Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Pszichiátriai gondozottakból szakképzett dolgozók

images

images

- A pszichiátriai problémákkal küzdő emberek munkaerőpiaci és társadalmi re-integrációját az Európai Unió támogatásával meghirdetett, seregnyi program közül csupán a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) tűzi célként, holott a hátrányos helyzetűek, vagy megváltozott munkaképességűek visszatérését a munkaerőpiacra számos más program is segíti - tette szóvá a minap egy sajtótájékoztatón dr. Kurimay Tamás projektvezető, a fővárosi Szent János Kórház és Rendelőintézet pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, aki szerint az első, már megvalósult projekt új szakmai módszerekkel és követendő tapasztalatokkal is szolgált.

- A modern módszerek és eszközök alkalmazásával a mentális kórok kezelésének végső célja már nem csupán a tünetek csillapítása vagy megszüntetése, hanem az érintett betegek visszavezetése a teljes életbe. A sikeres visszailleszkedés kulcsa pedig a munka világába való visszajutás - hangsúlyozta a projektvezető, aki arról is tájékoztatott, hogy a témában benyújtott pályázat a Psychoeducatio-Léleknevelés Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Rendelőintézete, valamint a LUX-TEX Rehabilitációs Foglalkoztató Kft. együttműködésében valósult meg.

A program azt a célt tűzte maga elé, hogy tízen ECDL végzettséget adó számítógép-kezelői bizonyítványt szerezzenek, kilencen pedig OKJ-s végzettségű női ruhakészítőként találjanak munkát.

Hetven rövid interjú és személyes kapcsolatfelvétel segítségével találták meg a 30 fős célcsoportot, közülük pszichológiai és szociális mélyinterjú, pszichiátriai vizsgálat segítségével állították össze a 19 résztvevő listáját. A szervezők - a mentális betegségben szenvedőkre jellemző nagyobb lemorzsolódás miatt - egy "tartalék-csapatot" is kialakítottak, amelynek tagjai folyamatos pszichológiai és szociális támogatásban részesültek. Egyúttal a segítőket is felkészítették feladatukra.

A munkába bevont szakemberek során alkalmazott új szakmai módszer: a neurokognitív képességek felmérése és a funkcionális besorolási rendszer országosan is alkalmazható lehet a csökkent munkaképességű személyek rehabilitálhatóságának felmérésében. A módszer fontos eleme, hogy segítségével a meglévő képességekre lehet építeni - az újonnan elfogadott rehabilitációs törvénnyel összhangban. Az egyéni fejlesztési tervek megvalósításával egyidőben folyt az elméleti és a gyakorlati oktatás-foglalkoztatás, valamint a pszichológiai és szociális segítségnyújtás. Az első szakasz ECDL illetve OKJ vizsgával zárult - a 19 főnyi csoportnak csak egyetlen tagja nem tudott levizsgázni.

A sikeres vizsgákat a munkaerőpiaci re-integráció hathónapos időszaka követte. A szervezők együttműködési megállapodást kötöttek a Regionális Munkaügyi Központtal a foglalkoztatást igénylők regisztrációja és munkahelykereséssel kapcsolatos tréninge ügyében, s a program lezárásának uniós feltételeként megszabott, legalább 4 hónapos munkaviszonyt minden sikeres vizsgázó ki is töltötte.

Az MTI úgy tudja, hogy a 19 tagú célcsoportból hatan már tartós munkaviszonyban állnak, négynek pedig folyamatban van az állandó elhelyezkedése. A többiek álláskeresése egyelőre nem járt sikerrel, de az addigi segítségre ezután is számíthatnak.

A főorvos arra a kérdésünkre, hogy folytatódik-e a projekt új célcsoporttal, azt a választ adta, hogy amennyiben lesz rá pályázati lehetőség, újra kezdődik a válogatás is.  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendkívüli gyorssegélyt kapnak a jövedelem nélkül maradt művészek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület által megítélt összeg 50 ezertől 140 ezer forintig terjedhet. Teljes cikk

A megkérdezettek majdnem fele fél tőle, hogy bizonytalanná válik a jövedelme

A BÁV Zálog felmérését kitöltők 20 százalékának nincs tartaléka. Teljes cikk

Rezidensszövetség: az orvosi bér emelése és a hálapénz betiltása nem tűr halasztást

A kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér, hanem az ügyeleti díjak, túlóra-díjak is emelt összegben járjanak - javasolja a szövetség. Teljes cikk