kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

Beillesztés és megtartás a generációk tükrében

Hogyan lehet sikeresen beilleszteni a csapatba az egyes generációkba tartozó munkavállalókat? Miként tudom motiválni az egyes generációkba tartozó kollégákat és megtartani a tehetséges, dolgozni kívánó és tudó munkatársakat? – ezekről a kérdésekről kérdeztük Gombai-Nagy Dezsőt a SKULL Tréning és Tanácsadás Vezetési tanácsadóját.

Gombai-Nagy Dezső, SKULL-

A generációs különbségek mintha „lerágott csont” lenne, rendszeresen elővesszük a témát, jót beszélgetünk róla, aztán a probléma nem oldódik meg, minden megy a régi módon. Ezt ön hogy látja?

Ez a probléma örök, hiszen minden generációnak vannak konfliktusai a másik generációkkal, ami abból adódik, hogy másképp szocializálódtak, más közös élményeket éltek meg.

A mai, XXI. századi világunkban ez, hogy jelentkezik?

A Z generáció most kezdi, mint munkavállaló, az életét. Trénerként találkozom már tisztán Z generációs csapatokkal, ahol egy Stirlitz viccet, már csak én értek, mint X generációs. A munkahelyen az X, Y generációs vezetőknek kell beilleszteni és megtartani a Z generáció tagjait, ami nem kis kihívást jelent.

Pontosan mi is itt a nehézség?

A Z generáció a digitális korban nőtt fel, minden gyorsabb lett, sok inger és sok élmény érte őket nap mint nap. Ezt az élményt várták a szüleiktől, az óvodától, iskolától, majd a munkahelyüktől. Egy kiscsoportos ovist sem kötött már le  ”Tekeredik a kígyó”, mikor reggel a Spongya Bobot nézte a Nickelodeon-on a tévében.

Mit lehet a megoldás a Z generáció kezelésében?

Az oktatásban a pedagógusok hamar rájöttek, hogy a frontális oktatás mellett a kiscsoportos feladatmegoldás is hatékony lehet. Viszont hamar kiderült, hogy csak bizonyos feladatok megoldására használható a kiscsoportos módszer (pl. ötletelés), a tudás átadására a frontális módszer maradt, itt az eszköztárat kellett a Z generációhoz igazítani. Bejöttek az interaktív eszközök (interaktív tábla stb.) és az interneten jobbnál jobb és érdekesebb eszközöket lehetett és lehet találni. Ezt imádják a gyerekek a mai napig.

A munkahelyen ezt, hogy lehet megvalósítani, a valóság ott kicsit más?

Igen, a probléma itt kezdődik. A munkahelyi felvételkor a Z generáció nagyon pontosan meghatározza, hogy milyen munkahelyen szeretne dolgozni. A leggyakoribb elvárások: legyen a munka érdekes, változatos, folyamatos figyelem a munkatársak és a vezető részéről, azonnali visszajelzést minden feladatnál. A valóság azonban más. Még a legfelkészültebb vezető sem tud minden feladatnál azonnali visszajelzést adni, a feladatok sem mindig érdekesek stb. Az elvárások és a valóság ellentéte okozza itt a problémát.

Jöjjön el a 2022-es Tréning Kerekasztal Konferenciára, 2022. október 5-én, az Anantara New York Palace Budapest Hotelbe!

A konferencia, több évtizedes hagyományt követve, az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Válaszok a folyamatos változásra, stresszre, fluktuációra és a hibrid működésre. 

Izgalmas előadások és tartalmas workshopok egész nap. 500+ év szervezetfejlesztési tapasztalat egy helyen. Nyeremények 1 millió Ft értékben. A program üzleti vezetőknek, cégvezetőknek, HR vezetőknek, HR Business Partnereknek és vállalati képzési és fejlesztési szakembereknek szól.

Jelentkezzen most! További részleteket itt talál.

Akkor ez egy feloldhatatlan ellentét?

Nem, de nagyon sok munkával jár. Amikor egy vezető szembesül azzal, hogy mit kell és mit tud tenni a helyzet megoldásáért, el kell fogadnia, hogy ez komoly energiaráfordítást követel. Számos esetben látjuk, hogy már itt „elmegy a hajó” és marad az, hogy „én is kibírtam, ők is kifogják, meg, hogy ezek a mai fiatalok, nekik semmi sem jó…” A gyerekeim Z generációsok, naponta hallom a munkahelyi helyzeteket, az egyébként kiváló szakmai tudással rendelkező vezetőik inkompetenciájáról ezen a területen. Sem a beillesztés, sem a megtartás nem valósul meg…Ezen lehet és kell is változtatni.

Mire számíthatnak a konferencia résztvevői a „Beillesztés és megtartás a generációk tükrében” blokkban?

Arról szeretnék beszélgetni a résztvevőkkel, hogy milyen gyakorlati eszközöket érdemes bevezetni a munkatársak beillesztéséhez és megtartásához, milyen feladatok várnak a vezetőre és mit nyer vele. A Z generáció mellett, figyelmet szentelünk az X és az Y generációra is.

Jelentkezés és a program további részletei: https://www.hrportal.hu/trening-kerekasztal-2022/

Nyitóképen: Gombai-Nagy Dezső

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk