Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 1 éve

Feldmár: ”Bolond, aki elhiszi, hogy valóban ő kapta meg a hatalmat!”

A vezetőn múlik elsősorban, hogy milyen minőségű együttműködést képes felépíteni a rábízott csapatban. A ranglétrán felfelé lépdelve óhatatlanul megjelenik a „hübrisz”, az elbizakodottság. Ez vezet oda, hogy a vezető rombolni kezd, ellehetetleníti az együttműködést. Feldmár András pszichoterapeuta szerint a vezetői szerep eljátszása önmagában is kiégéshez vezet: „Bolond, aki elhiszi, hogy valóban ő kapta meg a hatalmat!”- mondta az ICF HRBrand(em) Konferencián, ahol szakértők osztották meg egymással tapasztalataikat.

Communion - bensőséges kapcsolat, egység

Az ember kezén az ujjaink olyan illúziót keltenek bennünk, mintha egyedüliek, önállók lennének. De ha tágítjuk a perifériát, meglátjuk a tenyerünket is, amelyen keresztül össze vannak kötve az ujjaink. „Egyek vagyunk. Felfedezzük, hogy pici részei vagyunk csak a nagy egységnek. Minden gyerek kilenc hónapig az anyja tudatának és tudat alattijának a része. Ha az anya szorong, akkor a gyerek nem sajnálja elhagyni ezt a helyet, és nem is vágyik olyan erővel vissza. De ha kellemes volt a bent lét, akkor egész életünkben erre az egységre vágyunk”- kezdte Feldmár András pszichoterapeuta élő videós előadását.

Az összhang élményt teremt, amit például a vonósnégyesek játékával lehet a legjobban illusztrálni. Ezek a zenészek évtizedeken keresztül feláldoznak sok mindent az életükből magáért az együttlétért. „Mintha egyek lennének, olyan élményt adnak. Nincs vezető, nincs követő, nem túl lassú, és nem is lehet gyors a tempójuk.”

Gemeinschaft - Gesellschaft


Két német kifejezéssel írta le Feldmár András a különbséget, ami a munkahelyi légkörök közt megmutatkozik. Gemeinschaft: munkahelyi körülmények közt ezzel a német szóval lehet a legjobban leírni azt, hogy milyen légkör az, ahová szívesen megyek. Ez az a hely, ahol az emberek szeretnek együtt lenni, ahol együtt csinálnak valamit, amiből azután jó esetben meg is lehet élni, de az elsődleges motiváció az együttlét. Míg a Gesellschaft csak egy hely, ahol munka van, és ahová odagyűlnek ugyan az emberek, de nem is érdekli őket az, ami ott történik. Olyan, mint egy buszpályaudvar. Unalmas.

Mivel minden pillanatban az életünk teljességét éljük, ezért azt kell látni, hogyha unatkozol, abba bele lehet halni. Aki untat, az a gyilkosod!

Mivel Feldmár András az életét emberek közt tölti, nem lehet a számára ez unalmas tevékenység. „ A valódi munka az, amit akkor is végzel, ha fizetned kell érte. Már Marx is leírta, hogy ha eladom a fél életemet, és elidegenítő munkát végzek, az prostituál.”

A pápa is ember!

Sartre szerint az interakció első 10 percében eldől, ki hol helyezkedik el a hatalmi játszmában. Feldmár szerint azonban, ha ő maga vezető lenne, akkor saját magát sem tudná komolyan venni. Hiszen ő „András”, aki az adott pillanatban az adott funkciót végzi. Még a pápa sem gondolhatja komolyan, hogy ő valóban a pápa. Hiszen valójában az egyház vezetője is csak egy funkció, amit egy adott ember tölt be. Nincs valódi hatalma az egyénnek, a hatalom a funkciónak jár, amit gyakorolhat az egyén, miközben folyamatosan észlelnie kell azt, hogy ő maga nem más, mint egy egyszerű ember. Bolond, aki elhiszi, hogy valóban ő kapta meg a hatalmat! Egy igazi vezető ugyanis nem parancsolhat, nem beszélhet lefele, mert akkor szégyent okoz, ami fájdalmas. Beosztottként pedig horizontálisan folytat mindig is párbeszédet, és ehhez kér a vezetőtől segítséget. Az egyetlen lehetősége a vezetőnek az, hogy be kell lássa, esendő.

Aki szerepben ragad, kiég


A munkahelyen engedelmességet lehet mutatni, játszani, de a korlátokat ismerni és betartani, betartatni szükséges. Ha nincsenek határok, az depresszióhoz vezet. Ha ugyanis 24 órán át szerepben vagy, akkor nem mutathatod meg magad igazán, nem élsz. Azt kell a munkahelyen megtanulni, hogyan ne kelljen szerepet játszani. Olyan helyet kell keresni, ahol valós a szeretet, és Szent Ágoston szavaival megismerés vesz körül, a kettő ugyanis egymástól nem elválasztható. Megismerés nélkül nincs szeretet, és odafigyelés, kölcsönös öröm és elfogadás nélkül nincs megismerés. „Olyan csapatba tartozni, ahol tudom, hogy önmagam lehetek, mert elfogadnak a valómban, gyönyörű. Inspiráló, szabaddá tevő hatású. Ha nem ez a helyzet, baj van” - mondta Feldmár András. Ha az együttlétért ennek a szabadságnak a feladásával kell fizetni, akkor ez a csere nem éri meg. Honnan tudjuk, hogy valahol, valaki szeret minket? Szabadabbnak érezzük magunkat a társaságában, mint amikor egyedül vagyunk. A kérdés Feldmár András szerint az, hogy vajon hány ilyen embert ismerünk?

Több, mint 100 munkaügyi iratminta és szabályzat a HR Portaltól. Előfizetőinknek küldjük a munkajogász által rendszeresen frissített módosításokat is.


„Nem tudunk nem hatni”

A párhuzamosan futó kerekasztal beszélgetések egyikén három vezetőt ültetetett egymás mellé az ICF Magyar Tagozata. Ez is a csapatépítésről, munkahelyi együttműködésről szót.

A vezetői hatásról szólva Zsoldos Imre, a Celanese pénzügyi igazgatója így indított: „Egy vezetőt behívnak az iskolába, mert kiderült, hogy a fia ellopta a lyukasztót a tanár asztaláról. Az apa kiborul, és számonkéri a fiát. Miért nem szóltál, hogy kell neked egy lyukasztó, vagy akármi más. Elég lett volna egy kérés, és bármit elhoztam volna neked az irodából.” Ez jól mutatja, hogy mennyire fontos a felső vezetői viselkedés, hiszen a vezetői egyéni viszonyulások a vállalati kultúra meghatározó részét képezik. Sok esetben fel tudjuk menteni magunkat azért, amit teszünk, pedig nem szabad, mert erős hatást gyakorlunk - mondta a pénzügyi vezető. A beosztott másolja az első ember viselkedését. Ha disszonáns értékek megjelenését tapasztalja, változik a kultúra, és olyan lesz a hangulat, amely már nem tartja meg a normális körülményekhez szokott egyént.

Zakor Andrea, az SAP Product Support Managere szerint a vezető nem tud nem hatni. Minden mozzanatával precedenst teremt, és egyben elvárásként is jelentkezik az, ahogy viselkedik. Nemcsak saját magát kell a vezetőnek monitoroznia, hanem kérnie is kell a visszajelzést, mert a fejlődést támogató vállalati kultúrának elengedhetetlen része a feedback-kultúra.

Szende Csaba, az Eaton EMEA Üzleti Szolgáltatások vezetője úgy látja, hogy három dolog tartja meg a munkavállalót. Ha azt tapasztalja, hogy a munkahelyének van igazi, valós víziója a jövőre nézve, stratégiája, amely megmutatja, hogyan juthat el oda, ami a cél, és megfelelően támogató vállalati kultúrában tudja a munkáját végezni. Ez pedig a vezetőtől indul ki, minden esetben.

Zakor Andrea, az SAP Product Support Managere 8 éve dolgozik ebben a pozícióban. Zsoldos Imre, a Celanese pénzügyi igazgatója több, mint 10 éve vezetője különböző multinacionális vállalatok pénzügyi területeinek. Szende Csaba az Eaton EMEA Üzleti Szolgáltatások első embere. HR csoportvezető és HR igazgató is volt korábban.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Feldmár: ”Bolond, aki elhiszi, hogy valóban ő kapta meg a hatalmat!”
2. oldal - A sebezhetőséget kell láttatni
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
HR vezetők rendkívüli helyzetben (5.) - Bauer Dávid, MOL Nyrt.

Bő egy hónapja felvidéki otthonából dolgozik Bauer Dávid, a MOL HR igazgatója. Napi három órát nyer ezzel, ám még szokja a virtuális meetingeket,... Teljes cikk

HR vezetők rendkívüli helyzetben (4.) - Szeleczky Noémi, Libri-Bookline

Lesznek tapasztalatok, például a munkaszervezés kapcsán, amelyeket a krízis után biztosan beépítenek a stratégiai gondolkodásba. Az egyébként is... Teljes cikk

Sosem volt még ekkora szükség a vezetők érzelmi intelligenciájára

Az érzelmi intelligencia egyébként is nélkülözhetetlen kvalitás egy vezető számára, most azonban a koronavírus miatt kialakult helyzetben az... Teljes cikk