Megjelent: 15 éve

Román bérre áhítozik a magyar

Elképesztő ütemben nőnek a bérek Romániában, így egyrészt csökkent a kinti dolgozók magyarországi álláslehetőségek iránti érdeklődése, másrészt az ottani cégek egyre inkább Magyarországról - különösen a határ menti, nagy munkanélküliséggel küzdő területekről - csábítanak segéd- és szakmunkásokat - írja a Világgazdaság.

images

Januárban 30,7 százalékkal volt magasabb a havi nettó román átlagjövedelem, mint egy évvel korábban, állítja a bukaresti statisztikai hivatal (INS). Ez a mostani 7,3 százalékos infláció mellett 21,8 százalékos nettó reáljövedelem-emelkedésnek felel meg. Igaz, az átlagjövedelem (januárban 112 500 forintnyi lej volt, ez nettóban kereken 82 400 forintot jelent átszámítva) még mindig elmarad a magyarországitól, amit a Központi Statisztikai Hivatal januárban nettó 125 100 forintos átlagkeresetre "becsült".

A fizetések közötti különbség azonban az idén tovább csökkenhet. A Hewitt Associates átfogó kompenzációs kutatása szerint míg például itthon 7,2, Romániában közel 11 százalékkal nőhetnek a felső vezetői fizetések, a hierarchia másik végén lévő fizikai dolgozóké pedig 6,5 százalékos lehet a határon belül, míg a szomszédban 9 százalékos. A körülményeket tekintve tavaly mindkét országban 8 százalék körül alakult az infláció, és a két jegybank ez évre is hasonló, 5,9 százalékos fogyasztóiár-növekedést prognosztizál.

A menedzseri béreket vizsgálva a két ország első számú vezetői között még mindig nagy a különbség például a HR- és az értékesítési terület irányítóinak alapbérében. Igaz, a teljes éves készpénzjövedelemben már csak 10-20 százalékos a differencia. A felgyorsult gazdasági növekedés és az egyre több befektető megjelenése miatt sok esetben munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, főleg, hogy Románia 22,3 millió lakosából több mint tíz százalék kivándorolt nyugatra. A román kormány ezért emelkedő bérekkel igyekszik visszacsalogatni a külföldön szerencsét próbálókat.

Ez azonban Magyarországra is hatással van: 2008 első negyedévében például 30 százalékkal kevesebb általános és mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedélyt adtak ki a munkaügyi központok a múlt év hasonló időszakához képest. Régebben a legtöbb román vendégmunkás az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban vállalt munkát. Épp azokban az ágazatokban, ahol most Románia a leginkább munkaerőhiánnyal küzd. Ebből kifolyólag különösen érdekelt abban, emelkedő fizetéseivel hogy megtartsa a jó szakembereket. A román statisztikai hivatal adatai szerint például az elmúlt tíz évben 80 euróról 235-re emelkedett a mezőgazdasági dolgozók bére, míg az építőiparban 250 euró a jelenlegi átlagbér. Ennek következtében míg korábban a hazai fejvadászok Romániából kutattak orvosok, mérnökök után, addig mára egyre több romániai fejvadász szívja el a magyar műszaki diplomásokat és cégvezetőket egy-egy ottani vállalkozás élére.

Világgazdaság
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek