Megjelent: 11 éve

Tippek a munkahelyi egészségmegőrzéshez

A Corporate Values Kft. november 17-én tapasztalatcserét szervezett HR-szakemberek és vezetők számára a munkahelyi elköteleződés, - jól-lét és - teljesítmény témakörben, melynek a Kino Mozi adott otthont. A rendezvény célja az volt, hogy egy kötetlen hangulatú beszélgetés során a résztvevők közelebb kerüljenek a munkahelyi jól-lét, stressz megelőzés témakörökhöz, valamint lehetőséget kapjanak arra, hogy közös tapasztalatcserén keresztül megoszthassák egymással élményeiket, gondolataikat.

Inspirációul, segítségül hívták a Rakonczay házaspárt, akik három évvel ezelőtt saját építésű evezős hajójukkal, a Tűzhangyával szelték át az Atlanti-óceánt. Merész vállalkozásuk számos megpróbáltatása csak erősítette bennük a kalandvágyat, így idén nyáron újabb erőt próbáló tervüket indultak megvalósítani. Ezúttal vitorlás hajójukkal keltek útra, és számításaik szerint egy év alatt megkerülik a Földet a déli félteke különböző pontjait érintve. S hogy miért őket választották az elköteleződés és a jól-lét demonstrálására? Mert fontos volt, hogy olyan emberek példáját mutassák be, akik hitelesen tudnak szólni ezekről a témákról, s tippeket adni a résztvevőknek. Hiszen az óceánon vitorlázva az életben maradásuk függ attól, hogy mennyire tudják megőrizni a kitartásukat és a jól-létüket fizikailag és pszichológiailag egyaránt.

A rendezvényen levetítették a korábban a házaspárral készített interjút, ahol Rakonczayék hangsúlyozták, mennyire fontos az egymásra hangolódás, a bizalom, és az elköteleződés. Ki kell tartani a célok mellett, s a célunkat mindig szem előtt tartva törekedni kell arra, hogy megvalósítsuk álmainkat! Ez az elköteleződés, és az önmagunkba vetett bizalom jelenti a kulcsot a jól-létük és a hidegvérük megőrzésére egy-egy stresszes helyzetben.

A pár perces kisfilm mindenkit megérintett, különösen a stressznek eme extrém megnyilvánulása. A résztvevők nemcsak közvetlenül a munkakörnyezetükre vonatkoztatva tudták levonni a tanulságokat, hanem magánemberként is elgondolkodtató volt számukra. Ezek után élőben, műholdon keresztül vették fel az éppen Brazília partjai közelében hajózó fiatal párral a kapcsolatot, hogy a jelenlévők is feltehessék kérdéseiket feléjük.

A program következő pontját, a World Café módszerrel levezetett tapasztalatcsere, tudásmegosztás alkotta. Összesen három kerekasztal köré ülhettek le a résztvevők, ahol a moderátor ismertette az adott témát, amiről tíz percig beszélgethettek. Az idő letelte után a jelen levők asztalt váltottak és ismét tíz percet kaptak az új téma megbeszélésére, tapasztalatok, gondolatok megosztására.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen kapcsolat van a munkahelyi komfortérzet és elkötelezettség között - mikor segíti elő és mikor gátolja inkább, hogy valaki nagyon elkötelezett a munkahelye iránt azt, hogy milyen a jól-léte a munkahelyen -, a résztvevők megállapították, hogy több tényező befolyásolja ezt a kapcsolatot, amely közül a vezető szerepe kulcsfontosságú lehet az elköteleződés kialakulásában. Az elköteleződés érzése nem homogén és folyamatos, lehetnek hullámvölgyek, és többfajta elköteleződésről beszélhetünk. Előfordul, hogy az adott munkatárs nagyon elkötelezett a cég iránt, viszont kap egy olyan feladatot, ami iránt nehéz elköteleződnie, nem jelent neki kihívást, vagy túl nehéznek tartja stb.

Fontosnak tartották, hogy a dolgozó belülről legyen motivált, megfelelően tudjon bevonódni és be is vonják őt a folyamatokba, mert csak akkor lehet igazán elkötelezett és elégedett, erre figyelni kell a kiválasztásnál is. A szervezeti kultúrának magában kell foglalnia a közösségépítést, törekedni kell a közös morál kialakítására. Valamint ahhoz hogy a dolgozó szívesen elkötelezze magát, fontos a cég részéről a példamutatás.

Arra a kérdésre, hol a határ az egyén és a szervezet felelőssége között arra vonatkozóan, hogy az adott munkatárs képes legyen magából a legtöbbet kihozva, hatékonyan végezni feladatait, a résztvevők úgy vélekedtek, hogy mindig figyelembe kell venni az adott kulturális közeget, annak megfelelően kell kezelni a stressz kérdést és ez nagyban meghatározza a vállalat felelősségét.

Az egyén felelőssége, hogy megállapítsa a saját határait, korlátait, a vállalaté, hogy figyelembe vegye az egyéni stressz-faktort. Fontos szem előtt tartani, hogy kettőn áll a vásár, ugyanúgy foglalkoznia kell a kérdéskörrel a munkavállalónak, mint a munkáltatónak. Mindkét félnek az az érdeke, hogy ne legyen stresszes, jól végezze munkáját a munkatárs, éppen ezért ha a vállalat ennek érdekében intézkedéseket tesz, például tréningre küldi vagy masszőrt hív, tehát ha pénzt és energiát is fektet az ügybe, a munkavállalótól is elvárt lenne, hogy nyisson a problémára és együttműködjön. Kiemelték, hogy sajnos Magyarországon sok szervezet nem foglalkozik ezzel a kérdéskörrel.

A részt vevők sok ötletet gyűjtöttek össze arra vonatkozóan, hogy miként lehetne biztosítani a dolgozók jól-létét. Ilyen a masszázs, a munkahelyen kinevezett relaxációs szoba, munkahelyi sportlehetőségek, munkaidő betartása, hétvégi munka kizárása, otthoni munkára való igény lehetőségének fenntartása, szupervíziós lehetőség, de ide tartozik a rendszeres visszajelzések adásának fontossága is. Hasznos lenne, ha minden szervezet foglalkozna egészségprogrammal, melynek keretében olyan előadásokon vehetnének részt a dolgozók, mint az egészséges táplálkozás, különböző prevenciók, kiégés, stressz-kezelés.

A kerekasztal beszélgetések után, bemutatták a Corporate Values Kft. munkahelyi stressz-kezeléssel, elköteleződéssel foglalkozó jelenleg is zajló kutatását, majd meghívott adószakértő ismertette az innovációs járulékról szóló törvényeket.

Szlama Ildikó
Corporate Values Kft.
  • 2022.01.19 Időgazdálkodás képzés A résztvevők felkészítése arra, hogy hatékonyabban tudják beosztani idejüket és hatékonyabban tudják elrendezni munkahelyi és otthoni teendőiket. Cél továbbá, hogy személyes hatékonyságuk növelése érdekében fejlődjenek a résztvevők kommunikációs stratégiái. Részletek Jegyek
  • 2022.01.24 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Járvány: Zárnak a börtönök is, látogatási tilalmat rendeltek el

A fogvatartottak és a börtöndolgozók egészségének megóvása érdekében hétfőtől, november 8-ától ideiglenesen újra szünetel a... Teljes cikk

Vállalati covid szűrés - hogyan válasszunk tesztet?

Ahogy a koronavírusról egyre többet tudunk és tapasztalatot szerzünk az újabb mutánsokról, úgy fejlődik a tesztelés is. A piacon ma már számos... Teljes cikk

Növekszik a halálos munkahelyi balesetek száma, ezek a legveszélyesebb területek

Minden ötödik dolgozó a fővárosban és Pest megyében szenvedett munkahelyi balesetet - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium adataiból. Teljes cikk