Megjelent: 7 éve

Szabadságok útvesztőjében

Tekintve, hogy még mindig sok a félreértés és a téves info íme egy kisokos, amit gyorsan átfutva mindenki átlátja a főbb változásokat.

1.) Még mindig jár a szülési szabadság 24 hetére a fizetett szabadság, és a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság első 12 hónapjára, ha még ezt az utóbbi időszakot a kismama 2011. augusztus 1-je előtt kezdte meg, ha utána, akkor már csak 6 hónapra (Mt. hatálya alá tartozó dolgozók és közalkalmazottak esetén, köztisztviselőknél azonban egységesen 6 hónap és kész).

2.) Jelentős változás a 2012. július elsejével hatályba lépett törvényben, hogy már nem jár fizetett szabadság a a naptári évenként harminc napot meghaladó keresőképtelenség esetén, erre tessék figyelni anyukák.

3.) Ha valaki a GYES után szabadságon van, akkor arra az időre is jár a fizetett szabadság.

4.) Az alapszabadság mértéke - bár a meghatározási módja kissé változott - ugyanannyi maradt.

5.) A gyermekek utáni pótszabadságok rendszere 2012-ben változott, azaz innentől kezdve mindkét szülő jogosult a szabadságokat igénybe venni.

6.) A szabadságot a munkáltató adja ki, nem a munkavállaló veszi ki, csak hogy félreértés ne legyen... azaz nem a kismama dönti el, hogy GYES után kiveszi-e, vagy inkább azonnal dolgozik.

7.) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett tárgyévben kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni. Azaz ha fizetés nélküli szabadságon volt valakil, annak megszűnése, vagy megszüntetése után 60 napja van a munkáltatónak kiadni a szabadságot. Vita nincs, más megoldás nincs, pénzbeli megváltás - munkaviszony megszűnését, megszüntetését kivéve - nincs!

8.) A szabadság soha, de SOHA nem veszik el - bárki bármit is állítson!

9.) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni, azaz ha a munkavállaló hétfőtől péntekig dolgozott, akkor azokra a napokra, ha tegyük fel négy napot egy héten, akkor azokra. Ha 8 órás a szerződés szerinti munkaidő, akkor 8 órányi bért számfejtenek, ha 4 órás, akkor 4 órányit, ha 12 órás, akkor 12-nyit (azaz órában kell elszámolni és nyilvántartani.

Ha tudni akarja Önnek mennyi jár, a szabadságát itt ki is számolhatja.


>Dolgozó mami blog

HR Blog
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter