Megjelent: 9 éve

Az álomcsapat kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk

Melyik vezető ne álmodott volna olyan csapatról, amelyik egyszerre jókedvű, összetartó, lelkes, kitartó és eredményes? És ugyan ki ne szeretne ilyen csapat tagja lenni? Noha az álomcsapat ritka jelenség, kialakítása nem elérhetetlen célkitűzés.

A valóságban az érdektelenség, az elégedetlenség, a felesleges erőfeszítések vagy a szőnyeg alá söpört neheztelések kusza halmaza sok esetben olyanná teszik a csapatot, mintha egy mocsárban ragadt szekéren ülnének. Ilyenkor általában jön a nagy ötlet: a csapatépítő tréning. Egy jó kis rafting, hőlégballonozás, kiszabadulós játékok - kinek meddig terjed a fantáziája és az anyagi kerete. És lám, a csoport tagjai képesek felszabadultan játszani, nevetni és összefogni. Azután jönnek a dolgos hétköznapok, és hamarosan újra elakad a szekér. A vezető meg töri a fejét, hogy mit csinál rosszul. Ha ismerős a helyzet, akkor ez a cikk Önnek szól. Nézzük meg, mitől lehet az Ön csapata is álomcsapat!

A csapat tagjai szeretik a saját munkájukat

A motiváló munka nem az, amelyikért sokat fizetnek. Persze az is fontos, de a pénz csak átmenetileg ösztönöz, ahogy ezt számos vizsgálattal mérték és igazolták. Azt a munkát szeretjük, amelyik az érdeklődési körünkbe esik, ami a személyiségjellemzőinkkel és erős kompetenciáinkkal összhangban van, valamint a számunkra fontos dolgokat elérhetővé teszi. Ez utóbbi a ránk jellemző motivációs minta - mint a versengés, hatalom, karrier, önállóság, elismerés vagy a jól mérhető teljesítmény -, amelyek közül 3-4 beteljesülése is kell ahhoz, hogy tartósan elégedettek maradjunk.

Az ilyen munka önmagában is motiváló, mert öröm- és sikerforrás a számunkra. Ránk van szabva, nem kell küzdeni azért, hogy megszeressük vagy alkalmasnak érezzük rá magunkat. És ha szükségessé válik szakmai képzés vagy fejlesztés, azon szívesen veszünk részt.

Nagyon sokan - önismereti hiány, "majd csak lesz valahogy" vagy "az a fő, hogy biztonság legyen" hozzáállás miatt - olyan munkakörben helyezkednek el, ami nem való nekik. Mindegy, hogy mennyire remek a vezető és a munkatársak, mégsem lelkesek és elégedettek. Ha valaki személyiségéhez nem passzoló munkát végez, akkor legyen a többi tényező bármennyire is ideális, nem lesz motivált. Érdemes kompetenciateszteket csináltatni csapatunk tagjaival, hogy kiderüljön, van-e köztük olyasvalaki, akire illik a fenti leírás. A piacon számos ilyen teszt elérhető, például a kompetenciákat vizsgáló Selfmapping, a személyiségtípusokat tipizáló DISC vagy a motivációs profilt elemző SHL.

A vezető szeret vezetni

Érdekelje, hogyan lehet egy sikeres csapatot felépíteni és velük közösen célokat elérni. Rendelkezzen az ehhez szükséges kompetenciákkal, mint a rendszerszemlélet, világos célkitűzések, egyértelmű kommunikáció vagy bevonás. Motivációs mintája - mint aktivitás, teljesítmény- és sikerorientáltság, üzleti szempontok fontossága vagy együttműködés igénye - a kiváló vezetést támogassa.

A valóságban azonban gyakran mégis azokat nevezik ki vezetővé, akik szeretettel és sikeresen dolgoztak választott szakterületükön, de egy csapat vezetése nem vonzó a számukra. Vagy azokat, akik örömmel lesznek vezetők, mert motivációs mintájuknak ez megfelel - például a karrier, az elismerés, a státusz és a saját keresetük a fő ösztönzőjük -, de pont emiatt alkalmasságuk is kérdéses.

Egy jó vezetőnek a fentiek mellett ismernie kell a csapattagok érdeklődését, jellemzőit, kompetenciáik szintjét és motivációs profiljukat, mert mindezek ismeretében tudja a csapaton belüli munkamegosztást a lehető legjobban kialakítani.

A csapat tagjai külön-külön is tesznek érte, hogy személyes erejük minél nagyobb legyen

Hat tényező határozza meg a személyes erőt: a tudatosság, az önelfogadás, a felelősségtudat, az asszertivitás, az integritás és a céltudatosság. Bármelyik hiánya vagy gyengesége elegendő ahhoz, hogy az egyes csapattagok magabiztossága, hitelessége vagy a változásokban a húzóereje elégtelen legyen. Emellett olyan kölcsönhatásokat indíthat el, ami feszültséget generál a csoport tagjai között és veszélyezteti a csapat együttes sikerességét.

Aki egy álomcsapat tagjai akar lenni, annak törekednie kell arra, hogy reálisan lássa önmagát és a környezetét, ne pedig úgy, ahogy számára kedvező vagy hízelgő. Fontos, hogy ne csak az esze tudja, de a szíve is érezze, hogy értékes és szerethető személyiség, mert enélkül könnyen átveheti rajta az uralmat a félelem. És akkor már kérdéses, tud-e, mer-e felelősséget vállalni a saját hibáiért, feszültségkeltő megoldásaiért. Tudnia kell kiállni önmaga igénye és véleménye mellett, akkor is, ha ez átmenetileg problémát jelent másoknak. Fontos, hogy összhang legyen az egyes törekvései között, valamint olyan célokat tűzzön ki maga elé, ami reális és örömet adó.

A csapat vezetőjének szintén erősnek kell lennie ebben a hat tényezőben. E nélkül a vezetői alkalmasság nehezen elképzelhető, mert sem stratégiai gondolkozás, sem teljesítménymenedzsment, sem csapatérdek-képviselet, sem más fontos vezetői feladat nem működhet ezek nélkül. Emellett vezetőként olyan módon szükséges beavatkoznia és visszajelzéseket adnia csapatának, ami a munkatársak személyes erejét növeli.

Az álomcsapat tagjainak személyes ereje alapozza meg a jó légkört, az összefogást és a célirányosságot. Lehet vihar, csapkodhatnak körülöttük a hullámok, együttes erővel tartják az irányt.

Dr. Marik Ágnes, pszichiáter, coach
www.selfmapping.com
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szeptembertől a tanárok és az igazgatók is kapnak értékelést az alapján, hogy milyen munkát végeztek

Megjelent a Magyar Közlönyben az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a pedagógusok teljesítményértékeléséről, amely... Teljes cikk

Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk