kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Előny vagy hátrány a munka világában a jó külső?

Képmutatás lenne azt állítani, hogy a kiválasztásnál nem előny a jó külső, azonban annak belső értékekkel is társulnia kell, különben a szépség kifejezetten hátrány lehet - véli az általunk megkérdezett HR vezető. A munkapszichológus szerint a dekoratív külső közel sem garancia a boldogságra, ezzel szemben a karrier-tanácsadó azt állítja, jó külsővel igenis könnyebb boldogulni jelenlegi világunkban. Kinek van igaza?

images

Zavarja a férfiakat a csinos munkatárs?

A minap robbant a hír, a New York-i Citibank azért bocsátott el egy nőt, mert túlságosan vonzónak találták. A banktisztviselőként dolgozó hölgy egy éve helyezkedett el a pénzintézetnél, néhány munkanap után azonban a vezetőség meghatározta, milyen ruhákat tilos hordania a munkahelyén: ezek közé tartozott a szűk nadrág, szoknya, tűsarkú cipő. A bank nem az asszony ruháiban talált kivetnivalót, nem volt túlságosan mély például a blúzán a nyakkivágás, vagy túl rövid a szoknyája. A valódi ok a nő testalkata, kisugárzása volt, a munkaadó szerint a jelenlétében nem tudnak a férfi kollégák a feladataikra koncentrálni. Az asszony bírósághoz fordult, mivel úgy érezte, esetében súlyos diszkrimináció történt.

Tavaly nyáron pedig az a felmérés járta be a sajtót, hogy a dél-koreai férfiakat zavarják a szexis kolleganők, mivel kényelmetlenül érzik magukat, ha a szomszéd asztalnál ülő nők sokat mutatnak lábaikból vagy dekoltázsukból, de a tűsarkú cipők sem nyerik el tetszésüket.

Ezeket a híreket olvasva az emberben felmerül a kérdés, vajon előny vagy hátrány-e a jó külső a munka világában és az életben.


Külsőségeken alapuló társadalomban élünk



Korunk társadalmában valóban egyre nagyobb jelentőséggel bír a jó megjelenés, különösen a nagy presztízsű állásokat és társadalmi köröket felvonultató fővárosban - mondta el korábban a Népszabadságnak dr. Kopp Mária, a SE Magatartástudományi Intézetének vezetője.

Ugyanakkor a Magyar lelkiállapot 2008 című jelentésből kiderül: a magyarok többségének nem a munkahelyi érvényesülés a legfontosabb, sokkal többre tartják a belső értékeket - harmóniát, illetve a testi-lelki egészséget - a külsőségeknél. A szépség, a hírnév és a gazdagság kevésbé érdekli az iskolázottabb, magasabb társadalmi státuszú csoportok tagjait, mint az alacsonyabb társadalmi réteghez tartozókat.

A Tárki és az Image Factory 2008-as klímariportja azt járta körül, a magyarok vajon milyennek látják önmagukat. A magyarok 22 százaléka vallotta be, hogy külsejéből előnye vagy hátránya származott karrierjében. A nők között ez az arány magasabb, 25 százalék. A budapestiek 31 százaléka számolt be arról, hogy külseje befolyással volt szakmai pályafutására. A legkevésbé a vidéki városok lakói gondolták így.


Előny vagy hátrány a munka világában a dekoratív külső?



Dr. Szirmay Ágnes pszichológus és Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke egyöntetűen kijelentette, - a TÁRKI kutatással harmonizálva - a kellemes külső nem minden, annak belső szépséggel, harmóniával, életörömmel kell társulnia. - Ez nemcsak szexus - húzza alá Szirmay Ágnes, hozzátéve: a szépség többnyire belső erőt, energiát, egészséget, pozitív hozzáállást, tehetséget, valamilyen kisugárzást jelent. Nem feltétlenül klasszikusan "szép" vonásokat.

Belső világunk (személyiségünk, énképünk) ugyanis kihat a külsőnkre is. Hiszen hányszor találkoztunk már szép nővel, vagy kifejezetten jóképű férfival, ha belső tulajdonságai alapján nem tartottuk szimpatikusnak, akkor egy idő után a szépségnek nincs önmagában jelentősége ez együttműködés vonatkozásában - mondja a pszichológus.

Ha egy kifejezetten csinos embernek belső tulajdonságai révén még kisugárzása is van, biztosan előnnyel indul az életben és a munka világában - véli a pszichológus a HR tanácsadó és a CIB Bank Zrt. ügyvezető igazgatója, Humán Erőforrás és Általános Szolgáltatások Divízió vezetője. - Ha azonban nem társul szakmai rátermettséggel, inkább hátrányt jelent - teszi hozzá Vér László, amellyel Csaposs Noémi is egyet ért. Hiszen láttunk már olyat, hogy a szőke bombázóról nem feltételezték, hogy el tud látni egy felső vezetői asszisztensi munkakört, miközben a kettőnek semmi köze egymáshoz - mutat rá a szakember, hozzátéve: ettől függetlenül inkább előny, mint hátrány, feltéve, ha nem élnek vissza vele.


Tény: számít a kiválasztásnál a jó külső



Csaposs Noémi kiemelte: képmutatás lenne tehát azt állítani, hogy a kiválasztásnál nem előny a jó külső. A HR tanácsadó természetesen tud olyan esetekről, ahol a pályázó külseje miatt akadt fenn a HR-esek szűrőjén, de olyanról is van tudomása, hogy a férfi vezetők gyakran részesítik előnyben a mai szépideálnak megfelelő hölgyeket. A CIB Bank HR igazgatója is úgy látja, abszolút jelen van a munkaerőpiacon a külső alapján történő előnyben részesítés. - Magyarországon egy jó külsejű ember jobban el tudja adni magát - jelentette ki Vér László, hozzátéve: hazánkban senkinek nem mondanak fel kizárólag azért, mert túl csinos és megosztja a kollégák figyelmét.

A szakemberek kiemelték: a kellemes külsejű embereknek nagy az önbizalmuk, míg az előnytelen külsejű emberek
Egy 2004-es német Europressedienst által végzett, közel kétszáz emberi erőforrás vezető véleményén alapuló felmérés szerint a csinos külső nagyobb bekerülési és karrieresélyekkel kecsegtet. A kutatásból ugyanis kiderült: a külső erősen meghatározza az első benyomást, ezért kisebb eséllyel indul egy állásért az, aki szakállas, túlsúlyos, vagy ápolatlan külsejű.
gyakran gátlásosak, és gyenge az önérvényesítő képességük, ami egy állásinterjún nem elhanyagolandó tényező.

A banki dolgozóknak rendezettnek, ápoltnak kell lenniük és bizonyos öltözködési szabályokat is be kell tartaniuk, amelyek főként az ügyfélszolgálaton dolgozókra vonatkoznak - ismeri el a CIB Bank ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor egy banki alkalmazottnak, ügyfélszolgálatosnak nem kell dekoratív szépségnek lennie. Sőt a szépfiúk és szép lányok inkább ellenérzést, szorongást váltanak ki a bank ügyfeleiből.


Hol marad a hatékonyság?



Ugyanakkor mindhárom szakember nyomatékosította: a kiválasztásnál, a karrierben a szakmai tudásnak és a rátermettségnek kell dominálnia.

Egy szép emberre jó ránézni, ez tagadhatatlan - helyesel a pszichológus, hozzátéve: ha kizárólag külső alapján dönt egy vezető, akkor hol marad a hatékonyság? Elgondolkoztató, hogy ezen cégvezetőket milyen célok vezérlik. Hiszen ha termelékeny, hatékony munkaerőt akar magának a munkáltató, akkor nem teheti meg, hogy egy üresfejű csinibabát vegyen fel.

A pszichológus úgy véli, nem lehet a teljes HR szakmát áthúzva, kizárólag külső alapján dönteni egy jelöltről. - Ez nem szakszerű kiválasztás, ez dilettantizmus - húzza alá a pszichológus, aki szerint ez magyar sajátosság, külföldön nem dominál a diszkrimináció ezen formája. Vér László szerint is ez inkább kelet-európai sajátosság, hiszen az interjúztatásnak, a HR szakmának nincsenek gyökerei, nincsen 40-50 éves múltja, mint az angolszász országokban.


Tulajdonságokat társítunk a külső megjelenéshez



A pszichológus elismeri: a jó megjelenés jó benyomást kelt. De az, hogy kiben mi kelt bizalmat, az már a belső értékrendünkön múlik. - Az, hogy kihez vonzódunk, egyéni, ahogy az is, hogy kit tartunk szépnek. Gondoljunk csak a különböző korok eltérő szépségideáljaira - mutat rá Szirmay Ágnes.

Döntő lehet tehát, ha olyan személyre emlékeztet minket a jelölt, akihez negatív vagy éppen pozitív élményeink társulnak - ami gyors szűrést eredményez. Például a németországi munkaadók a szakállról a tanárokra és a kioktatásra, vagy a művészekre és a megbízhatatlanságra asszociálnak. De gyakori sztereotípia az is, hogy a kövér emberek akaratgyengék, tehát lusták, ezért hátránnyal indulnak a felvételnél.

A pszichológus szerint ez inkább sablonos gondolkodás, általánosítás, ami helyettesíti az emberismeretet, és félrevisz. Szirmay ugyanis úgy véli, itt valójában arról van szó, hogy a kiválasztást végző nem akar megküzdeni a saját démonaival, vagyis azzal, milyen saját problémát tükröz neki az adott személy. Ilyenkor sajnos egy rátermett jelölt eshet el a felvételtől, amely elég gyakori jelenség - meséli Szirmay.


Nagy csapda lehet a kezdő HR-eseknek



Nagy csapda lehet a kezdő HR-eseknek, interjúztatóknak, vezetőknek, ha egy kellemes külsejű jelöltről kell eldönteni, alkalmas-e. Nagy a kísértés, hogy valamilyen sztereotípia alapján döntsenek. Ahogy az is kockázatos, ha valamilyen tulajdonságot - akár pozitív, akár negatív - társítunk a jelölthöz, mert valakire emlékeztet minket és el kezdjük szeretni, vagy éppen utálni, miközben a valóságban lehet, hogy teljesen más személyiségjegyei vannak. Ugyanakkor a HR szakember szerint vannak olyan tulajdonságok, amelyekből egyértelmű következtetéseket lehet levonni, ilyen például a sport. Hiszen a sportoló múlttal bíró ember minden bizonnyal tud küzdeni és hosszú távon lehet rá számítani. De az öltözködés is egyfajta kulturális bázist takar.

- A jólöltözöttség, az ápoltság, a külső iránti igényesség egyben jelöli a konformitást is: az illető szeretne megfelelni az elvárásoknak - emeli ki a pszichológus.

A bank ügyvezető igazgatója szerint az is kerülendő, hogy olyan munkatársat keressünk, mint amilyenek mi vagyunk. A fényképes önéletrajz alapján történő szűrést ugyancsak elveti a HR vezető, szerinte nem szabad ezekre alapozni a kiválasztást.


Kiválasztás: tegyük félre az előítéleteinket!



Tudatos készüléssel, szakértelemmel, bizonyos élet- és munkatapasztalattal lehet a külső alapján történő diszkriminációt kikerülni annak érdekében, hogy ne üljünk fel a felszínes általánosításoknak - véli Vér László.

Óhatatlanul befolyásolja a HR-es vagy a munkáltató döntését az értékítélete. A szubjektív tényezőket teljes egészében nem lehet kizárni a kiválasztási folyamatból, bármennyire is szeretnénk. Ha valaki a kiválasztást levezénylőnek nem szimpatikus - bármiből is ered - nem veszi fel az adott pozícióra - nyomatékosítja Csaposs Noémi. A HR szakember szerint azonban félre kell tenni az előítéleteket a kiválasztásnál.


Kellemes külső, boldogabb élet?



A HR tanácsadó bevallotta: kellemesebben telnek az átlagosnál előnyösebb külsővel rendelkezők napjai, mint egy hátrányos helyzetű csoportnak. Összességében jól boldogulnak az életben, karrierben, bizonyos akadályok könnyebben leküzdhetők. Szirmay Ágnes ezzel szemben úgy véli, a kellemes külső közel sem garancia a boldogságra, könnyebb életre.
A pszichológus kiemeli: a szépség nem eredményez automatikusan boldog életet, ahogy kiegyensúlyozott személyiséget sem. Sőt, ahogy a Magyar lelkiállapot 2008 című jelentése is rávilágított: a külsődleges célok követése sokkal gyakrabban vált ki szorongást és depressziót.


Egyenlő bánásmód - a külső is számít



A hatóság eddig jó megjelenés követelményével kapcsolatos ügyben vizsgálatot még nem folytatott - tájékoztatta portálunkat Dr. Kéri Ádám, az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársa. A szakember hozzátette: az Ebktv. rendelkezéseire figyelemmel azonban nem kizárt az eljárás indítása ilyen jellegű konkrét panasz esetén. Ehhez az szükséges, hogy egy konkrét ügyben a kérelmező azt valószínűsítse, hogy őt kizárólag a külseje miatt konkrét, személyes jogsérelem érte, azaz a meghirdetett állásra - habár valamennyi feltételnek megfelelt - ezért nem vették fel. Ebben az esetben a Hatóság az Ebktv. 8.§-a (t) pontja alapján (egyéb tulajdonság) azt vizsgálja, hogy a munkáltatónak ezen döntése (jó megjelenés figyelembevétele) jogszerű és arányos volt-e, illetve ezen szempont figyelembev
A 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) alapján az egyenlő bánásmód követelménye abban az esetben sérül, ha valakit vagy valamely csoportot valamely - a törvény 8.§-ban rögzített - tulajdonsága miatt (pl. nem, életkor, családi, egészségi állapot, fogyatékosság, egyéb helyzet stb.) más, vele összehasonlítható helyzetben lévő személyhez vagy csoporthoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban részesítenek és ennek a hátrányos megkülönböztetésnek tárgyilagos mérlegelés szerint nincs ésszerű indoka. A külső megjelenés az egyéb tulajdonság kategóriába tartozik.
ételét a munka jellege és természete mennyiben indokolta.

A törvény által előírt követelmények teljesülésének vizsgálata azonban helyzetspecifikus, azaz minden esetben önálló vizsgálat tárgyát képezi. Amíg ugyanis például egy titkárnői álláshelynél - mint a munkakör jellege, illetve természete által nem indokolt körülmény - irreleváns a pályázó külső adottsága, addig egy modell- vagy hosztesz-ügynökség jogszerűen hivatkozhat a pályázó külső adottságaival kapcsolatos körülményekre. Ugyanígy jogszerű lehet bizonyos körülmények között a jelentkező ruházatával (hiányos, hivalkodó), illetve külső megjelenésével (feltűnő tetoválás) kapcsolatos megkülönböztetés, amennyiben a munkakör személyes ügyfélkontaktust is magában foglal és a pályázó öltözködése vagy külső megjelenése a munkáltató imidzsével (öltözködési kódex, belső szabályzat) nem fér össze.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk