Megjelent: 6 éve

A HR-es a munkavállalók jó alvásáról is gondoskodjon

Sokkoló tények a kialvatlanságról

Céges tréningjeimen nem győzöm hangsúlyozni, hogy a kialvatlanság nem csupán azt jelenti, hogy az ember fáradt. A kialvatlanság megdöbbentő módon hatással van a döntési képességre, a hangulatunkra, az érzelmeink kifejezésének érettségi szintjére („hiszti- és dührohamok” és érzelmi kirohanások egy kialvatlan éjszaka után – ugye ismerős?) és az érzelmek felismerésének képességére, érinti az összes mentális folyamatot a memóriától kezdve a kommunikációnkig szinte mindenre.

Nézzük sorjában, mire hogyan hat a kialvatlanság:

Test, szomatikus válasz: A krónikus kialvatlanság 2-es típusú diabéteszt, szívmegbetegedéseket, magas vérnyomást, az immunrendszer gyengülését és túlsúlyt okoz – hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Idegrendszer, kognitív válasz: csökkent figyelem, a fókuszálás képességének gyengülése, memóriavesztés, multitasking képességének csökkenése, a kommunikációs kedv és a szókincs szűkülése.

Hangulat, érzelmi válasz: fokozott hajlam a depresszióra, idegesség, ingerlékenység, impulzivitás, motorikus képességek csökkenése, megnövekedett alkoholfogyasztás.

Egészség és alvás

A fentiekből jól látszik, hogy egészségünk szempontjából mennyire fontos az alvás. Mára már több mint 300.000 önkéntes alvásmintázatát követik éveken át, tehát nagyon nagy anyag áll rendelkezésünkre azt illetően, a napi fél-egy óra alvásdeficit milyen hatással van szervezetünkre.

Alvástréningjeimen és a sleepwellness workshopokon még a HR területén dolgozók is megdöbbennek, hogy az alvásnak nemcsak az egészségmegőrzésben van óriási szerepe, hanem emberi kapcsolatainkban és a teljesítményünkben is.
Az alvástréning nem ágyban történik

Megdöbbentő, de kutatások is igazolják, hogy már 1,5 óra alváshiány is 35 százalékos csökkentést okoz a teljesítményben.

Menedzsment és alvás

Ha javítani akarunk a hangulatunkon, növelni kreativitásunkat, átgondoltabb, bölcsebb döntéseket szeretnénk hozni: aludjunk. Ha javítani szeretnénk az emberi kapcsolatainkon, munkatársainkhoz fűződő viszonyunkon, ha türelmesebbek, megfontoltabbak, optimistábbak és humorosabbak szeretnénk lenni: aludjunk. Ha szeretnénk koncentráltan, fókuszáltan dolgozni és nem szétesni egy-egy munkafolyamatban azért, mert vannak „zavaró tényezők” (bejövő, sürgős e-mailek, telefonok, kollégák): aludjunk.

Sok vezető gondolja azt, hogy az alvás egyfajta luxus. Még többen hazardíroznak az egészségükkel oly módon, hogy éjjel vagy este (alvás helyett) átfutják az e-mailjeiket, befejeznek egy jelentést vagy a holnapi feladataikat tervezgetik. Dolgozni, túlórázni, sportolni az alvás rovására a legkevésbé bölcs döntés egy vezetőtől - mégis éppen ők azok, akik felelősségtudatból vagy a munkahelyi nyomásnak engedve hajlamosak rendszeresen ezt tenni.

A kialvatlanság ára

Erős stressz alatt dolgozók valójában aligha engedhetik meg maguknak, hogy ne kipihenten kezdjék a napot. A szervezet és az immunrendszer egyébként is csökkent üzemmódban dolgozik erős stressz alatt – hát még ha keveset alszunk.

Amerikai statisztikák szerint egy kialvatlan dolgozó 11,3 napot hiányzik a munkahelyéről a kialvatlanság okozta megbetegedések miatt. Egy kialvatlan, átlagosan 1-1,5 óra alvásdeficittel rendelkező dolgozó 2.500, egy súlyosan kialvatlan, 2-3 óra alvásdeficites dolgozó 3.200 dollárjába kerül egy vállalatnak.

Ezt csinálják Amerikában a nagyok!

Sleep coaching, sleep policy, sleepwellnes-day, sleeposium, napping room, sleep education – hallottál már ezekről a kifejezésekről? Amcerikai cégeknél rendszeresen dobálózik a vezetőség és a HR ezekkel a szavakkal. Nem csak cégeknek, sportolóknak, kosárlabda-csapatoknak is van saját alvásszakértője. A Google vagy a Johnson&Johnson sleeposiumot, azaz rendszeres előadásokat, workshopokat tart a dolgozóinak, hogy felhívja a figyelmet az alvás jelentőségére és korrigálja a dolgozók helytelen alváshigiénés szokásait.

Alvástréning vállalatoknak és HR vezetőknek

3 éve vagyok alvástréner, 1,5 éve tartok vállalatoknál Alvástréningeket, egyéni sleep coachingokat vezetőknek, workshopokat és interaktív előadásokat dolgozóknak. Tapasztalatom szerint a dolgozók számára különösen fontos az egészségük és nagyon sokakat foglalkoztatja az alvás és az alvászavarok témaköre. Workshopjaimon legalább fél órát a kérdésekre kell szánnom (eredetileg azt gondoltam, 5-10 perc elég, azt hittem, a közönség majd kukán ül, amikor elhangzik a „Kinek van kérdése?” varázsmondat) és utána, a szünetben is tódulnak hozzám a dolgozók, hogy az alvással kapcsolatos ügyes-bajos dolgaikat megvitassák velem.

Az alvásról tehát valamiért nem beszélünk, ám amint szóba jön, hogy „van itt egy alvásszakértő”, hirtelen mindenkinek kérdése támad. Néha úgy tűnik, mintha mindenkinek lenne kisebb-nagyobb gondja az alvással.
Az inszomnia, tehát az álmatlanság személyes tapasztalatból kiindulva teljesen általános jelenség, főképp a vezetőség körében.

Ennek ellenére még a burn out prevencióba vagy a stressz-menedzsment tréningekbe SEM építik bele az alvástréninget, mint legolcsóbb és leghatékonyabb egészségmegőrző módszert.

Horváth Ágnes
Pedig a jó alvás tanulható.Kurzusaimon egy Magyarországon új, tájékozottabb HR-esek számára azonban nagyon is ismert módszerrel, a mindfulness meditáció módszerével segítem hozzá a résztvevőket a jó alváshoz. Tréningjeim után a résztvevők 75-80 százaléka lényegesen jobban alszik.

Mi jár egy HR-vezető fejében az alvással kapcsolatban?

HR-vezetőkkel való beszélgetéseimből az derült ki, hogy még az igen tájékozott, az egészségtudatosság mellett elkötelezett HR vezetők is komoly félreértésben vannak egy-két kérdéssel kapcsolatban.

Tévhit Nr. 1
Sokan közülük úgy gondolják, a fáradtság „teljesen normális” jelenség, a dolgozó felnőtt ember általános közérzetéhez tartozik. Sok HR-vezetőnek az a véleménye, hogy a kialvatlanságot ugyanúgy tűrnünk és kezelnünk kell tudni (kiváltképp a managementben), mint a kevésbé hatékony workflow-t vagy a határidők közeledtével járó stresszt. A helyzet éppen fordítva működik: stressztűrő képességünk drasztikusan csökken, ha kialvatlanok vagyunk.

Tévhit Nr. 2
Sokan gondolják, még az egészen tájékozott, egészségtudatos HR-munkatársak is, hogy „ezt az egész alvás-kérdést” (értsd: inszomnia, burn out) egy stresszkezelő tréninggel egy füst alatt le lehet tudni.
A kialvatlanság és az inszomnia azonban nem önmagában a stressztől áll fenn, hanem a helytelen alváshigiénés szokások és a túlzott mentális aktivitás (agyalás) miatt. Ezek korrigálásával, az elme elcsendesítésének módszerével azonban sem a burn out prevenció, sem a stresszkezelő tréningek nem foglalkoznak.

Tévhit Nr. 3
Sok cégnél a HR óriási hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre, már egészen alacsony szinteken is, a vezetők esetében pedig különösen. A dolgozók kialvatlanság miatti drasztikus teljesítménycsökkenését azonban szinte teljesen figyelmen kívül hagyják. Pedig a figyelem felhívás az alvás jelentőségére olcsó (1-1 előadást, workshopot megtartani akár több száz hallgatónak nem tartozik a drága tréningek közé) - ráadásul nagyon sokakat a téma kifejezetten érdekel. Amerikában egy-egy egészségnapon már nem kérdés, hogy az alvásról is szó esik, sőt, kifejezetten az alvásminőség javítását megcélzó kampányokat, előadás-sorozatokat is szerveznek.

Horváth Ágnes alvástréner
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter