelentkező nőkkel folytatott legelső interjú alkalmával megmutatkozik. Jellemzően rossz a motiváció, az egyik cégtől a másikhoz csábított, keresett márkából hirtelen elhelyezkedni képtelen jelölt továbbra is csak átmeneti megoldásként tekintene az interimségre, holott éppen az adna neki valódi lehetőséget a továbblépésre, önmaga megvalósítására. "Nehezen számol le a régi beidegződésekkel, sosem kellett proaktívan állást keresnie, ezért nem érti, miért kellene újra bizonyítania, hiszen eredményei magukért beszélnek" - írja le érzékletesen az állástalanná vált női vezetők lélektanát Kristóf Györgyi.

Márpedig ennél lényegesen többre van szükség. Ahogy alkalmazott vezetőként is szinte folyamatosan bizonyítási kényszerben van a nő, úgy az interimség egyik legalapvetőbb követelménye önmagunk hatékony menedzselése. Ebben pedig alkatuknál fogva többnyire jobban teljesítenek a férfiak, még akkor is, ha az interim léttel együtt járó jellegzetességek sokszor a női léleknek, habitusnak, gondolkodásmódnak állnak jobban. Alapvetően hosszabb távra terveznek, empatikusabb beállítottságukból fakadóan hatékonyabban mérik fel a körülményeket, jól egyensúlyoznak munka és magánélet között, és több dolog egyidejű menedzselése sem okoz nekik gondot.

Azonban korántsem mindegy, hogyan történik a nagyobb önbizalomra, céltudatosságra való törekvés, sokak hajlamosak ugyanis túlkompenzálni ezen kényszer hatására, sajátos szereptévesztésben élve férfibbnak próbálnak lenni a férfiaknál. Ez azonban nem csak lelki szempontból káros, de éppen azoknak az előnyöknek a letörését eredményezi, amik egy női vezető alkalmazásából fakadnak.


"Az életünk minden szempontból genderhez kötött, ezekből a biológiai, pszichológiai, szociális szerepekből kilépni nem érdemes, de nem is szükséges" - mondta el C. Molnár Emma pszichoterapeuta. Szerinte éppen emiatt elhibázott dolog a nemek versengése, a vezérelvnek sokkal inkább az egység, az egyensúly megtalálásának és megvalósításának kellene lennie, akár az üzleti életben is. Férfiak és nők különféle erősségekkel bírnak, például míg előbbiek az elérendő célra tudnak jobban koncentrálni, addig a nők a részletek szövevényét képesek hatékonyabban feltérképezni. A nemek közti különbségek persze a közös munka kezdeti időszakában akár stressz-forrásként is jelentkezhetnek, azonban a megfelelő összhang megtalálása után mindkét fél esetében inkább csökkenti azt.

A női mivoltot tehát éppenséggel nem elrejteni, hanem annak pozitívumait minél inkább hangsúlyozni érdemes, ugyanakkor bizonyos írott és íratlan szabályokat ebben az esetben is be kell tartani, elsődlegesen a megjelenés területén.


Görög Ibolya protokoll tanácsadó szerint kifejezetten kerülni kell a "dögös" benyomás keltését, hiszen egyfelől bizonyos életkor után már nem hiteles, továbbá a tanult, hiteles női vezető kép kialakítása a cél, nem pedig az, hogy a szexualitásra hívjuk fel a figyelmet. "A visszafogott elegancia, a pozitív és derűs szemlélet, a tudatos testbeszéd és egy egészséges adag magabiztosság a céltudatos, sikeres női kép kialakításának receptje" - foglalta össze röviden a szakember. Óva int azonban attól, hogy átessünk a ló túlsó oldalára, a már-már férfias merevség ugyanis legalább olyan rossz, mint a "dögös szexi". Sokat segíthetnek a megfelelően megválogatott színek is.


Lacfi Ágnes üzleti stílus tanácsadó tapasztalatai szerint azonban egyelőre még roppant kevés példa akad arra, hogy ezt akár a férfi akár a női oldalon tudatosan használnák. Habár az üzleti életben viszonylag szűk terepe van mindennek, a kiegészítőkkel azért óvatosan, de lehet játszadozni, fokozottan tisztában kell azonban lenni azzal, mi áll jól, sőt, mit enged az adott üzleti terület.

A nap leginteraktívabb és legizgalmasabb része volt, hogy Sáska Ildivel és Lacfi Ágival a hölgyek is csoportokban, gyakorlatban is kipróbálhatták a "csomagolásra" vonatkozó tanácsokat.

Bőven van tehát még mit tanulni, de vajon a karriertervezésben is akad hasonlóan biztosan alkalmazható recept?


A televíziós karrierjét céltudatosan építő Máté Krisztina és a sikeres váltást megvalósító, irodistából lett esküvői fotós Jaksa Tímea előadásaiból elsőre az tűnhet ki, hogy nincs, kissé a dolgok mögé nézve azonban bőségesen találni párhuzamokat. Függetlenül attól, mennyire következetesen, vagy épp szerteágazóan épült a karrier, az adott személyre nézve helyes út megtalálását követően gyakorlatilag ugyanaz a szenvedély hajt ugyanis előre. Ebben az értelemben nem okozhat problémát a klasszikus női szerepnek való megfelelés, vagy épp a családalapítás igénye sem, a nők ugyanis jellemzően sokkal inkább képesek hatékonyan egyensúlyozni életük különféle területeit, de tisztában vannak vele, hogy egy időpillanatban csak egy dolog lehet a prioritás lista élén, és ez vagy a munka vagy a család. Természetesen itt is nagyon fontos, hogy támogató legyen az a közeg, aki éppen pillanatnyilag a második helyre "szorul".

A jó hangulatú összejövetel végső tanulságaként kiderült, bőségesen van még mit tanulnia férfiaknak és nőknek egyaránt, hiszen ez már nem az a világ, mint ami akár 10 évvel ezelőtt volt. Már nem elég a jobb ajánlatokkal kecsegtető fejvadászokra várni, egész egyszerűen nélkülözhetetlenné vált a folyamatos proaktivitás,
ami megcélozhat akár szervezeten belüli előrelépést vagy karrierváltást is. Utóbbi egyeseknél akár az interimséget is jelentheti.

"Szokatlan nyíltsággal sikerült a rendezvényen olyan témákat körüljárnunk, melyeket legtöbbször még magukban sem mernek a menedzserek megfogalmazni, így mindenképp tervezzük a folytatást" - összegezte Virágh Rajmund, az Interim Manager Academy ügyvezetője.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így tervezze az utódlást a családi vállalkozás

Miközben a családi vállalkozások nagyon jelentős foglalkoztatók, gyakran gondot okoz esetükben a vezetői utánpótlás, a generációváltás... Teljes cikk

Hogyan kapcsolódik a szervezeti ombuds és az etikai forródrót?

Tavaly decembertől a 250 főt elérő szervezeteknél kötelező a visszaélés-bejelentési rendszerek alkalmazása, amit etikai forródrótként is... Teljes cikk

Milyen interimnek lenni?

Mit jelent vezetőként alkalmazottból szabadúszóvá, interimmé válni? Mit jelent projektről, projektre élni, tervezni? Hogyan lehet megszokni az ezzel... Teljes cikk

Facebook