Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Pszichiátriai gondozottakból szakképzett dolgozók

images

- A pszichiátriai problémákkal küzdő emberek munkaerőpiaci és társadalmi re-integrációját az Európai Unió támogatásával meghirdetett, seregnyi program közül csupán a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) tűzi célként, holott a hátrányos helyzetűek, vagy megváltozott munkaképességűek visszatérését a munkaerőpiacra számos más program is segíti - tette szóvá a minap egy sajtótájékoztatón dr. Kurimay Tamás projektvezető, a fővárosi Szent János Kórház és Rendelőintézet pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, aki szerint az első, már megvalósult projekt új szakmai módszerekkel és követendő tapasztalatokkal is szolgált.

- A modern módszerek és eszközök alkalmazásával a mentális kórok kezelésének végső célja már nem csupán a tünetek csillapítása vagy megszüntetése, hanem az érintett betegek visszavezetése a teljes életbe. A sikeres visszailleszkedés kulcsa pedig a munka világába való visszajutás - hangsúlyozta a projektvezető, aki arról is tájékoztatott, hogy a témában benyújtott pályázat a Psychoeducatio-Léleknevelés Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Rendelőintézete, valamint a LUX-TEX Rehabilitációs Foglalkoztató Kft. együttműködésében valósult meg.

A program azt a célt tűzte maga elé, hogy tízen ECDL végzettséget adó számítógép-kezelői bizonyítványt szerezzenek, kilencen pedig OKJ-s végzettségű női ruhakészítőként találjanak munkát.

Hetven rövid interjú és személyes kapcsolatfelvétel segítségével találták meg a 30 fős célcsoportot, közülük pszichológiai és szociális mélyinterjú, pszichiátriai vizsgálat segítségével állították össze a 19 résztvevő listáját. A szervezők - a mentális betegségben szenvedőkre jellemző nagyobb lemorzsolódás miatt - egy "tartalék-csapatot" is kialakítottak, amelynek tagjai folyamatos pszichológiai és szociális támogatásban részesültek. Egyúttal a segítőket is felkészítették feladatukra.

A munkába bevont szakemberek során alkalmazott új szakmai módszer: a neurokognitív képességek felmérése és a funkcionális besorolási rendszer országosan is alkalmazható lehet a csökkent munkaképességű személyek rehabilitálhatóságának felmérésében. A módszer fontos eleme, hogy segítségével a meglévő képességekre lehet építeni - az újonnan elfogadott rehabilitációs törvénnyel összhangban. Az egyéni fejlesztési tervek megvalósításával egyidőben folyt az elméleti és a gyakorlati oktatás-foglalkoztatás, valamint a pszichológiai és szociális segítségnyújtás. Az első szakasz ECDL illetve OKJ vizsgával zárult - a 19 főnyi csoportnak csak egyetlen tagja nem tudott levizsgázni.

A sikeres vizsgákat a munkaerőpiaci re-integráció hathónapos időszaka követte. A szervezők együttműködési megállapodást kötöttek a Regionális Munkaügyi Központtal a foglalkoztatást igénylők regisztrációja és munkahelykereséssel kapcsolatos tréninge ügyében, s a program lezárásának uniós feltételeként megszabott, legalább 4 hónapos munkaviszonyt minden sikeres vizsgázó ki is töltötte.

Az MTI úgy tudja, hogy a 19 tagú célcsoportból hatan már tartós munkaviszonyban állnak, négynek pedig folyamatban van az állandó elhelyezkedése. A többiek álláskeresése egyelőre nem járt sikerrel, de az addigi segítségre ezután is számíthatnak.

A főorvos arra a kérdésünkre, hogy folytatódik-e a projekt új célcsoporttal, azt a választ adta, hogy amennyiben lesz rá pályázati lehetőség, újra kezdődik a válogatás is.  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter