Megjelent: 3 hónapja

Gyárbezárásokhoz vezetne az orosz gázembargó - vélik német szakszervezetek

Egy azonnali gázembargó a termelés csökkenéséhez és további munkahelyek megszűnéséhez vezetne Európa legnagyobb gazdaságában is.

Német munkaadók és szakszervezetek egyaránt ellenzik az Európai Unió tilalmát az orosz gázimportra vonatkozóan, mivel szerintük egy ilyen lépés gyárbezárásokhoz és munkahelyek megszűnéséhez vezetne. A nyilatkozat amiatt látott napvilágot, hogy az európai vezetők az Oroszország elleni lehetséges új szankciók bevezetéséről tárgyalnak az energia területén, miután április 7-én már megtiltották az orosz szén importálást, augusztusi kezdettel. Ukrán vezetők azt állítják, Oroszország az energiaexportból származó bevételeiből finanszírozza a háborút, és ennek véget kell vetni - írja az AP hírügynökség. 

A nagy földgázigényű vállalatok között üveg-, fém-, kerámia- és vegyi üzemek találhatók, iparági szakértők úgy vélik, egyes esetekben lehetetlen rövid távon pótolni az orosz gázt.

Rainer Dulger, a BDA munkaadói csoport vezetője és Reiner Hoffmann, a DGB szakszervezeti konföderáció vezetője a DPA német hírügynökségnek eljuttatott közös állásfoglalásában azt írja, egy azonnali gázembargó a termelés csökkenéséhez és további munkahelyek megszűnéséhez vezetne.

Az Európai Unió 27 tagállama a földgáz 40, az olaj 25 százalékát szerzi be Oroszországból. A legnagyobb nehézséget a földgázellátás megszűnése jelentené – állítják energiaipari szakértők, mivel ennek nagyja Oroszország felől érkezik, a cseppfolyós gázból pedig – amit hajókon szállítanak – korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, mivel világszerte nagy a kereslet iránta. 

Németország a jelentős feldolgozóiparával és az orosz gáz egyik legnagyobb importőreként egyelőre ellenzi az energiaimport teljes tiltását, fokozatosan szüntetnék meg az orosz energiahordozóktól való függőségét: az olajtól az év végére, a gáztól pedig 2024 közepére válnának függetlenné. 

Az unió ugyanakkor olyan lépéseket vázolt fel, amelyek keretében kétharmaddal csökkentené az év végére az orosz gáz behozatalát. Az Oroszországgal szemben alkalmazott széles körű gazdasági szankciók ellenére az unió továbbra is naponta 850 dollárnyi összeget fizet Oroszországnak a gázért és az olajért, miközben a kormányok elítélik az Ukrajna ellen folyó háborút – írja az AP. 

 

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook