kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Új fegyver kerülhet a munkavállalók kezébe felmondáskor - így változhat a Munka törvénykönyve január 1-től

Az utóbbi évek legjelentősebb Munka törvénykönyve módosítása került két héttel ezelőtt a parlament elé - mondta Fodor T. Gábor ügyvéd, munkajogász, aki a HR Portál konferenciáján vette sorra a várhatóan 2023. január 1-jén hatályba lépő változásokat. Most a teljesség igénye nélkül néhány fontos kérdéskör, amire munkaadóként érdemes figyelni.

Dr. Fodor T. Gábor-

A mostani módosítócsomag valójában két EU-s irányelv (2019/1152 és 2019/1158) átvételét jelenti. Mindkettőt augusztus elején kellett volna a magyar jogba átültetni. Ám csak november elején került a parlament elé az erre reagáló törvénymódosító csomag, amely ha átmegy a parlamenten, akkor 2023. január 1-től lehet hatályos.

A javaslatokból a médiában az apaszabadság duplázását emelték ki, de vannak ennél húsbavágóbb elemei is. Az egyik legfontosabb módosításnak Fodor T. Gábor a joggal való visszaélés tilalmának megsértésének szigorítását tartja (7. paragrafus, 3. bekezdés). Ez a diszkriminációs szabályrendszer elvén működik, növeli felmondásnál a munkavállaló mozgásterét. Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy joggal való visszaélés történt és megjelöli az okot (hogy szerinte munkaadója valójában miért mondott fel neki), akkor a munkáltatón lesz a bizonyítási teher, ami eddig a munkavállalón volt.

Az új szabályozás az összes munkáltató működését befolyásolja, rákényszeríti a cégeket az alaposabb adminisztrációra, az objektív teljesítménymérésre, a HR-nek jobban kell támogatnia a középvezetőket. Azaz: mielőtt létszámcsökkentésről döntök, legyen transzparens és számokkal alátámasztott a szempontrendszer, például csak egy bizonyos teljesítményszint alattiakat küldjünk el. Az pedig már most sem megfelelő indoklás, hogy “rosszul dolgozik”. A tét nagy: a jogellenes felmondás következménye nem maximálisan 12 havi távolléti díj, hanem visszahelyezés és a per végéig bérfizetés, ami több évig is eltarthat.

Tájékoztató: ennek kell benne lennie

Változás történt a munkaszerződés melletti tájákoztató tartalmában és az időpontokban. A munkaviszony kezdetétől számítva 7 napon belül át kell adni a munkavállalónak a tájékozatót (most még 15 nap), amelyben ezeknek az információknak kell benne lennie:

- ki a munkáltatói jogkör gyakorlója
- a munkaviszony kezdete, tartalma, 
- a munkahely
- a munkakörbe tartozó feladatok
- a napi munkaidő tartama, a hét azon napjai, amelyekre munkaidő osztható be, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdő és befejező időpontjai,, a rendkívüli munkaidő lehetséges tartama, a munkáltató tevékenységének sajátos jellege (ez egy új pont a törvényjavaslatban)
- a munkabérről elszámolás módja, a bérfizetés gyakorisága, a kifizetés napja
- az alapbéren felüli munkabér, juttatások
- a szabaságnapok száma, számítási módja, kiadási szabálya
- a felmondási idő megállapításának szabályai
- a munkáltató képzési politikája, igénybe vehető képzések és igénybe vehető időtartama
- a hatóság, ahová a munkaadó a közterheket fizeti
- kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e a munkáltatói

Kell-e új tájékoztatót adni meglévő munkaviszonyra? Ha fennáll a munkaviszony, akkor nem kell, kivéve ha a munkavállaló 3 hónapon belül kéri. Fodor T. Gábor azt javasolja, hogy állami tulajdonú munkaadóknál érdemes átadni mindenkinek egy új tájékozatót, egy idő után pedig mindenki kapja meg az újat.

Fontos szabály: ami a munkaszerződésben benne van, arról nem kell tájékoztatni.

A jövőben változás esetén azonnal - a változás hatályba lépésekor - kell tájékoztatást adni.

Apasági szabadság

Nagy visszhangot kapott az apaszabadság emelése. A munkavállalóknak gyerek születése esetén az eddigi 5 helyett 10 nap szabadság jár. Ám csak 5 napra kapják meg a távolléti díj 100%-át, a következő 5 napra a távolléti díjnak csak 40%-a jár. 5 napot megtérít az  állam a munkaadónak, erről hamarosan még rendelet jön ki. Újdonság a szülői szabadság, ám erre csupán a távolléti díj 10%-a jár, így a fizetés töredékéért maradhat otthon a munkavállaló e jogcímből. 

Ha a munkaadó meg akarja szakítani a munkavállaló szabadságát, akkor az új szabályozás szerint indokolnia kell. Jó tanács továbbra is a munkavállalóknak: kapcsolják ki szabadságuk alatt telefonjukat és ne nézzenek bele a vállalati emailekbe.

Újdonság, hogy a munkavállaló gyermeke 8 éves koráig – a munkaviszony első hat hónapját kivéve – kérheti a munkavégzés helyének, munkarendjének módosítását, a távmunkás vagy a részmunkaidős foglalkoztatást. Írásban kell kérnie és indokolnia. A munkaadónak erről 15 napon belül válaszolnia kell szintén indoklással. Ha nem nyilatkozik a munkaadó vagy jogellenes az indoklás, akkor a bíróság dönt, ami hozzájárulást jelent.

Felmondást sok esetben nem kell indokolni: próbaidő, határozott idejű szerződés, nyugdíjas munkavállaló, vezető munkavállaló. Ha azonban valakit például apasági szabadságát követően, próbaidő alatt küldenek el, akkor a munkavállaló kérheti az indoklást 15 napon belül és arra a munkaadónak 15 napig válaszolnia kell. Így a fiókban kell lennie az indoklásnak. Ha a bíróság megállapítja a joggal való visszaélést, vissza kell őt venni, a munkajogi per alatt fizetését folyósítani kell.

A rokkantnyugdíjas felmondását is indokolni kell már.

Határozott idejű szerződések

Határozott idejű munkaviszonyban eddig is általában jogellenes gyakorlatnak számított, ha egy munkaadó folyamatosan így foglalkoztatta a munkavállalót. Persze érthető, hogy a munkaadónak ez miért előnyös: nincs felmondási idő, nincs végkielégítés, indoklás nélkül megszűnik a munkaviszony. Határozott idejű szerződéseknél újdonság, hogy ha egy lejáró határozott idejű szerződés után 6 hónapon belül ugyanannál a munkaadónál egy új köttetik, akkor próbaidő nem határozható meg.

Szintén újdonság, hogy a próbaidő is arányosan köthető ki egy évnél rövidebb munkaviszony esetén. Példa: ha valakit 3 hónapra veszek fel, akkor a 3 hónap próbaidő egynegyede (23 nap) próbaidő lehet. A próbaidő felső korlátja továbbra is 3 hónap, kollektív szerződésnél 6 hónap.

Fodor T. Gábor felhívta a figyelmet, hogy régóta benne van a munkajogban, de kevesekhez jutott el, hogy 15 napnál hosszabb külföldi munkavégzés (szerződés teljesítése, kiküldés anyacéghez, munkaerő-kölcsönzés) esetén a külföldi bért kell fizetni a munkavállalónak. Például a helyi kollektív szerződés alapján az adott szakmára vonatkoztatva. Fodor T. Gábor hallott olyan esetről, hogy egy ilyen jogsértés miatt egy munkavállaló után Spanyolországban 170 000 eurós büntetést szabott ki a hatóság. A tanulság: bárkit külföldre küldünk munkára, fizessük ki a helyi ügyvédet, tájékozódjunk a helyi szabályokról. A 15 napot meghaladó munkavégzésről a kiutazás előtt hét nappal tájékoztatni kell a munkavállalót a munkavégzés helyről, tartalmáról, pénzbeli, természetbeni juttatásokról, utazási, étkezési térítésekről, a juttatások pénzneméről. 

Nyitóképen Fodor T. Gábor

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk