Szerző: Filius Ágnes
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 hónapja

A sebezhetőséget kell láttatniA jó vezető hiteles, ez egyértelmű. Zakor Andrea szerint a jó vezető úgy teremt megfelelő vállalati légkört, hogy bizalmat épít, amit a sebezhetőség felvállalásával, megmutatásával lehet a legjobban. Zsoldos Imre is úgy látja, hogy ez a sebezhetőség, a nem-tökéletesség vállalása a vezetői hitelesség alapja. Ami nehéz kérdés, hogy hol a határa ennek a megmutatásnak. De ez a vezető és a munkavállaló egyéni habitusától, és magától a szituációtól függő egyensúlyi helyzet, amin mindkét félnek dolgoznia kell.

Tudd, honnan jöttél!

A legnagyobb ellensége a megfelelő, termékeny vállalati kultúrának a „hübrisz”, az elbizakodottság, a mindentudás megjelenése, ami Szende Csaba szerint a vezetői pozícióban való megmaradással, illetve a szamárlétrán való emelkedéssel egyenes arányosságban nő. És ez a szorongást keltő, rossz állapot mindenkinél megjelenik. „Az egyetlen fegyver a hübrisz ellen az, ha folyamatosan hátrafele nézünk. Az utat, amit megtettünk, és még inkább a start vonalat kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy honnan indultunk, és akkor talán nem gondoljuk majd magunkat mindenhatónak sem” - állítja az ügyvezető.

De, az sem teljesen jó, ha minden problémát elhárítunk, és túlságosan belátható minden, hiszen „nyugodt tenger nem képez jó tengerészt”. Tanulni csak a nehéz helyzetekből lehet. A nehézségek jönnek, meg kell velük küzdeni, és többségében jól ki lehet jönni ezekből a csatákból. De, amíg a helyzetek megoldódnak, a tanulási fázis fájni fog.

A langyos vízben nem történik semmi Zakor Andrea szerint sem. Éppen ezért szokott olyan embereket is felvenni a csapatába, akik felkavarják az állóvizet. Ez a döntés még akkor is jó szokott lenni, ha nehéz az új ember kezelése. Ebben az esetben az segíti a vezetőt, ha lemegy az alapokig, és megtalálja közös pontokat, utána erről elindulva újra lehet építeni a kapcsolatot.

Meg kell ismerni azt, aki a hierarchiában alattunk van - fűzte hozzá Zsoldos Imre. Ehhez változtatni kell sok esetben a vezetői hozzáálláson is. Ő például, a saját vezetői története során szakmai vezetői pozícióból indította el a vezetői karrierjét, majd mikor látta ennek a korlátait, tanult, ismerkedett - elsősorban saját magával - és változott. Támogató vezetővé vált. Ebben az időben tanult coaching eszközöket is, hogy az empowerment nála valós felhatalmazássá válhasson.

Az emberekre kell figyelni, nemcsak a profitra

Ahhoz, hogy egy csoportból csapat legyen, a vezetőnek figyelnie kell az apró dolgokra is - osztotta meg Zakor Andrea a tapasztalatát. Fókuszálni kell folyamatosan az emberekre, mert ez működteti a rendszert. Ő, személy szerint nem hisz a munkahelyi demokráciában, mert a döntés csak akkor lehet közös, ha a felelősség is megoszlik. Amíg azonban a felelősség a vezetőé egy személyben, addig ő inkább a konszenzusban és a széleskörű bevonásban lát megoldást.

„Servant leadership”, azaz szolgáló vezetés az a módszer, amely Szende Csaba szerint az egyetlen járható út. Kapcsolódni kell a vezetett emberekhez, és próbálgatni az eszközöket. „Az embereket kell figyelembe venni, nemcsak a profitot, mert ha átnézek az ember feje fölött, akkor előbb-utóbb elmegy a cégtől”.

A „valahova tartozás” érzete támaszt ad. Akkor is, ha épp az egyén nagyon nehéz időszakon megy át az élete más területén. A fejvadászok által kínált pénz fontos katalizátora az elmeneteli szándéknak, de önmagában csak a pénzért kevesen váltanak. El kell fogynia a levegőnek az ember körül, hogy más munkahelyet keressen magának, Zsoldos Imre meglátása szerint.

Prism Award

Az „Év Coaching szemléletű vállalata” egy magyar díj, amelyet kétévente adnak át. Harmadik alkalommal 2019-ben ezen a konferencián.

2019 díjazottja Vass Andrea, a BP BSC Kft. Learning & Development vezetője:

- 2500 munkavállaló, 500 vezető
- munkájuk nagyrésze coaching
- felépített egy coaching csapatot, amely 17 főből áll, külső és belső coachok alkotják ezt a csapatot
- mindannyian kapnak szupervíziót, és tartanak esetmegbeszéléseket is, ami a tudásmegosztás miatt fontos
- minősített coachok nagyarányban

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Feldmár: ”Bolond, aki elhiszi, hogy valóban ő kapta meg a hatalmat!”
2. oldal - A sebezhetőséget kell láttatni
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A diplomás munkaerő az innováció és a növekedés feltétele

A magyar vállalatok keveset fordítanak innovációra, mert az új technológiák bevezetéséhez szakképzett, vagy magasan képzett munkaerőre lenne... Teljes cikk

Teknőshalál: az állatkert hisz a felelősségre vonás és a társadalmi megvetés visszatartó erejében

Pénteken előállították azt a 28 éves ózdi nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben egy kővel összezúzott egy... Teljes cikk

2-3 perc várakozáson múlt a Hableány utasainak élete

Nem áll rendelkezésre minden információ, hogy pontosan meg tudjuk mondani, hogyan történt a Hableány és a Viking szállodahajó balesete, de maga a... Teljes cikk