Szerző: Berta László
Megjelent: 9 éve

Vigyáz rá, amíg alszik

Nem késik el a munkából, mert jön a golden és ébreszt. Nem véletlen, hogy a segítő kutyákat nagy többségben nők képzik Magyarországon. Egy gyerekkönyv bemutatóján beszélgettünk a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkénteseivel.

Loványi Eszter teleírta kutyákkal a „Kuku és barátai” című könyvét. Hallássérült-segítő, mozgássérült-segítő, személyi segítő, terápiás és vakvezető kutyákról deríthetik ki a gyerekek, hogyan könnyítik meg gazdáik mindennapjait.

Eszternek sokat segít a hallókészülék a közlekedésben, ezért nem meglepő, hogy Kuku, a hallássérült-segítő golden retriever a legnagyobb biztonságot otthon nyújtja, amikor gazdája nem viseli a haliját, vagy más néven hallókáját, ahogy széles körben nevezni szokás. „Amikor Eszter este lefekszik aludni, leteszi a hallókáját az éjjeliszekrényre, mint más a szemüvegét. Én vigyázok Eszterre, amíg alszik. Én jelzem neki a zajokat, mert ő nem hallja, ha csörög az ébresztőóra, ha SMS-e érkezik, ha kopognak vagy csöngetnek az ajtón, ha sír egy baba, vagy ha szól a riasztó” – olvassuk. Nem csoda, hogy amióta Kuku vele van, Eszter sosem késett el a munkából. És életet menthet. Az írónő egyik hallássérült ismerőse éppen aludt, vagyis nem használta a haliját, amikor megszólalt a tűzjelző. Nem hallotta meg, ahogy a tűzoltók kopogtatását sem. Az volt a szerencséje, hogy az egyik szomszédjának eszébe jutott, hogy a szobájában lehet és kimentették. Az ilyen veszélyt egy képzett hallássérült-segítő kutya azonnal jelezte volna gazdájának.

Biztonságot gyerekkorban, bátorságot az egyetemen

Gyerekkorában még nem voltak ilyen kutyák az országban. „Amikor egyedül voltam, nagy biztonságot jelentett volna” – emlékezik vissza a NEO önkéntese. Akkor a hallókészülékek sem voltak olyan fejlettek, egyáltalán nem érzékelte, ha vendég jött, vagy ha valami baj volt. A gyakorlati hasznosság elé helyezi a lelki segítséget, hiszen a hallássérülés láthatatlan fogyatékosság, nem látszik, mint például a kerekesszék. Csak akkor veszik észre, amikor valaki megszólal vagy jelnyelvet használ.
Loványi Eszter
„Előfordult, hogy amikor egy utcanevet kerestem, az emberek megijedtek attól, ahogy beszélek, zavarba jöttek, váratlanul érte őket a helyzet. Elfordultak és elmentek, nem kaptam választ a kérdésre. Ha zavarba is jönnek, megsimogatják a kutyát, utána feloldódnak” – mondta el lapunknak Loványi Eszter.

„Mindenki a fizikai segítségre fókuszál, hogy ilyen-olyan akciókat csinál a kutya, pedig sokkal nagyobb a szerepük az elfogadásban, a lelki segítségben. Egy fiatal mozgássérülthez könnyebben odamennek így” – erősíti a lelki oldalt MányikRichárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke.

Mali Erika habilitációs kutyakiképző, az egyesület egyik alapítója és alelnöke. Segítőkutyája, Joya nála nőtt fel, vele tanulta a kiképzést. Mali Erika gyerekkorában lett sérült és felnőttként vált kutyássá. „Az egyetemi éveket sajnálom, hogy nem volt kutyám, mert akkor sokkal könnyebb lett volna kapcsolatot teremteni. Nehezen nyitottam, ezért a többiek is így voltak vele. Ez egy öngerjesztő folyamat. Az, hogy én egy idegen emberrel kommunikáljak, régen sokkal nehezebb volt. Hogy gyerekek elé álljak, és beszéljek nekik, játsszak velük, Joya nélkül elképzelhetetlen volna” – mondta el a HR Portálnak.

Egyesületi színük a neon zöld. Joya „taraja” nem állandó viselet, inkább ünnepi. Évek óta járnak a Sziget Fesztiválra, és Mali Erika úgy gondolta, hogy a könyv premierjére is megfelelő lesz. A Neo csapatában van egy kutya kozmetikus, aki kifejezetten kutyáknak való színezéket használt a frizurához.

Jó fej gyerekek

Előző munkahelyén, egy állami cégnél nem örültek volna, ha Loványi Eszter beviszi magával a segítőkutyáját. Ezért is tartja úgy, hogy a felnőttek érzékenyítése fontosabb, mert a gyerekek nyitottak, természetesnek veszik a másságot, a felnőttek sokszor jönnek zavarba.„Én is néha zavarba jövök az ismeretlentől, nem hibáztatom őket. Nem szabad csodákra várnunk, és csakis a többségi társadalomtól a megoldást, nekünk is tennünk kell a változásért, ezért dolgozom szabadidőmben az érdekvédelem területén” – tette hozzá Loványi Eszter.

Egy hallássérült, aki magába fordul a kommunikációs akadályok miatt, ha kimegy az utcára a segítő kutyájával, egyből megvan a közös téma. Kuku hámjára is rá van írva, hogy hallássérült-segítő kutya, és amikor Loványi Eszter megszólal, akkor senkit sem ér váratlanul, hogy másként beszél. Így segít leküzdeni a kommunikációs akadályokat.
Loványi Eszter és Mányik Richárd a könyv bemutatóján

Eszter verbálisan nehezebben kommunikál, a kiejtése szokatlanabb. Siketen született és a 16 éves korában elvégzett hallásjavító műtétet (cochlearis implantáció) sokat javított a hallásán, demivel ez nem kisgyermek korban történt, ezért a beszéde nem lett tökéletes. Ma az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar oktatója, szociológusa és gyógypedagógusa. Doktori iskolát végez neveléstudományban, témája a segítő kutya szerepe a társadalmi integrációban. Eszter és kutyája mindennapjait blogon követhetjük.

Eszter és Kuku sok bemutatót tart, érzékenyítő munkát végez munkahelyeken, óvodákban, iskolákban. „Egy hangjelző kutya addig tud szolgálni, amíg hall. Mert az öregedéssel a nyugdíjazásnak is eljön az ideje” – mondta Loványi Eszter. Kuku most 8 éves és 10-12 éves korában mehet nyugdíjba. A kiképzés másfél-két év, és Eszter nem szeretne kutya nélkül maradni, ezért hamarosan gondoskodnia kell az utódlásról.
Könyv norvég pénzből
A „Kuku és barátai” Mányik Richárd NEO-elnök szerinte az elfogadásról szól. Amikor érzékenyíteni járnak, a kutyák jelenlétében sokkal könnyebben kérdeznek a gyerekek – akik szerinte is nyitottabbak a felnőtteknél – a tabunak számító sérüléseinktől, és a könyv szerepe is ez. A felnőttek szigorú világához tartozik az a kérdés, hogy kaptak-e ellenőrzést a többi norvég alapos civilhez hasonlóan, mivel 6 milliót forgattak meg, ebből adták ki a könyvet is. Mányik szerint ez nem számít nagy összegnek, hiszen egy kutya képzése 2 millió Ft. A Nemzeti Együttműködési Alapból is jutott nekik, viszont a Norvég Alapból támogatott civileket ért kormányzati ellenőrzés elkerülte őket.
A mesekönyv kétezer példányban jelent meg. Elsősorban a Neo társadalmi érzékenyítő programjain keresztül terjesztik. Az érdeklődők a Tandem kávézó és könyvesboltban (2094 Nagykovácsi, Kossuth L. u. 40.) vehetik át ingyenesen. Előtte érdemes érdeklődni, hogy van-e még raktáron.

Uralkodó nők

Hivatalos adatok szerint 17 férfi és 105 nő képez segítőkutyát jelenleg. Miért vannak döntően többen a nők? „A nőknek nagyobb a szociális érzékenységük” – véli Mali Erika. Kézenfekvő válasz, hogy mivel több nő dolgozik a szociális területen, így a segítőkutya kiképzésében is nagyobb a szerepük. „A nők empatikus képessége általában nagyobb. Én se azért vagyok itt, mert egyszer csak elkapott a vágy, hogy segítsek. Érintett vagyok, aki saját magának képzett kutyát, azután a barátainak” – hangzott Mányik Richárd realista megközelítése. A Neónál 27 önkéntesből 7 férfi.

„A nőknek jobb érzékük van a testbeszéd olvasásához. A gyerekéhez és a kutyáéhoz egyaránt. Olvasni tudják a kutya viselkedését, hogy mit fog tenni a következő pillanatban” – tudtuk meg Nagy Lajostól, az Aura Segítőkutya Alapítvány projektvezetőjétől. Árulkodó, hogy 40 munkatársuk közül négyen férfiak.

Frizbiznek, agilityznek

Miben segít egy óriás uszkár egy autista gyereknek? „Ha az éjszaka közepén felkel, akkor Archi jelzi a szülőknek, hogy feladat van. Másrészt színesebbé teszi a fejlesztő foglalkozásokat” – mondta el Mányik Richárd. A sokak által Ricsiként ismert szakember 17 éves korában egy autóbalesetben sérült meg utasként. Péntek este volt, ma diszkóbalesetnek hívnák. Németországi rehabilitációja során látta, hogy a mozgássérülteknek is van kutyájuk, és neki lett először az országban mozgássérült segítő kutyája. A többi adta magát.

A Neót hallás-, látás-, és mozgássérültek és barátaik hozták létre, hogy segítőkutyákat képezzenek saját maguknak. 32 vizsgázott segítőkutyájuk van és 17 képzés alatt. „A kutyák másként és sok esetben többet tudnak segíteni a fogyatékossággal élőknek, mint az emberek” – hangzik a segítőkutyás körökben nem szentségtörő mondat Mányiktól. És van min dolgozni, mert nincsenek elegen: 121 vakvezető kutya, 16 mozgássérült-segítő és csupán 6 hallássérült segítő kutya van Magyarországon. „Nekem egy mozgássérült-segítő kutyám van. Cooper fizikai segítséget nyújt, tárgyakat vesz fel, kinyitja az ajtót, villanykapcsolót kezel, de lelki segítőtársként is hasznát veszem: például kimozdulunk otthonról, ami egyrészt a kutya miatt nem kerülhető el, vagyis megóv bezárkózástól, másrészt pozitívan fogadnak az emberek minket” – fejtette ki. Ebből következik a már-már unásig ismételt tétel: a segítőkutya hidat képez ember és ember között.

„Amikor hozza a labdát, vagy ki akar menni, neki nem tudom elmagyarázni, hogy figyelj, most nem érek rá, akkor menni kell. Rávesz, hogy sportoljak, frizbizünk, agilityzünk. Nekem kell felvezetnem, és olyan 30-40 másodperceket tekerek mellette, hogy a végén nagyon lihegek” – és Mányik szerint az is jó is tud lenni, hogy a kutyát például el kell vinni állatorvoshoz, mert a sérültet bevonja a társadalomba, tematizálja a napjait.

Nincsenek alkalmazottak

Mányik Richárdnak a kiképzés a munkája és rokkantnyugdíjából él. A képzésért nem vesz fel fizetést, tiszteletdíjat. „Az időm tíz százalékában csinálom a kiképzést, amihez igazán értek, a többi a működtetésé, menedzselésé. Pénzt kell keresnünk” – mondta el lapunknak. 27 önkéntesük van, nincsenek fizetett alkalmazottaink, mindenki a munkaidején kívül áldoz erre. Mali Erika területe például a pályázati költségvetés, adminisztráció, pénzügyek és a honlap bütykölése.

Kételkedtünk abban, hogy hosszú távon elég az önkéntesség, amit Mányik csak részben osztott. „A pozitív szemlélet tartja össze a társaságot. Mindenki azért jelentkezik, hogy segítsen saját magán és másokon. Remélem lesz pár profi munkatársunk, pl. az adminisztrációban, pályázatokban, szponzorkeresésben, de az önkéntességben látjuk a jövőnket”- fejtegette. A pályázatoknál sokszor hátrány, hogy nincs egy fizetett munkatársuk sem: „Ez azt jelenti, hogy nagyon kicsi civileknek tartanak minket” – említette meg kissé szomorúan.

A Neo állami normatív támogatás nélkül pályázati pénzekből képez (a többi segítő kutyás szervezethez hasonlóan –a szerk.), és amikor nincs forrás, a leendő gazda nyúl a zsebébe. „Ha tudunk pályázni, és ha abból van pénz, annak örülünk” – jegyezte meg. Olyan fiatalok, hogy nemrég jogosultak az adó 1 százalékra. A pénz azért is jól jönne, mert bővülni szeretnének: egyre nagyobb igény van az érzékenyítő tréningekre, amikért nem kérnek pénzt.

Nem olyan rég érezte először Erika, hogy amikor kutya nélkül megy a boltba, hiányérzete van: „Amikor nincs velem, az rossz érzés, már nagyon érzem a hiányát. Nem akarok olyan lenni, aki a kutyájától függ, de az, hogy ott van mellettem, hatalmas támaszt ad. Bátrabban megyek ki az utcára, beszélek az emberekkel, nekem ez a legnagyobb, amit ad.”

Buddha segít

A segítő kutyák szeretet adnak. Segítenek fizikailag, érzelmileg, lelkileg – írja honlapján az Aura Segítő Kutya Alapítvány. A vakvezető és mentőkutyák feladata a laikus előtt is egyértelmű, terápiásokról és a többi segítő kutyáról homályosabb a kép. Az Aura többek között autista, tanulási zavarral küzdő, hiperaktív gyerekekkel foglalkozik. A tíz városban 450 személynek heti 65 foglalkozást tartó alapítvány szerint a terápiás kutyás foglalkozásokon a gyerekek nem érzik feladathelyzetben magukat, több a sikerélményük, magabiztosabbak lesznek. Sokkal magasabb a motivációs szintjük, örömmel veszik heti pár órában. A honlap szerint a terápiákban fejleszthetők a motoros és orientációs képességek (pl. az alapmozgások és egyensúlyérzék fejlesztése), a megismerő funkciók (figyelem és gondolkodás fejlesztése) és a beszéd.
Buddha és a gyerekek

Az Aura személyi segítő kutyái ugyanazt a feladatot végzik, mint a terápiások, csak a gazda otthonában. Buddha, a fiatal labrador társaságában a két autista gyermek lelkesebbek végzi a feladatokat, és közben észre sem veszik, hogy dolgoznak.

A rohamjelző kutyák 24 órás szolgálatban érzékelik és jelzik a közeledő epilepsziás rohamot vagy a cukorbeteg hypoglikémiás sokkját. Így a gazda biztonságba helyezheti magát, hogy a roham alatt ne sérüljön meg, sőt – bizonyos esetekben – gyógyszerrel megelőzheti a rohamot.

A mozgássérült segítő kutyákra is egész napos feladat vár a közlekedésben, képesek kinyitni az ajtót, villanyt kapcsolnak, felveszik a legapróbb dolgokat, pénzérmét. El lehet küldeni őket tárgyakért, odaviszik a telefont, kulcsot, távirányítót. Tárgyakat lehet velük küldeni más emberekhez, pl. kulcsot a kapuhoz, ha látogató érkezik. Ha a kiválasztott üzletbe lépcső vezet, és a gazda nem tud szólni az eladónak, a kutyáját küldi be, akit valószínűleg szívesen fogadnak majd.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk

Mi lesz a szakmád? Még fel sem találták? Így készülj a jövő munkaerőpiacára!

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az... Teljes cikk