Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Több fiatalok érdekeit is figyelembe vevő kollektív szerződés kell

A Munkástanácsok Országos Szövetsége támogat minden olyan javaslatot, ami a diákok legális foglalkoztatási lehetőségeit segíti elő, így az iskolaszövetkezeti szektorban tervezett változtatásokat is. Az érdekvédők szorgalmazzák a fiatalok érdekeit is figyelembe vevő kollektív szerződések és esélyegyenlőségi stratégiák számának növelését is.

images

A portálunkhoz eljuttatott közlemény szerint pozitívnak tartják a kezdeményezést, ami alapján a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyukat jelenleg szüneteltető diákok is megkapnák ugyanazokat a kedvezményeket iskolaszövetkezeti munkavállalásuk során, mint az aktív jogviszonnyal rendelkező társaik.

Mint írják, fontosnak tartják, hogy a jogszabályban is rögzített minimálbér vagy a garantált bérminimum összege maradéktalanul ki legyen fizetve a diákmunkát végzők körében, azzal kapcsolatos visszaélések ne fordulhassanak elő. A közlemény szerint az ezzel kapcsolatos változtatásokat is támogatják.

A gyakornokok foglalkoztatási kérdései

A felsőoktatás területén a szakmai gyakorlatukat a hallgatók rendszerint nyáron teljesítik. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján a szakmai gyakorlatra kötelezett hallgató a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát. A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgatók foglalkoztatására a Munka törvénykönyvének rendelkezéseit megfelelően kell alkalmazni.

Több kollektív szerződésre van szükség

A Munkástanácsok kiemelt foglalkoztatáspolitikai célkitűzésnek tartják, hogy egyre több olyan kollektív szerződés és vállalati esélyegyenlőségi stratégia szülessen Magyarországon, ami külön hangsúlyt fektet a pályakezdő munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítására, munkahelyi beilleszkedésére és képzésére.

Szorgalmazzák továbbá a fiatalok rétegérdekeit is figyelembe vevő kollektív szerződések és esélyegyenlőségi stratégiák (tervek) számának növelését is. A munkáltatókat pedig arra kérik, hogy a kollektív megállapodások tárgyalásánál nagyobb figyelmet fordítsanak a fiatal munkavállalók lakástámogatási rendszerére és a képzésüket segítő munkáltatói kedvezményekre.

A kollektív szerződések - összhangban a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia határozatával - vonatkozzanak az összes fiatal munkavállalóra, beleértve azokat is, akik jelenleg nem élveznek védelmet, mivel "rejtett" munkaviszonnyal rendelkeznek. A megállapodások megkötésénél külön figyelmet szenteljenek a gyakornokok, ipari tanulók munkafeltételeinek megfelelő kialakítására és részvételük biztosítására - hívják fel a figyelmet közleményükben.

A korosztályi szempontokat is figyelembe vevő kollektív megállapodások - különösen a "nagy foglalkoztatóknál" - hozzájárulnak az oktatási, képzési és élethosszig tartó tanulási politikák és programok kialakításához, megvalósításához és vizsgálatához, annak érdekében, hogy ezek harmonikusabban illeszkedjenek a munka világához, javítva a fiatal munkavállalók foglalkoztatási kilátásait.

Mindezek mellett a fiatalokat arra biztatják, tájékozódjanak, mielőtt nyári munkát vállalnak.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kell tudnia egy gyakornoknak a légi iparban

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa vezető diszkont légitársasága folyamatosan várja gyakornoki programjába azokat, akik érdeklődnek a légi... Teljes cikk

Borzalmas körülmények között dolgoztak a diákok

Az egyik diák édesanyja a Facebookon írta meg milyen embertelen körülmények között dolgoztatták a fiatalokat egy balatonlellei étteremben. Az anya... Teljes cikk

A kapunyitási pánikon segít a diákmunka

A most 18-23 évesek megküzdenek a kapunyitási pánikkal. A munka világára vetítve számos szektor és alszektor választás elé állítja őket, amikor... Teljes cikk