Megjelent: 6 éve

A versenytilalmi megállapodások jogi háttere és menete

A törvény szerint a munkavállaló munkaviszonyának tartama alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, ami munkáltatója jogos gazdasági érdekét sérti. Ez azt jelenti, hogy amíg a munkaviszony tart, nem lehet áruló, nem dolgozhat konkurenciának, nem szállíthat adatokat, információkat.

Munkaviszony után, versenytilalmi megállapodás nélkül: Amennyiben a munkaviszony véget ért, a (volt) munkavállaló továbbra sem adhat át titkokat, információkat senkinek. Pl. nem adhat át ügyféllistákat, írásos vagy elektronikus dokumentumokat, védett technológiai információkat, nem keltheti volt munkáltatója rossz hírét.

A védendő és tilalmas információk és titkok körét a Ptk. és a Btk. jól szabályozottan nevesíti. A mellékelt „Titoktartási nyilatkozatot” minden kollégával aláíratjuk, ez azonban csak egy plusz lelki ráhatás, ha a kollégák nem írják alá, attól még ugyan úgy vonatkoznak rá a szabályok, a felsorolás csupán a jogszabályokat ismerteti meg a munkavállalóval. Magával vihet azonban tapasztalatot, nem védett eljárásrendet, ismeretségeket, kapcsolatokat.

Nem viheti el az összegyűjtött névjegykártyákat, de a Facebook ismerőseit igen. Nem vihet el pl. technológiai leírást, mondjuk egy program dokumentációját, de elviheti a fejében a program működési elvét, és a dokumentációt elkészítheti újra, máshol létrehozhat valami hasonlót, de nem hozhatja létre ugyan azt.


A versenytilalmi megállapodásról általábanA versenytilalmi megállapodást az Mt. szabályozza. Célja: a munkavállalót munkaviszonya megszűnése után a volt munkáltatója - gazdasági érdekeinek védelme érdekében- elhelyezkedésében korlátozza.


Alapelvek1. a korlátozás a munkáltató gazdasági érdekeivel legyen arányos (pl. a takarítónőre ne vonatkozzék)

2. a korlátozás a munkavállaló számára ne legyen aránytalanul sérelmes (pl. ne tiltsuk el 10 évre a bárhol való elhelyezkedéstől)


A versenytilalmi megállapodásról részletesenMint a neve is mutatja, ez egy megállapodás, azaz a két fél (munkaadó és munkavállaló) egybehangzó akaratnyilatkozata. A versenytilalmi megállapodás megkötése lehet a munkaviszony létesítésének feltétele, de nem lehet feltétele egy már meglévő és változatlan munkaviszony fenntartásának.

 • „Csak akkor kötünk munkaszerződést, ha aláírod a versenytilalmit”
 • „Csak akkor léptetünk elő, ha aláírod”
 • „Ha nem írod alá, ki vagy rúgva”.

  A versenytilalmi megállapodást az Mt. 228. §-a szabályozza. A versenytilalmi megállapodás lényege, hogy annak alapján a munkaadó a munkaviszony megszűnésekor pénzt fizet a munkavállalónak, aki ezért az abban foglalat ideig köteles tartózkodni a megállapodásban leírt cégnél vagy munkakörben való újbóli elhelyezkedéstől. Amennyiben e kötelezettségét a volt munkavállaló megszegi, alaphelyzetben a versenytilalmi megállapodásban rögzített és megkapott összeg kétszeresét köteles a munkáltatójának megfizetni.

  A versenytilalmi megállapodásban foglalt korlátozás nem lehet aránytalan, és nem lehetetleníti el a munkavállalót.

 • „Nem dolgozhatsz értékesítőként!”
 • „Nem dolgozhatsz Magyarországon!”
 • „Nem dolgozhatsz iskolaszövetkezetnek értékesítőként!”


  A korlátozás mértéke  A versenytilalmi megállapodásban a munkavállaló elhelyezkedését maximum 2 évig lehet korlátozni.


  A versenytilalmi megállapodás ára  A munkáltató a versenytilalmi megállapodásért cserébe ellenértéket köteles fizetni. A korlátozás mértékének és az ellenérték meghatározásánál figyelembe kell venni a munkavállaló képzettségét és gyakorlatát.
  A törvényben megszabott minimum a korlátozással érintett időtartamra eső alapbér 1/3-a.

  Tehát:
   1 év korlátozás esetén 4 havi
   2 év korlátozás esetén 8 havi alapbér
  Ennél kevesebb összeg nem fizethető.

  A versenytilalmi megállapodás ellenértékét a munkaviszony megszűnésekor egy összegben kell a munkavállaló számára kifizetni.
  Rossz megoldások, melyekre bírósági ítéletek tucatjai vannak

  Havonta a bér egy bizonyos részét, vagy valamilyen juttatást (kajajegyet) ilyen jogcímen adja a munkaadó.

 • A korlátozás nem arányos a díjazással.
 • A korlátozás túlzó.
 • A versenytilalmi megállapodás praktikus menete

  1. A munkaviszony létesítésekor feltételül szabjuk, vagy közben felajánljuk a versenytilalmi megállapodás megkötését.
  2. Megkötjük a versenytilalmi megállapodást.
  3. A munkaviszony végén a munkavállalónak kifizetjük a megállapodásban rögzített mértékkel és az aktuális munkabérével számított összeget.
  4. Ha a munkavállaló megszegi, akkor felszólítjuk, hogy a megkapott összeg kétszeresét fizesse be, az esetlegesen ezen felül okozott kárt térítse meg.

  Hoffmann Gábor Csaba
  Munkajogi és HR tanácsadó
  euJOBS


  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Baj van az új munkaszerződésekkel, leállhat a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás

  Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói. Teljes cikk

  Munkajogi információcsomaggal segíti a TASZ az egészségügyi dolgozókat

  A Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) összeszedett szinte mindent, amire az egészségügyi dolgozóknak figyelniük kell, ha... Teljes cikk

  Így befolyásolja az üzleti utakat a Brexit

  Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak... Teljes cikk