Megjelent: 4 éve

A vezető is forgolódik az elbocsátás előtti éjszakán

Az outplacement, azaz gondoskodó elbocsátás segítséget nyújt az elbocsátott dolgozó és a munkáltató számára a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben. Ezúttal a munkaadók szemszögéből közelítjük meg az elbocsátás közlését, hiszen az elbocsátó félnek is komoly megterhelést jelent a döntés közlése: egy gondoskodó elbocsátás programban érdemes erre is figyelni.

Arra viszont a legtöbben nem gondolnak, hogy az elbocsátás nem csak a munkavállalót, hanem a munkáltatót is megviseli. Számos vezető keresett meg minket azzal, hogy álmatlan éjszakái, rosszullétei vannak az elbocsátás bejelentéseinek idején, mert nekik is nehéz odaállni a munkavállaló elé, és elmondani, hogy a mai nappal megszűnik a munkahelye, nincs rá szükség. Megfelelő felkészüléssel, és azzal, ahogy jelen vagyunk a szituációban, sokat tudunk javítani mind saját, mind cégünk helyzetén.

A megmaradt dolgozók innentől kezdve fokozottabban féltik az állásukat, nagyban csökkentve ezzel a termelékenységet; az elbocsátott munkavállaló pedig adott esetben rossz hírnevét keltheti a cégnek – még rosszabb esetben pereskedésig is eljuthatnak. Nyilvánvalóan ezt minden munkáltató szeretné elkerülni: az outplacement programok pont ebben segítenek.

5 tipp, amivel előre fel tudsz készülni az elbocsátás közlésére

1. Gondold végig: neked milyen félelmeid, érzéseid, hiedelmeid vannak az elbocsátási helyzetről? Melyek nehezítik, adott esetben akadályozzák a sikeres elbocsátó beszélgetés levezetését? Ezek lehetnek gondolatok, mondatok, ami miatt bizonyos dolgokkal szemben fenntartással élsz, vagy ellenállást érzel. Például: „nem tudom jól kezelni az érzelmeket”; stb.

2. Gondold végig, mit hiszel a munkavállalóról?
A munkavállaló mit gondolhat rólad, milyen hiedelmei lehetnek Veled kapcsolatban? Például: „rám fognak haragudni”, stb.

3. Gyűjtsd össze azokat a kompetenciákat, amik segíthetik az elbocsátási beszélgetést!
Például: empatikus vagyok, értő odafigyeléssel tudok hallgatni, stresszkezelés …

4. Szedd össze: miben nyilvánulnak meg a fenti kompetenciáid?
Milyen konkrét viselkedési jelekben? Például: az empatikus viselkedés abban nyilvánul meg, hogy értően végighallgatom, figyelek rá, támogatóan vagyok jelen a helyzetben.

5. A másik fél hogyan viselkedik, mit veszünk észre rajta?
Ezekre hogyan reagálok, mit érdemes tennem? A másik attitűdjének felismerése segítheti az elbocsátó beszélgetés levezetését! Például: flegma, támadó, sértett, ijedt, stb.


Ami még fontos, hogy az elbocsátás közlése alatt:

• Biztosítsd a nyugodt körülményeket.
• Tervezd meg a folyamatot, biztosítsd a szükséges időt.
• Légy tárgyszerű, tömör, lényegre törő.
• Figyelj a másikra - elfogadó attitűd, empátia (az, hogy megértem, nem jelenti, hogy egyetértek).
• Engedj teret a másik érzelmeinek (az érzéseihez joga van).
• Ne szakítsd félbe a beszélőt! (De...de...de) Kérdezzen. Aztán maradj csendben.
• Szükség esetén kérdezz vissza: „Ha Ön vezetné ezt a beszélgetést, mit tenne?”
• Tarthatsz hatásos csendszüneteket.
• Tartsd szem előtt a célt.
• Tartsd szem előtt, hogy cég megbízásából és érdekében cselekszel.
• Tarts szemkontaktust és használj figyelemre utaló jelzéseket (ühüm, értem, aha, nahát...), jelezve a másiknak, hogy figyelemmel kíséri beszámolóját.
• Kérhetsz tanácsot harmadik féltől is, akár a gondoskodó elbocsátás program részeként.
• Amennyiben outplacement csomagra jogosult a munkavállaló, mondd el neki a tartalmát, és azt, hogy miért hasznos számára?


Gégöl Júlia
JOB Evolution Nonprofit Kft.
Pszichológus, karrier tanácsadó, coach
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter