kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Értékelték a kormányt: a munkaadók elégedettek, a szakszervezetek nem

A munkaadók üdvözlik a kormány eddigi, a vállalkozások helyzetének javítása érdekében hozott intézkedéseit, velük szemben több szakszervezeti vezető is keményen bírálta a kabinet eddigi munkáját, elsősorban az érdemi lépéseket, a társadalmi párbeszédet és az OÉT összehívását hiányolták.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten értékelte a kormány első száz napját. Kifejtette: a mostani az első kormány, amelynek programja megegyezik a kormánypárt választási programjával.

A gazdasági intézkedésekről azt mondta: minden lépésük középpontjában a vállalkozások és a munkahelyteremtés támogatása, a munkavállalás könnyítése és megbecsülése áll. Hozzátette, a gazdaság megerősítéséhez, a munkahelyek megteremtéséhez a valósághoz igazodó adórendszerre, felelős vagyongazdálkodásra és biztos pénzügyi alapokra van szükség. A fontos döntések között említette például a társasági adó csökkentését és a termőföld védelmét. Emellett - sorolta - kibővítették a Széchenyi kártya programot, előkészítették, vitára bocsátották a Széchenyi Tervet, bevezették az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatást.

A kormányfő a közszférában bevezetett kétmillió forintos bérplafon kapcsán megjegyezte: azt az ország pénzügyi stabilitása és a jó erkölcsbe ütköző bérezési gyakorlat miatt vezették be, kivetése pedig ebben a szférában mindenkire, a bankárokra is vonatkozik.

A pénzügyi rendszer stabilitása érdekében tett lépések között szólt a 120 milliárd forintos kormányzati takarékossági intézkedésről és a 98 százalékos, a közszféra kétmillió forint feletti végkielégítéseire kivetett különadóról is. Elfogadhatatlan, hogy amikor állami vezetők "veszik a kabátjukat", sok tízmilliós végkielégítésekkel távozzanak - közölte. Beszéde végén azt mondta: úgy látja, az emberek értik, hogy mindaz, ami történik, lehetőséget ad számukra.


A munkaadók üdvözlik az eddigi lépéseket



Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) elnöke elmondta: a kormány elsődleges feladatának tekinti a gazdaság talpra állítását, és új munkahelyek megteremtését, és ebben számíthat az ÁFEOSZ támogatására. Az adórendszerben történt eddigi változások közül elismerően szólt a kis adók eltörléséről, valamint a társasági nyereségadó csökkentéséről.

A Széchenyi Tervről elmondta: a meghirdetett konzultáció keretében az ÁFEOSZ dolgozik ezen, és a tervek között szerepel, hogy egy közös, az egész munkaadói oldal álláspontját tükröző javaslatot készítenek a tervre vonatkozó koncepcióhoz. Kiemelte a beszédből a miniszterelnöknek azt az ígéretét, hogy folytatódik az együttműködés és a nemzeti konzultációk sorozata, valamint hogy további, a munkát terhelő adókat és járulékokat kívánnak csökkenteni, segítve ezzel a munkahelyteremtést és a vállalkozásokat.

Zs. Szőke Zoltán, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói oldalának soros elnöke kifejezte reményét, hogy mielőbb az OÉT keretei között vitathatják meg a jövőbeli intézkedéseket, így például a költségvetést és az adóváltoztatásokat.

A Magyar Iparszövetség a kormány minden olyan lépését támogatja, amely közép- és hosszú távon a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének javítását, valamint a költségvetés egyensúlyát és a foglalkoztatás bővítését szolgálja - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hangsúlyozta: a vállalkozásoknak fontos tudniuk, miként alakul az adó- és járulékpolitika, a 2011-es költségvetés, hogy mikor csatlakozunk az európai közös fizetőeszközhöz, valamint hogy az ország milyen hitel- és beruházás- politikát fog folytatni. Ugyancsak lényeges, hogy csökkentsék a vállalkozásokra nehezedő élőmunka-terheket, valamint hogy a vállalkozások a jövőben gyorsabban juthassanak pályázati forrásokhoz. Mivel nehéz költségvetési évnek nézünk elébe, így a vállalkozások főként vagy uniós forrásokból, vagy hitelből történő finanszírozással számolhatnak - tette hozzá.


A szakszervezetek szerint törvényt sért a kormány



Az MTI által megkérdezett szakszervezeti szövetségi vezetők elmondták, azzal, hogy a kormány nem hívta össze az OÉT-et, szerintük törvényt sért.

Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke a közszférát érintő eddigi kormányzati lépések sorozatát elfogadhatatlannak nevezte. Ide sorolta az indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét. A 98 százalékos "büntetőadóról" elmondta: a menedzserszerződések nem a közszférában okoztak gondot, a nyilatkozók sokszor összekeverték a közszférát az állami vállalatokkal. A 2 milliós bérplafon a közalkalmazottaknak nem jelent nagy megrázkódtatást. Ez azonban inkább baj - utalt a pedagógusok alacsony bérére.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke elmondta, az indoklás nélküli elbocsátás és a végkielégítés megadóztatása súlyos jogsérelmet jelent a munka világában. "Nem tudjuk, hogy mire készül a kormány a munka világában, csak rossz sejtéseink vannak " - mondta. Hangsúlyozta: többek között tárgyalni akarnak a személyi jövedelemadó rendszer változásáról, mert a LIGA nem támogatja az egykulcsos rendszert.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke is azt kifogásolta egyebek között, hogy a kormány "élő emberrel nem állt szóba még magán kívül". Semmiféle egyeztetés nem történt, a nemzeti konzultáció sem tekinthető annak, noha a kormány több olyan törvényt is alkotott, amely a munka világát érinti.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke rámutatott: a túlhatalom nem teszi feleslegessé, sőt indokoltabbá teszi a társadalmi párbeszédet.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk