Megjelent: 6 éve

A versenytilalmi megállapodások jogi háttere és menete

A törvény szerint a munkavállaló munkaviszonyának tartama alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, ami munkáltatója jogos gazdasági érdekét sérti. Ez azt jelenti, hogy amíg a munkaviszony tart, nem lehet áruló, nem dolgozhat konkurenciának, nem szállíthat adatokat, információkat.

Munkaviszony után, versenytilalmi megállapodás nélkül: Amennyiben a munkaviszony véget ért, a (volt) munkavállaló továbbra sem adhat át titkokat, információkat senkinek. Pl. nem adhat át ügyféllistákat, írásos vagy elektronikus dokumentumokat, védett technológiai információkat, nem keltheti volt munkáltatója rossz hírét.

A védendő és tilalmas információk és titkok körét a Ptk. és a Btk. jól szabályozottan nevesíti. A mellékelt „Titoktartási nyilatkozatot” minden kollégával aláíratjuk, ez azonban csak egy plusz lelki ráhatás, ha a kollégák nem írják alá, attól még ugyan úgy vonatkoznak rá a szabályok, a felsorolás csupán a jogszabályokat ismerteti meg a munkavállalóval. Magával vihet azonban tapasztalatot, nem védett eljárásrendet, ismeretségeket, kapcsolatokat.

Nem viheti el az összegyűjtött névjegykártyákat, de a Facebook ismerőseit igen. Nem vihet el pl. technológiai leírást, mondjuk egy program dokumentációját, de elviheti a fejében a program működési elvét, és a dokumentációt elkészítheti újra, máshol létrehozhat valami hasonlót, de nem hozhatja létre ugyan azt.

A versenytilalmi megállapodásról általában

A versenytilalmi megállapodást az Mt. szabályozza. Célja: a munkavállalót munkaviszonya megszűnése után a volt munkáltatója - gazdasági érdekeinek védelme érdekében- elhelyezkedésében korlátozza.

Alapelvek

1. a korlátozás a munkáltató gazdasági érdekeivel legyen arányos (pl. a takarítónőre ne vonatkozzék)

2. a korlátozás a munkavállaló számára ne legyen aránytalanul sérelmes (pl. ne tiltsuk el 10 évre a bárhol való elhelyezkedéstől)

A versenytilalmi megállapodásról részletesen

Mint a neve is mutatja, ez egy megállapodás, azaz a két fél (munkaadó és munkavállaló) egybehangzó akaratnyilatkozata. A versenytilalmi megállapodás megkötése lehet a munkaviszony létesítésének feltétele, de nem lehet feltétele egy már meglévő és változatlan munkaviszony fenntartásának.

 • „Csak akkor kötünk munkaszerződést, ha aláírod a versenytilalmit”
 • „Csak akkor léptetünk elő, ha aláírod”
 • „Ha nem írod alá, ki vagy rúgva”.

  A versenytilalmi megállapodást az Mt. 228. §-a szabályozza. A versenytilalmi megállapodás lényege, hogy annak alapján a munkaadó a munkaviszony megszűnésekor pénzt fizet a munkavállalónak, aki ezért az abban foglalat ideig köteles tartózkodni a megállapodásban leírt cégnél vagy munkakörben való újbóli elhelyezkedéstől. Amennyiben e kötelezettségét a volt munkavállaló megszegi, alaphelyzetben a versenytilalmi megállapodásban rögzített és megkapott összeg kétszeresét köteles a munkáltatójának megfizetni.

  A versenytilalmi megállapodásban foglalt korlátozás nem lehet aránytalan, és nem lehetetleníti el a munkavállalót.

 • „Nem dolgozhatsz értékesítőként!”
 • „Nem dolgozhatsz Magyarországon!”
 • „Nem dolgozhatsz iskolaszövetkezetnek értékesítőként!”

  A korlátozás mértéke

  A versenytilalmi megállapodásban a munkavállaló elhelyezkedését maximum 2 évig lehet korlátozni.

  A versenytilalmi megállapodás ára

  A munkáltató a versenytilalmi megállapodásért cserébe ellenértéket köteles fizetni. A korlátozás mértékének és az ellenérték meghatározásánál figyelembe kell venni a munkavállaló képzettségét és gyakorlatát.
  A törvényben megszabott minimum a korlátozással érintett időtartamra eső alapbér 1/3-a.

  Tehát:
   1 év korlátozás esetén 4 havi
   2 év korlátozás esetén 8 havi alapbér
  Ennél kevesebb összeg nem fizethető.

  A versenytilalmi megállapodás ellenértékét a munkaviszony megszűnésekor egy összegben kell a munkavállaló számára kifizetni.
  Rossz megoldások, melyekre bírósági ítéletek tucatjai vannak

  Havonta a bér egy bizonyos részét, vagy valamilyen juttatást (kajajegyet) ilyen jogcímen adja a munkaadó.

 • A korlátozás nem arányos a díjazással.
 • A korlátozás túlzó.
 • A versenytilalmi megállapodás praktikus menete

  1. A munkaviszony létesítésekor feltételül szabjuk, vagy közben felajánljuk a versenytilalmi megállapodás megkötését.
  2. Megkötjük a versenytilalmi megállapodást.
  3. A munkaviszony végén a munkavállalónak kifizetjük a megállapodásban rögzített mértékkel és az aktuális munkabérével számított összeget.
  4. Ha a munkavállaló megszegi, akkor felszólítjuk, hogy a megkapott összeg kétszeresét fizesse be, az esetlegesen ezen felül okozott kárt térítse meg.

  Hoffmann Gábor Csaba
  Munkajogi és HR tanácsadó
  euJOBS


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Elévülés a munkajogban

  Mi pontosan az elévülés? Komolyabb jogelvi fejtegetések helyett közelítsük meg a fogalmat praktikus oldalról! Ahogy a romlandó árucikkek... Teljes cikk

  Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan

  Tegnap délután a miniszterelnök bejelentette az első gazdasági intézkedéscsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni.... Teljes cikk

  Mikor áll fenn és mikor szünetel a tb jogviszony?

  A biztosítotti státusszal a társadalombiztosítás ellátásaira szerzünk jogosultságot (például gyed, táppénz, baleseti táppénz). Ki számít... Teljes cikk