Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Kerülik a kockázatot a közép-európai pénzügyi vezetők

A Deloitte cseh, lengyel, horvát, román, szlovák és magyar vállalatok pénzügyi igazgatóinak megkérdezésével végzett friss felmérése szerint a régió legnagyobb vállalatainak pénzügyi vezetői általában optimisták cégük kilátásai tekintetében, azonban még mindig jellemző rájuk az óvatosság. Jelentős többségük szerint a jelenlegi időszak nem alkalmas a kockázatvállalásra.

Szép Péter, a Deloitte Zrt. üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere a cég közleményében kifejti: úgy tűnik, lassan helyreáll a régióban az üzleti bizalom, de a továbbra is fennálló gazdasági és pénzügyi bizonytalanság következtében nem változik a nagy befektetésekre általánosan jellemző kockázatkerülő magatartás. Ennek oka szerinte továbbra is a vállalatokon belül keresendő: a cégek ugyanis az áttörést jelentő lehetőségek keresése helyett sokkal inkább a jelenlegi helyzet fenntartására törekszenek, miközben folyamatosan vizsgálják a finanszírozás alternatív formáit.

A Deloitte legújabb felmérése szerint a pénzügyi igazgatók (CFO-k) egyelőre nem szívesen teszik kockára a nehezen beindult gazdasági fellendülés első vállalati eredményeit. A megkérdezetteknek csaknem a fele 2011-ben inkább a vállalat meglévő piacain szeretne árbevétel-növekedést elérni, és csak 17 százalékuk tekint új piacok felé.

A válaszadók 62 százaléka saját hazai piacát tekinti a reménybeli árbevétel-növekedés elsődleges forrásának, ami megelőzi a teljes közép-európai régió (16 százalék), valamint az Egyesült Királyság és az eurózóna (14 százalék) piacait, mint remélt bevételi forrást. A Deloitte szakértője szerint mindez arra utal, hogy a cégek tevékenységükkel, és földrajzilag is igyekeznek azokra a területekre koncentrálni, amelyekhez a legjobban értenek.

A másik kulcskérdés a pénzügyi igazgatók számára a költségcsökkentés, hiszen a megkérdezettek 95 százaléka a következő évben kiemelkedő (54 százalék) vagy közepes (41 százalék) prioritású feladatnak ítélte cége esetében a költségek lefaragását.

A felmérés azt mutatja, hogy a régió vállalati pénzügyi vezetői többnyire elégedettek cégük jelenlegi céltartalékaival. Míg a válaszadók csaknem 60 százaléka azt várja, hogy az elkövetkező három évben eladósodottságuk mértéke enyhén nő vagy változatlan marad, többségük szerint vállalatuk adósságszolgálati képessége javulni fog ugyanezen időszakban.

A lengyel pénzügyi igazgatók bizalma kisebb mértékben nőtt, mint régiós társaiké. Szép Péter szerint ennek a legvalószínűbb oka az, hogy ők az erősnek tekinthető lengyel gazdaság miatt eleve jobb pozícióból indultak. A cseh pénzügyi vezetők kicsit hajlamosabbak a kockázatvállalásra, mint a szomszéd államokban élő kollégáik, a magyar és szlovák pénzügyi vezetők pedig a legkevésbé kockázattűrők a felmérés szerint. Horvátországban jellemzően nőtt az üzleti bizakodás, a román CFO-k többsége pedig kifejezetten optimista vállalatuk adósságszolgálati képességét illetően.

Valóban úgy tűnik, hogy az idő nem kedvez semmilyen radikális változtatásnak, hiszen az előrejelzések szerint számos területen mozdulatlanság, vagy csak enyhe növekedés várható, beleértve a cégek teljes hitelállományát, illetve a vállalatok adósságszolgálati és költség-finanszírozási képességét. Érdekes, és talán a konzervatív vezetői szemléletnek tudható be, hogy a magyar pénzügyi igazgatók a hitel iránti kereslet változatlanságát, vagy csekély csökkenését jósolják Magyarországon - emelte ki a Deloitte szakértője.

A magyar pénzügyi vezetők mintegy harmada tekint kevésbé optimistán cége pénzügyi kilátásaira, mint három hónappal korábban. A kockázatvállalási hajlandóság ugyanakkor továbbra is alacsony körükben: a válaszadóknak csak 13 százaléka gondolja, hogy alkalmas az idő a nagyobb kockázatvállalásra.

A magyar pénzügyi igazgatók negyede tervezi az új piacokra történő belépést, míg minden második válaszadó a meglévő piacokon szeretné növelni cége árbevételét. A többiek a költségcsökkentésre, és az eszközök hatékonyságának növelésére koncentrálnak a felmérés szerint. A hitelek elérhetősége a vezetők beszámolói szerint javult, de ezzel együtt a saját tőke jelentősége is nőtt.

A közép-európai felmérés és a Global Insights legutóbbi kiadványának tapasztalatai közötti különbség azt mutatja, hogy a közép-európai CFO-k optimistábbak az Egyesült Királyságban dolgozó társaiknál, de kevésbé optimisták, mint az egyesült államokbeli pénzügyi vezetők. Az eurózóna pénzügyi igazgatóinak optimizmusa lényegesen csökkent a növekvő spanyol munkanélküliség, a görög és ír válság, és a Belgiumban emelkedő infláció miatt, míg az eurózónán kívüli országokra, például Norvégiára, Svédországra és Svájcra általánosan pozitív hangulat jellemző. Ezzel ellentétben a hat közép-európai országban nagyjából együtt mozog az optimizmus szintje.

A közép-európai pénzügyi vezetők körében végzett felmérés a Deloitte CFO Global Insights tanulmánysorozatának része. A Deloitte Central Europe első alkalommal készítette el horvát, cseh, magyar, lengyel, román és szlovák pénzügyi igazgatók körében felmérést. A válaszadók csoportját 138 pénzügyi igazgató alkotta, akik a térség legnagyobb vállalatait képviselték.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Dollármilliárdokból védenék tovább az amerikai légiipari munkahelyeket

Csaknem 30 milliárd dolláros bértámogatási keretet nyitnának meg a légiipar számára egy republikánus javaslat szerint, hogy elkerüljék az újabb... Teljes cikk

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk