Megjelent: 4 éve

A munkavállalók nem élettelen termelőeszközök

Nem múlik el nap, hogy ne írnánk az egyre égetőbb munkaerőhiányról a HR Portalon – hiszen a vállalatok ta vállalatok egy része munkaerőhiánnyal küzd. Vajon mit tehetnek a cégek azért, hogy egy munkavállaló itthon lássa biztosítottnak jövőjét és Magyarországon akarja befektetni meglévő tudását? Az Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. új kezdeményezése „Az Év Felelős Foglalkoztatója” díj túllép a kisvállalatok számára gyakran a saját üzleti felfogásukhoz nehezen illeszthető „jótékony kerítésfestés” szemléleten. Ez alkalommal Tarnai Richárdot, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját kérdeztük a felelős foglalkoztatás létjogosultságáról.

Időszerű-e Ön szerint a felelős foglalkoztatásról beszélni?

A felelős foglalkoztatás mindig időszerű kérdés, hiszen mind egy jól működő társadalom, mind egy jól fejlődő gazdaság alapja a felelős foglalkoztatás. Ennek során a legfontosabb a minőségi, magas szintű szakmai munka. A cél eléréséhez elengedhetetlen az a fajta szakképzési tevékenység, amellyel a foglalkoztató aktívan közreműködik a fiatalok, a tanulók, a pályakezdők foglalkoztatásban. Mind emellett a foglalkoztatónak megkerülhetetlen felelőssége van az egészségmegőrző munkahelyi környezet megteremtésében is.

Mit jelent Önnek a felelős foglalkoztatás és mitől felelős egy foglalkoztató? Mitől felelős Ön, mint foglalkoztató?

Kiemelten fontosnak tartom a munkatársaink kiválasztását, az előmeneteli rendszert, valamint a kollégák folyamatos tovább képzését. A munkakörülményeket lehetőségeinkhez mérten úgy alakítjuk ki, hogy figyelünk a dolgozók egészségügyi, családi helyzetére, így nálunk nem ritka a részmunkaidős foglalkoztatás, és sokat teszünk az akadálymentesített munkakörnyezet kialakításáért is. Kiemelten fontos a megváltozott munkaképességű kollégák számára a szervezeti egység, azon belül a megfelelő feladatkör körültekintő kiválasztása.

A hagyományos szemlélet szerint a munkáltató csak közvetlenül a saját munkavállalói iránt tartozik felelősséggel. Megítélésem szerint azonban egy felelősen foglalkoztató cég a saját közvetlen környezetén túl azokért a viszonyokért is felelős, amelyek az ő megbízásából a más szervezetek által végzett munkát jellemzik.

Miért tartja fontosnak a felelős vezetői szemléletet?

A megfelelő vezetői szemlélet növeli a cég jó hírnevét, illetve növeli az ügyfelek és a dolgozók lojalitását. Úgy gondolom, hogy érvényesülnie kell olyan megfontolásoknak is, amelyek kifejezik, hogy egy intézmény nemcsak mint egy gépre vagy élettelen, szociális háttér nélküli termelőeszközre tekint a munkavállalóira. Például költségcsökkentés idején első lépésként nem feltétlenül a létszámcsökkentésnek kell megindulnia. Ez a szociális érzékenység mellett racionálisan is igazolható, hiszen oktalanság elbocsájtani azt a munkaerőt, amelyet korábban kiképeztünk, amelynek képességeit már jól ismerjük.

Fontos ezzel együtt a vezetői szemlélet, mert segít megelőzni válságszituációkat (kockázatok időben történő azonosítása, kezelése), innovációra sarkallja a cégeket, ami költségmegtakarítást is jelent, növeli a bizalmat az intézmény és az érintettjei között, az érintettek kritikáira, javaslataira adott válaszok, megoldások révén növelheti a versenyképességet.

Miért szeretne az Ön által irányított vállalat 2016 felelős foglalkoztatója lenni?

Azért, mert mint vezető, a pozíciómból és személyiségemből is adódóan felelősnek érzem magam az általam irányított vállalat dolgozóiért, az elvégzett munka minőségéért. Éppen ezért célom az, hogy egy kiemelkedően jó gyakorlatot tudjak bemutatni a felelős foglalkoztatás területén. Továbbá szeretném bemutatni, hogy az általam vezetett intézménynél megvalósítottuk a családbarát munkahely fogalmát, csatlakoztunk a bringázz munkába akcióhoz és az esélyegyenlőséget a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban nem csupán évente egyszer az esélyegyenlőségi napon tartjuk fontosnak, hanem minden nap.

Hogyan lehet összehangolni a vállalati célokat a társadalmi/szociális elvárásokkal? Milyen haszna származhat egy cégnek, ha felelős foglalkoztató?

Úgy vélem, hogy a felelős magatartás természetes módon akkor alakul ki, ha a társadalmi elvárásoknak és az intézmény érdekeinek létezik egy nem elhanyagolható közös része, és az intézmény olyan helyzetben van, hogy erre anyagi eszközöket tud fordítani. Nyilván minden cégnek érdeke lenne valahol ez a támogatás, de talán a kisebbeknél nincs erő, kapacitás hozzá, és nem is érzékelik e közvetett juttatások hasznosságát. Igaz mindez a többi természetbeni juttatásra is, amelyek karbantartják, illetve fejlesztik a munkaerőt.

OFATarnai Richárd szerint a CSR hosszú távú befektetés

A CSR mindenképpen hosszútávon fejti ki pozitív hatását a szervezeti célokat illetően. Fontos, hogy emellett a gazdasági szempontok és a működési színvonal megtartása is érvényesüljön.

A szervezet jobb megítélésének és a munkatársak erősödő lojalitásának köszönhetően hozzájárul a hosszú távú fenntarthatóságához. A munkavállalók több szempontból is érintettek. Egyrészt megjelennek erőforrásként, másrészt sok esetben maguk képviselik a szervezetet, harmadrészt pedig a döntések következményeit ők is viselik.

Az ügyfelek igényeinek megértéséhez, és azok magas szintű elengedhetetlen, hogy a dolgozók körében kiemelt szerephez jusson az esélyegyenlőség gyakorlati megvalósulása. A cél az, hogy a társadalom sokszínűsége munkavállalók körében is megmutatkozzon.

Hogyan látja, mennyire támogatottak az érintettek által jelenleg az ez irányú kezdeményezések a szektoron belül?

Magyarországon inkább marketing és kommunikáció szempontjából kerül előtérbe a CSR, mint a cégek népszerűségét növelő eszköz.

Hogyan látja a helyzetet, mi a víziója erről a (felelős) szemléletmódról 10-15 év múlva?

A közigazgatásban is érzékelhető, hatékonyságot szolgáló, felelős kormányzati lépéseknek köszönhetően a társadalmi felelősségvállalás szerepe egyre inkább erősödni fog az intézmények életében.

Miért lehet hasznos a Felelős Foglalkoztató 2016 kezdeményezés?

A megismert jó gyakorlatoknak köszönhetően egyre többen ismerik fel a CSR-ban rejlő lehetőségeket. A díj elnyerése értéket képvisel.
Részletes pályázati felhívás a www.ofa.hu oldalon található.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Önkénteseket toboroz a Prohuman a segitunkegymasnak.hu adományvonal felajánlásainak kezelésére

"Fontos, hogy ebben az extrém helyzetben maximálisan figyeljünk egymásra" - mondta a Prohuman ügyvezető igazgatója. Teljes cikk

Járványhelyzet: közösségi adatbázis segíti a munkanélkülieket

Közösségi adatbázist hozott létre a Talentuno olyan magyar cégekről, akik a jelenlegi krízishelyzetben is aktívan keresnek új munkaerőt. A magyar HR... Teljes cikk

Mozgalom indult a rendezvényszervezés területén dolgozók segítésére

A Friends Club Hungary Kft rendezvényszervező cég a munka nélkül maradt kollégákon kíván segíteni. Teljes cikk